StoryEditorOCM
Šibeniknovi simbol grada

Popovićev projekt obnove dvostrukog bedema u Docu pomirio je i ujedinio sve. Čak je i SDP-ovac ishvalio Burića

Piše Zdravko Pilić
23. siječnja 2022. - 18:23

U politici ne postoje vječna prijateljstva, postoje samo vječni politički interesi. Eto, da vam je netko prije samo godinu dana rekao da će nekoć ljuti politički protivnici, (tada) SDP-ovac Franko Vidović i HDZ-ov gradonačelnik Željko Burić, javno izmjenjivati komplimente na otvorenoj sceni, sličilo bi vam na dobar vic.

No, taj se "vic" dogodio upravo ovih dana, na predstavljanju idejnog projekta revitalizacije dvostrukog bedema u Docu, svojedobne "Ceste spasa", autora Davora Popovića, u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić". Među inima, pored predstavnika gradske vlasti, što je i očekivano, bile su tamo i ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Bačelić Barišić te ravnateljica Konzervatorskog odjela Angela Bujas, ali i šibenski saborski zastupnici Hrvoje Zekanović i Franko Vidović. I dok je Zekanović još i očekivan jer je partner gradske vlasti, Vidović baš i nije jer to dosad u Šibeniku nije bio običaj. Ono što je vlasti cilj oporbi je najčešće meta, pa je nazočnost oporbenog saborskog zastupnika na prezentaciji idejnog projekta aktualne gradske vlasti dosad rijetko zabilježen slučaj.

Gdje ja stadoh, ti produži

A uvažavanje njega i Željka Burića, kazao je Vidović, obostrano je.

– Ja vidim koliko taj čovjek ulaže u Šibenik, bez obzira na to što sam ja taj koji je svojedobno izgubio od njega. Zahvaljujući tim ulaganjima Šibenik je daleko, daleko odmaknuo – kazao je Vidović.

– Drago mi je što sam i ja na neki način bio dio ekipe koja je udarila temelje toga. Ti si, Željko, to nastavio, zahvaljujem ti na tome i mislim da je Šibenik što se toga tiče na izuzetno dobrom pravcu – kazao je Vidović, kao u pjesmi junačkoj "Gdje ja stadoh, ti produži, što zadužih, ti oduži", da bi potom ishvalio i Popovićev projekt.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

– Što se tiče samog projekta, ovo je jedna od najboljih stvari koje sam dosad vidio. Gledao sam projekt arhitekta Nikole Bašića, kojeg izuzetno uvažavam, ali ovo je projekt koji je bliži Šibeniku, koji obuhvaća sav prostor, i to je ono što me veseli. I puno mi se više sviđa sintagma koju je Davor (Popović, nap. a.) upotrijebio, Pozdrav moru, nego Put spasa. Mislim da je projekt dobar, sveobuhvatan, da logički povezuje ulice koje su sada zapostavljene, da vodi računa o ukupnosti cijelog prostora, otvara i neke stare staze kojima su naši preci hodali, ali mi, nažalost, nismo jer su bile zapriječene. Tako da mislim da je ovo nešto što svakako vrijedi podržati, i razraditi, ali svakako podržati – kazao je Vidović, dodajući kako je ovaj projekt manje invazivan nego što je bio onaj arhitekta Bašića.

Samostalna karijera

U svakom slučaju, iako je Vidović na koncu zahvalio Popoviću na pozivu, jasno je da do njega ne bi došlo da je gradonačelnik imao išta protiv. Očito nije. Jer od njega su na koncu svi akteri profitirali, ishvalivši jedni druge. Vidović se očito priprema za samostalnu političku karijeru, a Burić nastavlja s projektima – i ponašanjem – koji su mu dosad donijeli tri mandata. I još je jedna osoba obilježila predstavljanje, iako nije bila na njemu.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Bila je pozvana, čak i najavljena, a otkazala je u zadnji tren, navodno zbog sumnje na koronu. A pozvao ju je nitko drugi do šibenski gradonačelnik. Što je znak da je u HDZ-ovskoj nomenklaturi moći dostigao novi level – onaj u kojem ti više ne trebaju posrednici da dođeš do ministara. Izborom za predsjednika Županijskog odbora znatno mu je porasla "specifična težina", pa se nadamo da će je gradonačelnik početi koristiti i u neke druge svrhe, kao što je, na primjer, brza cesta Šibenik – Drniš – Knin.

Jer, već sama nazočnost ministrice kulture na ovakvim prezentacijama dovoljna je poruka djelatnicima u Konzervatorskom odjelu. Naime, prošli projekt Nikole Bašića pao je, između ostalog, i zbog toga što se konzervatorska struka "podijelila" oko njegova "eskalatora" u dvostrukom bedemu. Ovo bi rješenje, koje svi apostrofiraju kao manje invazivno, u tom pogledu trebalo biti invazivnije. A i koja lijepa riječ od ministrice u tom slučaju dobro dođe. Šteta što ju je korona u tome spriječila. No, bit će prigode.

image
Arhitekt Davor Popović
Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Izlazak iz puberteta

Jer, očito je uređenje i revitalizacija dvostrukog bedema s Davorom Popovićem dobila novu energiju. Popović nije anonimus, riječ je o ozbiljnom i uspješnom šibenskom arhitektu s milanskom adresom, bratu Zorana Popovića, čiji su projekti poput hotela "Belvedere" na šibenskoj rivi i zgrade bivšega kina "Tesla" promijenili lice Šibenika. Otac Davora i Zorana poznati je šibenski arhitekt i projektant starije generacije Ćićo Popović, koji je nedavno kazao da je Šibenik još u pubertetu, ali da će relativno brzo narasti do turističkog giganta poput Dubrovnika.

– Ni jedan od dalmatinskih gradova nema tako uređen trg s podzemnom garažom kao spojem prema staroj gradskoj jezgri. Da ne govorim o uređenju i funkcionalnosti gradskih tvrđava. No, ostalo je još puno prostora za razvoj i turistički procvat grada, posebice oko TEF-a te u starim predjelima Docu i Gorici. Neće proći dugo vremena kad će investitori prepoznati to kao idealan prostor za ulaganje. A onda će Šibenik brzo izaći iz puberteta! – kazao je Ćićo Popović nedavno za Šibenski list.

16. travanj 2024 00:01