StoryEditorOCM
ŠibenikPogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Slavna Lorde na Mihovilu, granate po dvorani na Baldekinu i sjećanje na Las Vegas

Piše Ivo Mikuličin
24. lipnja 2022. - 18:42

Slavna Lorde prekinula koncert zbog vatrometa

Dvije prekrasne scene u starom dijelu Šibenika u večernjim satima minule subote. Na stubama, koje vode prema groblju svete Ane i Tvrđavi svetog Mihovila deseci mladih nestrpljivo su čekali da se otvore vrata tvrđave kako bi što prije zauzeli svoja mjesta na bjelosvjetskom koncertu pjevačice Lorde. Popularne mlade dame hrvatskog podrijetla (op.p. majčino prezime je Jelić).

Istodobno, punile su se tribine, načičkane mališanima i njihovim roditeljima na kultnom mjestu ispred katedrale svetog Jakova. Uz napomenu da su poseban čar gledalištu na otvaranju 62. Međunarodnog dječjeg festivala davala djeca iz Ukrajine.

No neizbježno je bilo pitanje je li se, uz pravodoban dogovor, moglo izbjeći preklapanje dviju atraktivnih priredbi!? Programa, koji su se sudarali ne samo terminski već i zvučno. U svemu tome najmudrija je, čini se, bila Lorde, koja je prekinula koncert, dok je trajao tradicionalni vatromet, te glasno komentirala: "Vau. Ovo je prekrasno. Nešto ljepše nisam doživjela ni u jednom kutku svijeta".

Još jedno pitanje uvelike muči Šibenčane, koji desetljećima žive s Međunarodnim festivalom djeteta, a koji su uvjereni da je riječ o (političko-prosvjetnim) djetinjarijama. Zašto je festival prvi put počeo prije završetka školske godine, te tako spriječio dio mališana da sudjeluju u festivalskim radionicama?

PRIMOŠTENSKE MOBILNE KUĆICE

Kampovi na šibenskoj rivijeri najavljuju nove turističke rekorde, posebice atraktivni turistički kamp Adriatik u Primoštenu.

– Kao da su naši gosti jedva dočekali sezonu bez pandemijskih problema. Prednjače Nijemci i Austrijanci, Česi i Slovenci. Već sad mogu smjelo prognozirati da će aktualna sezona nadmašiti onu rekordnu iz 2019. godine – tvrdi Danijela Grubišić, direktorica primoštenskog kampa.

Svoje goste djelatnici kampa ugodno su iznenadili izradom 36 mobilnih kućica, čiji je komfor gotovo na razini smještaja u čvrstim turističkim objektima.

ŠIBENSKI TRIO

Iako gušta u ulozi rektora Sveučilišta u Splitu, koje posljednjih godina nosi barjak među hrvatskim visokoškolskim ustanovama, dr. Dragan Ljutić se nikako ne odriče rodnog Šibenika. O tome svjedoči i fotografija s nedavne splitske sveučilišne fešte, na kojoj je snimljen šibenski trio. S lijeve i desne strane rektora su na toj fotografiji Damir Lučev, ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno uređivanje i njegova kći Jelena, apsolventica na Splitskoj glazbenoj akademiji. A povod za slikavanje je više nego lijep. Jelena je dobila ne samo dekanovu, već i rektorovu nagradu za izuzetne rezultate u studiranju glazbe. Toliko izuzetne da nije baš mala vjerojatnost kako će 24-godišnja Šibenka, kad diplomira, postati asistentica na Splitskoj glazbenoj akademiji.

MILJEVCI, DVORANA I DUDA

Trideset ljeta je prošlo od sjajno organizirane oslobodilačke akcije "Miljevci", u kojoj su hrvatski branitelji silno iznenadili agresore.

Akcija je bila toliko dobro organizirana da za nju nisu znali ni neki šibenski politički prvaci. No bilo je posve jasno kako se priprema nešto važno i opasno, jer je otvaranje Festivala djeteta premješteno u dvoranu na Baldekinu.

Agresor je, dakako, sutradan uzvratio granatiranjem Šibenika, pa je jedna od granata pala samo koji metar od dvorane.

– Ima li talentovane dece na Baldekinu – pitao nas je godinu poslije na Europskom prvenstvu u Berlinu beogradski trener Dušan Duda Ivković, koji je tri sezone vodio Šibenku.

– A bili ti, Duda, poslao svoje dite da vježba u dvorani oko koje padaju granate – uzvratili smo Dudi.

Beograđanin je reagirao ljudski i korektno: – Oprosti mi na pitanju!

SJEĆANJE NA LAS VEGAS

Na Jadriji se pojavila Gordana Čučuk, kći poznatog šibenskog iseljenika Gavrila. I (ne)izravno nas podsjetila na drago, nezaboravljeno gostovanje nogometaša Šibenika u Las Vegasu prije trideset "i nešto" godina, koje je organizirao upravo njezin otac.

Sjećanje je samo podgrijao isječak iz novina, koje izlaze u središtu svjetske kocke i američke države Nevada.

Gordana nas nije iznenadila samo tim isječkom, već i izjavom: "Ja se osjećam pravom Šibenkom. Dosta mi je Kalifornije i Argentine, pa je vjerojatno kako ću se definitivno preseliti u Šibenik do kraja ove godine!"

Zašto spominjemo Argentinu!? Pa, zato što je Gordana živjela u Rosariju, a njezin sin Derek, inače liječnik, bio dugo zaručen za svastiku svjetske nogometne zvijezde Lionela Messija.

image

Podsjetnik na gostovanje Šibenika u Las Vegasu

19. travanj 2024 04:49