StoryEditorOCM
Šibeniknesuđeni ‘importanne‘

Ruglo Šibenika pretvara se u Regionalni centar za strojarstvo vrijedan 61 milijun kuna, evo kako će izgledati

Piše Marija Lončar
21. listopada 2021. - 19:36

U listopadu 2023. godine Šibeniku će se dogoditi dvije vrlo značajne stvari: više neće biti zapuštenog i napuštenog, napola izgrađenog i nikada dovršenog podzemnog prostora uz željeznički kolodvor, nesuđenog šibenskog "Importannea" kojemu su građani od milja tepali "Zatrpane", a na tom mjestu niknut će i s radom početi Regionalni centar kompetentnosti "Ars mechanica".

To je, naime, rok do kada treba biti dovršen ovaj projekt financiran iz dvaju europskih fondova ukupne vrijednosti od 61 milijun kuna, a nositelj kojeg je šibenska Industrijsko-obrtnička škola.

Sve je počelo prije dvije godine kada je država s ciljem podizanja kvalitete strukovnog obrazovanja odlučila da svaka županija ima jedan, a neke čak i dva, centra izvrsnosti u kojima bi u suvremeno opremljenim radionicama i praktikumima učenici sa svojim nastavnicima stjecali i širili nova znanja i vještine. Šibensko-kninskoj županiji namijenjen je tako centar kompetencije u strojarstvu, pa je glavna uloga u njegovoj realizaciji posve logično pripala Industrijsko-obrtničkoj školi, učenici koje već niz godina bilježe uspjehe na raznim strukovnim natjecanjima. Škola, istina, ima dobro opremljene radionice, ali im one već pomalo počinju biti tijesne, reći će ravnatelj Zoran Živković.

image
Regionalni centar kompetentnosti 'Ars Mechanica' u Šibeniku gradit će se uz željeznicu
Simulacija

Osim toga, budući centar moći će koristiti i ostale strukovne škole iz cijele županije, a kako je i regionalni, njegove usluge i sadržaji namijenjeni su i učenicima iz susjedne Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske žuapnije. I ne samo učenici, nego i studenti, čak i odrasli, jer uz osam predviđenih radionica i praktikuma, Regionalni centar kompetentnosti "Ars mechanica" imat će i multimedijalnu dvoranu pogodnu za seminare, konferencije i prezentacije, a također i ured za europske projekte mobilnosti te prostor za druženje.

- Glavni projekt je gotov i podnesen je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Projekt je izrađen na temelju zatečenog stanja na površini od gotovo 1800 metara četvornih, a to je gotovo cijeli prostor tzv. Importannea, osim jednog manjeg dijela koji je morao otpasti, jer je riječ o pomorskom dobru. Gornji dio s kojeg će se ulaziti u naš Regionalni centar kompetentnosti, projektiran je kao mali park s puno zelenila, a objekt koji se vidi zapravo je lif koji mora postojati zbog pristupa osobama s invaliditetom, ali i transporta strojeva u radionice. Predstoji nam raspisivanje natječaja za izvođača radova i očekujemo da će to biti riješeno do ožujka iduće godine te da će početi radovi. Predviđeni rok njihova trajanja je 10 mjeseci – kazao je Živković.

image
Simulacija

Infrastrukturno uređenje, gradnja i opremanje budućeg centra trebala bi koštati nešto nešto manje od 30 milijun kuna koliko je novca i osigurano iz europskog fonda. Od toga, za sami građevinski zahvat, obrtničke i instalacijske radove planirano je 19 milijuna kuna. No, troškovnik je izrađen prije dvije godine, a u međuvremenu su znatno porasle cijene građevinskog materijala i radova pa su troškovi u tom dijelu radova narasli do 27 milijuna kuna, kako je kazao Živković. Projekt je zbog toga naknadno trebalo "pročešljati" kako bi se vidjelo u čemu se može uštedjeti, a da se pri tom ne ugrozi kvaliteta rada budućeg centra.

- Uspjeli smo do sada skinuti, odnosno "uštedjeti" pet milijuna i vidjet ćemo što se još može. Radimo to u suradnji s autorom projekta Damirom Čogeljom i njegovim poduzećem Arhitonom – kazao je Živković te dodao kako paralelno s ovim dijelom projekta, teče i njegov drugi dio, za koji je iz europskog socijalnog fonda osiguran 31 milijuna kuna, a odnosi se na dodatnu edukaciju nastavnika, modernizaciju postojećih kurikula, izradu nastavnih materijala i drugih digitalnih sadržaja.

image
Zoran Živković, ranvatelj Industrijsko-obrtničke škole u Šibeniku
20. travanj 2024 08:29