StoryEditorOCM
ŠibenikArhitektura u kojoj se živi

Šibenska Poljana nominirana za još jednu prestižnu svjetsku nagradu

Piše Šibenski.hr
15. prosinca 2022. - 10:53

Središnji gradski trg Poljana u Šibeniku, projektnog ureda Atelier Minerva iz Dubrovnika, nominiran je za još jednu prestižnu svjetsku nagradu Simon Architecture Prize, u kategoriji Collective Places.

Sama nagrada ima za cilj prepoznati izvrsnost u arhitekturi, a odlikuje radove koji jačaju sposobnost prilagodljivosti prostora za postizanje društvene koristi i udobnosti stanovnicima. Arhitektura koja se pretvara u kvalitetna mjesta za svakodnevni život ljudi: za rad, učenje, igru… Arhitektura u kojoj se živi.

- Poljana je zamišljena kao dijagram između prošlosti i budućnosti, apstrakcije i stvarnosti, života i umjetnosti- kazala je arhitektica Ivana Tutek.

Za kandidaturu ove nagrade priložen je video materijal koji su kreirali umjetnici Ervin Husedžinović, Bernarda Lukač, Marko Mihaljević i Ivana Tutek, a umjetnički performans s originalnom muzikom napisanom za otvorenje Trga Poljana izveo je Stanislav Habjan s grupom Car je gol (Mary May, Stanislav Habjan, Sreten Mokrović, Ante i Jakša Perković).

Performans je izveden u Šibeniku, u amfiteatralnom prostoru gradskog Trga Poljana u lipnju 2020. godine, kada je Poljana i svečano otvorena.

Međunarodni žiri Living Places – Simon Architecture Prize 2022., čiji je zadatak među nekoliko stotina kandidiranih radova odabrati najbolje, sastavljen je od profesionalaca iz različitih disciplina, iz sektora dizajna interijera, dizajna rasvjete, arhitekture, audiovizualnih sadržaja i slično.

- Gotovo da nema domaćeg ili međunarodnog strukovnog udruženja koje nije vrednovalo uređenje šibenskog gradskog trga Poljane. Zaista smo ponosni na to, ali uvijek ističemo da najveći uspjeh Poljane nije samo arhitektonsko ostvarenje, već činjenica da je među našim sugrađanima zaživjela kao mjesto okupljanja, šetnje i druženja- kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Svečanost proglašenja pobjednika Simon Architecture Prize 2022. održat će se u veljači 2023. godine u Barceloni, u Mies Van der Rohe Pavilion.

18. travanj 2024 22:33