StoryEditorOCM
ŠibenikZakon o strancima

Joso Smolić: "Mi na ovaj način diskriminiramo domaćeg radnika! Mislim da bi za sve trebali imati isti zakon i pristup."

Piše Šibenski.hr
10. ožujka 2024. - 18:26

Sezona samo što nije počela, a potraga za radnicima nikada nije bila intenzivnija. Ove godine, međutim, sve koji trebaju radnike pa se odlučuju za strance čak i iz udaljenih azijskih zemalja, čeka i novi Zakon o strancima, jer su mnogi poslodavci do sada doslovno iskorištavali strane radnike, posebice Nepalce i Filipince.

Sada bi trebalo biti drugačije, a potaga za radnom snagom muči i poslodavce u Šibeniku i županiji, posebice one iz turstičkog sektora.

HRT u svom prilogu navodi kako je u Šibensko-kninskoj županiji lani radilo oko pet i pol tisuća stranaca, te se pretpostaclja da će ove godine taj broj vjerojatno biti i veći.

Radnika nedostaje u svim sektorima, posebice u turističkom. Matej Rukavina, direktor ljudskih potencijala u šibenskom hotelskom naselju najavio je HRT-u kako će u ožujku imati Dane otvrenih vrata te smatra da je to dobra prilika za zainteresirane radnike koji se u toj hotelskoj kući žele zaposliti.

HRT doznaje i kako dosta starnih radnika radi u Iskrinom brodogradilištu u Šibeniku.  Riječ je o Indijcima, Filipincima i Ukrajincima.

- Radio sam gotovo tri godine u splitskom brodogradilištu, a onda sam se prije dvije godine preselio ovamo, rekao je za HRT radnik u šibenskom brodogradilištu Prabakaran Anbazhagan i dodaje kako im je tvrtka osigurala smještaj, prijevoz i osiguranje.

Roko Vuletić, direktor šibenskog brodogradilišta, ističe pak kako je brodogradnja specifična gospodarska grana kada je riječ o kadrovima, jer traži radnike koji već moraju imati prethodnog znanja. Zbog toga im je teže doći do kvalitetnih brodomontera, zavarivača ili bravara.

- Mi, posebno ovdje u Dalmacij,i imamo i tu internu konkurenciju, a to je turizam koji na neki način omogućuje možda malo bržu, možda malo lakšu zaradu - rekao je Vuletić HRT-eovu novinaru.

Novi Zakon o strancima, među ostalim, kao minimalni uvjet smještaja propisuje16 četvornih metara po osobi. Evo kako je za HRT to komenitrao potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić.

- Mi na ovaj način domaćeg radnika diskriminiramo. Kad ja iznajmim stan i moram iznajmiti za stranog radnika, iz trećih zemalja, onda mi to ulazi u trošak i to je ok, ali me onda još uvjetuje s tim. Ja mislim da bi mi trebali imati za sve isti način i pristup i isti zakon. - kazao je Smolić u svojoj izjavi za HRT.

 

 

27. travanj 2024 17:57