StoryEditorOCM
ŠibenikTonči Restović

Predsjednik šibenskog SDP-a i novi saborski zastupnik tvrdi: "Grbin neće biti predsjednik SDP-a ako HDZ složi Vladu"

Piše Davorka Blažević
3. svibnja 2024. - 12:44
Tonči Restović i Peđa Grbin Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza MediaNikolina Vuković Stipaničev/Hanza Media

Odvjetnik Tonči Restović, predsjednik šibenskog SDP-a, za političara je prilično realan, pa i postizborne pokušaje da se osigura parlamentarna većina i formira Vlada prati s umjerenim optimizmom. Čini mu se, kaže, da sve ide prema ponovljenim izborima. Razgovarali smo o pregovorima, o pobjednicima i poraženima, šibenskom SDP-u, Andreju Plenkoviću, Peđi Grbinu i njegovim namjerama u slučaju da HDZ složi Vladu.

– Jeste li zadovoljni izborima? Župan Marko Jelić nije prebacio ni jedan posto, a Hrvoje Zekanović dobio je 3500 preferencijskih glasova?

– Ali gdje ih je dobio? U Šibeniku jedva 800. Iako, i to je puno. Govorili smo kolegama iz platforme Možemo! – ako idu s nama, izgledna su četiri mandata, a moguć je i peti. Ali oni su nas uvjeravali da prolaze i u 9. i u 10. izbornoj jedinici samostalno. U 9. su dobili 4,4 posto potpore, u 10. su prešli pet posto, a ipak nisu dobili mandat. Tomislav Tomašević javno je priznao da su pogriješili. SDP im je nudio dva ulazna mandata, a prošao bi im i rubni u 9. i 10. izbornoj jedinici. U slučaju ponovljenih izbora, vjerujem da ćemo ići zajedno. I D’Hondt je odradio svoje. Na prošlim izborima, prije četiri godine, dobili smo 30 tisuća glasova i tri mandata, a sad imamo tri mandata s 39 tisuća glasova. SDP i Možemo! zajedno su dobili više glasova od HDZ-a, a 10 mandata manje. To nam se dogodilo i 2007., kad je Sanader formirao Vladu, a SDP s partnerima dobio više glasova nego 2011. godine.

Ostatak intervjua pročitajte ovdje

 

22. svibanj 2024 21:52