StoryEditorOCM
ŠibenikTKO ĆE U SABOR

Burno je, kažu, bilo na Županijskom HDZ-u: Nediljka Dujića predložio Grad Skradin, Željko Burić odbio ga staviti na listu

Piše Davorka Blažević
23. ožujka 2024. - 14:42

Nema turbulentnijeg i napetijeg vremena za političke stranke do onog kada se slažu kandidacijske liste za izbore. Svi bi htjeli biti na listi, svi misle da su to na neki način zaslužili, a mjesta je za tolike ambiciozne političke apetitlije- premalo. Šibensko-kninski HDZ je ovih dana svoju listu potencijalnih kandidata, njih ukupno osam, proslijedio središnjici stranke. Pa kome pravo, kome krivo. Kuloari kažu da je na sjednici Županijskog odbora HDZ-a bilo poprilično burno. Šef ŽO HDZ-a Željko Burić tvrdi, ništa posebno drugačije nego inače.

U svakom slučaju, šanse da dospiju na kandidacijsku listu HDZ-a za izbore u novi saziv Hrvatskog sabora iz Šibensko-kninske županije imaju Ivan Malenica, Željko Burić, Branka Juričev Martinčev, Paško Rakić, Željana Šikić, Sanja Jakelić, Robert Marić i Tome Dželalija. No, nema Nediljka Dujića, iako je bio nominiran…

Sukobile se struje

Govori se da su se na Županijskom odboru sukobile dvije glavne struje, jedna predvođena ministrom Ivanom Malenicom i druga koju vodi Željko Burić. Uz Malenicu je, kažu, Nediljko Dujić, što je posve razumljivo s obzirom da je Dujić još tijekom svoga mandata na čelu ŽO HDZ-a snažno lobirao za promicanje Malenice kao mlade, svježe snage stranke kojoj treba dati priliku za neke ključne pozicije. Ako su te priče iz stranačkih kuloara točne, moglo bi se reći da mu Malenica sada vraća svoj dug…

Uz njih je, navodno, i Novica Ljubičić koji je nedavno imenovan za glavnog koordinatora HDZ-a za cijelu 9. izbornu jedinicu, a što je, govori se, izazvalo vidno nezadovoljstvo dva HDZ-ova Paška, tajnika ŽO Paška Dželalije i šefa šibenskog HDZ-a, Paška Rakića, Sukob je, smatra se u stranačkim krugovima, eskalirao upravo kad se Novica Ljubičić priklonio Malenici i Dujiću, te je potom imenovan koordinatorom, unatoč izraženom nezadovoljstvu dijela vodećih ljudi u ŽO i GO HDZ-a..

Naime, Željko Burić je, tvrde stranački insajderi, za koordinatora htio Paška Dželaliju, koji i nije baš posebno omiljen u stranačkim redovima zbog, kako se ističe, zloupotrebe stranke za osobne interese, odnosno za uhljebljivanje rodbine u gradski Vodovod i odvodnju.

Što se tiče koordinatora, ako je sukoba i bilo, očigledno je u tom duelu Malenica pobijedio, jer je naposljetku Novica Ljubičić postavljen na to mjesto.

No, nisu svi iz Maleničinog "klana" prošli kao Ljubičić. Primjerice, Nediljko Dujić, kojeg je kao kandidata predložio Grad Skradin, ali ga je čelnik ŽO HDZ-a Željko Burić – odbio. Navodno je i Josip Begonja pretendirao na još jedan mandat zastupnika u Saboru i htio biti na listi koja će se naći na stolu šefa HDZ-a Andreja Plenkovića kada se bude slagala kandidacijska križaljka. Ali, i on je odbijen…

Osam je kandidata

Priča se da je i, nezadovoljna predloženim potencijalnim kandidatima za listu, među kojima ona nije, sjednicu ŽO demonstrativno napustila i Anita Aužina, predsjednica zajednice Katarina Zrinski.

Gradski odbor HDZ-a je kandidirao svoga predsjednika Paška Rakića, a u igri je, navodno, bio i Joško Vuković, direktor "Čempresa" koji je želio biti na listi, ali je, kako se tvrdi, odustao, pod pritiskom, u korist Rakića.

Osam mogućih kandidata ŽO HDZ-a je definirano i uputio središnjici, a podjele su u županijskoj organizaciji ostale. Malenica se, kažu, nije s takvim miješanjem karata lako pomirio…

E sad, to su ipak priče iz kuloara. A što kaže glavni akter priče, šef ŽO HDZ-a Željko Burić?

Za početak demantira bilo kakve svađe i sukobe navodnih dviju struja, za koje izrijekom kaže da ne postoje. Također, potvrđuje da je i on jedan od predloženih potencijalnih kandidata, ali njegov odnos prema zastupničkoj poziciji nije se promijenio. Upitan hoće li ovog puta prihvatiti zastupničku dužnost ako bude izabran, a koju je dosad prepuštao drugima, Burić jasno odgovara:

-Rijetko mijenjam mišljenje, jedino u ratnim ili sličnim, posebnim okolnostima. Ali, sve ipak ovisi o tome što će biti za godinu dana. Moj prioritetni politički interes je dobrobit grada Šibenika i želim mu pridonijeti maksimalno dok me služe razum i snaga. Moj cilj je realizacija velikih gradskih projekata kao što su Batižele, Podi, Draga, nova bolnica a koji zahtijevaju partnerstvo Grada i kontinuitet- kaže šibenski gradonačelnik i čelnik ŽO HDZ-a Željko Burić.

