StoryEditorOCM
Šibeniksamo tri u hrvatskoj

Ispunili zahtjevne uvjete: Šibenik među 20 europskih gradova koji su dobili ovo priznanje

Piše Šibenski.hr
24. studenog 2022. - 13:33

Gradu Šibeniku dodijeljena je Europska oznaka izvrsnosti u upravljanju od strane Europskog udruženja za lokalnu demokraciju - ALDA. Predstavnici Grada prestižno su europsko priznanje preuzeli u utorak u Skoplju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije.

Riječ je o jednom od najvažnijih priznanja sa zahtjevnim uvjetima za dodjeljivanje postavljenih od strane Vijeća Europe, a činjenica da su svega 20 gradova iz cijele Europe dobitnici ovakvog priznanja, najbolje govori o njegovoj vrijednosti.

Među 20 europskih gradova koji su završili proces procjene te postigli ocjenu visoke razine dobrog upravljanja, tri su iz Hrvatske, odnosno dobitnici priznanja su još gradovi Čakovec i Labin.

U sklopu parametara pri ocjenjivanju, prilikom dodjele nagrada čelnici ALDA udruženja, čije je sjedište u Francuskoj, a koje je osnovano na inicijativu Vijeća Europe, naglašeno je kako se pri evaluaciji primjenjivalo 12 načela dobrog demokratskog upravljanja. Istaknuti su primjeri europskih gradova koji kroz svoje djelovanje promiču kriterije izvrsnosti, a važnost dobrog i kvalitetnog upravljanja temelj je funkcioniranja demokracije i jedan je od stupova Europske unije.

Izdvojeno je kako je Šibenik sredina koja je postigla zavidnu razinu upravljanja temeljenu na transparentnosti, otvorenosti i kvalitetnom upravljanju javnim financijama te se promicanjem i daljnjim razvijanjem ovakvih principa upravljanja svrstava u sam vrh Europe.

Obrazloženja oko provođenja testiranja europskih gradova pojasnili su čelnici ALDA udruženja, predsjednik Oriano Otočan i generalna tajnica, Antonella Valmorbida, a svečanosti su prisustvovali i brojni visoki uzvanici poput ministra u vladi zemlje domaćina, Sjeverne Makedonije, predstavnik Vijeća Europe pa do predstavnika brojnih europskih udruženja i gradova.

24. travanj 2024 11:48