StoryEditorOCM
ŠibenikVrijedna donacija

Šibenski vatrogasci dobili dron i mobilni telefon za njegovo korištenje: Bespilotna letjelica važan je alat u njihovom poslu

Piše šibenski.hr
18. lipnja 2020. - 08:13

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika danas su u postaji u Šibeniku preuzeli dron i mobilni telefon za njegovo korištenje koje im je donirao Tele2 u sklopu svojeg višegodišnjeg projekta DRONacija. Nova bespilotna letjelica vatrogascima će omogućiti rano otkrivanje požara, što je nužno za učinkovitiju prevenciju šteta uzrokovanih požarima i praćenje napretka u gašenju s udaljene lokacije, ali i doprinijeti većoj sigurnosti vatrogasaca i građana.

- Do sada smo donirali deset bespilotnih letjelica vatrogascima diljem Hrvatske, a ove godine jedan od pet novih dronova odlazi i vatrogascima u Šibeniku. Naime, u prošloj požarnoj sezoni najviše požara zabilježeno je upravo u priobalnom području, a Šibensko-kninska županija bila je među najugroženijima. Iako se nadamo kako ove godine taj scenarij nećemo gledati, sigurni smo da će dron posebno doprinijeti u daljnjem radu šibenskih vatrogasaca u slučaju da dođe do požara – istaknula je Marijana Grubešić, koordinatorica društveno odgovornog poslovanja u Tele2.

- Svjedoci smo što požari znače u otvorenom i zatvorenom prostoru i kolika je odgovornost na našim vatrogascima. Moram istaknuti i kako je za dobro funkcioniranje našeg JVP-a važna tehnička opremljenost, ali i izniman kadar koji imamo. Vatrogasci su nam u svakom trenutku na raspolaganju za hitne intervencije, od požara, poplava, prometnih nezgoda do svih drugih nepogoda u kojima se možemo naći. Brzina njihovih reakcija iznimno je važna i zato i u ime Grada Šibenika zahvaljujemo Tele2 jer je svojom donacijom unaprijedio kvalitetu njihova rada, a time i sigurnost samih vatrogasaca kao i sugrađana kojima će trebati njihova pomoć – rekao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Dronovi na daljinsko upravljanje vatrogascima su iznimno korisni za rano otkrivanje mjesta požara i praćenje s udaljene lokacije, a imaju i visokokvalitetnu kameru za pregledavanje terena te termalnu kameru za otkrivanje, mjerenje i snimanje nevidljivog izvora topline u visokoj preciznosti. Tako u nekim situacijama vatrogasci zahvaljujući pomoći bespilotnih letjelica mogu reagirati već za pet minuta.

- U našem radu, koji uključuje zaštitu ljudi, prirode i imovine od požara, nužno je da smo uvijek pripravni i predani. To je više poziv nego sam posao, a kako bismo bili na razini zadataka, redovito se educiramo, vježbamo i tražimo nova rješenja. Jedan od važnih čimbenika u našoj izvedbi je brzina, a tu se od alata ističu bespilotne letjelice. Zahvaljujući njima možemo brže locirati požar i procijeniti njegov utjecaj. Uz to, bespilotna letjelica služi i pružanju dodatne sigurnosti našim vatrogascima i sugrađanima – rekao je zapovjednik JVP-a Grada Šibenika Volimir Milošević tijekom preuzimanja donacije.

19. travanj 2024 02:32