Što se tiče klanovskih borbi u Županijskom odboru, Burić navodi:

-Ako je od 50 članova Županijskog odbora njih 45 glasalo za prijedlog potencijalnih kandidata, a samo pet ih se suzdržalo, zar to ne govori sve o navodnim sukobima. Vođenje šibenskog i županijskog HDZ-a u kafićima odavno je završeno, a konačan udarac takvima zadan je mojim izborom za predsjednika ŽO HDZ-a. Dobili smo zadatak da pošaljemo popis potencijalnih kandidata koji bi mogli biti na listi za izbor zastupnika u Saboru. Smatrao sam da je bolje da budemo realni i idemo s osam imena, a ne 12 ili više, jer prijedlog mora biti argumentiran, uvažavati teren i njegovu pokrivenost, mora biti ozbiljan. Nositelj liste za našu, 9. izbornu jedinicu je već određen, a to je Ivan Malenica,pa nam je preostalo još sedam mogućih kandidata, od toga je pet gradskih čelnika, tri žene i eto ga. To je to- veli Burić.

Na opasku da među kandidiranima nije Nediljko Dujić, bivši predsjednik ŽO HDZ-a kojeg je nominirao Grad Skradin, Burić bez zadrške ističe:

-Ne znam po kojem bi kriteriju trebao biti. Točno je da ga je Grad Skradin predložio, ali on je sada na visokoj dužnosti, na čelu državne tvrtke Hrvatske šume, a osim toga bio je na listi i na prošlim izborima pa svoj mandat nije konzumirao. Ne vidim zašto bi sad bio ponovo kandidiran- kratko i jasno će šef ŽO HDZ-a koji je i sam odustao od zastupničke u korist gradonačelničke funkcije.

Koordinator za 9. izbornu jedinicu, navodni kamen spoticanja u ŽO HDZ-a, Novica Ljubičić ograđuje se od kuloarskih priča i ističe da na sjednici ŽO HDZ-a nije bio, i kao koordinatoru mu je dužnost da izborne naputke u Šibeniku prenese na tajnika ŽO Paška Dželaliju, pa je, sugerira, najbolje da njega pitamo što je odlučio Županijski odbor.

Novica je uvijek u Stožeru

Odbija bilo kakvu vezu njegovog imenovanja koordinatorom bliskošću s Malenicom i Dujićem, jer je, naglašava, od 2003. ili član Izbornog stožera ili voditelj stožera, pa ni ova aktualna dužnost nije ništa posebno novo.

-Ne pripadam nijednoj struji, nisam čak ni predsjednik temeljnog ogranka, ja samo provodim zadatke koji su mi u izborima povjereni. Što sam ja, pa nisam ni u jednom stranačkom tijelu, pa ni među onih osam predloženih kao potencijalnih kandidata za Sabor. Nisam čak htio ni pitati tko je predložen, to je stvar dogovora na ŽO- gradi se od svega Ljubičić.

Tajnik ŽO Paško Dželalija također odbija insinuacije i navode o nekakvim sukobima i klanovima u ŽO HDZ-a, a nezadovoljnih, kaže, uvijek ima i to je normalno.

-Prijedlog potencijalnih kandidata utvrđuje se na Predsjedništvu a potom ide na Županijski odbor gdje se konačno donosi- objašnjava Dželalija. I što se tiče navodnog demonstrativnog odlaska Anite Aužine sa sjednice ŽO, ne bi rekao da je ona protestno napustila sjednicu.

- Anita je bila na Predsjedništvu kad su se predlagali potencijalni kandidati i sa sjednice ŽO je otišla jer je sve to već čula i smatrala je da istu raspravu nema potrebe dvaput slušati. Osim toga ona je u Zajednici Katarina Zrinski, a i oni predlažu svoje kandidate, pa svakako ima šanse i po toj osnovi biti predložena- napominje Dželalija.

Nije bilo svađe

Pitali smo i čelnika šibenskog HDZ-a Paška Rakića o unutarstranačkim sukobima koji u pravilu eskaliraju kad se sastavljaju kandidacijske liste.

-Ma nije to bila nikakva svađa- odmah će na početku Rakić, s indignacijom odbacujući pripadnost bilo kojoj struji, njegova je jedina struja, kaže, HDZ.

- S obzirom da sam predsjednik GO HDZ-a Šibenika, mogu jasno reći da je situacija u stranci čvrsta i stabilna. Na sjednici ŽO nisam bio, ali bih rekao da je HDZ županije pokazao jedinstvo, prijedlog kandidata obuhvaća cijelo područje županije i mislim da za nezadovoljstvo nema razloga. Točno je da sam jedan od predloženih osam, a kad se bavite politikom morate imati i ambicije, što sam dosad više puta rekao. No, ništa loše se neće dogoditi i ako ne budem na listi,i dalje ostajem tu i nastavljam raditi na dobrobit Grada i svoje stranke- reći će Rakić.

Naravno, tko je nezadovoljan ima pravo da se ljuti, a tko će uistinu biti na listi HDZ-a u 9. izbornoj jedinici koju nosi Ivan Malenica, tek ćemo vidjeti…

27. travanj 2024 11:31