StoryEditorOCM
ŠibenikU 48. godini preminuo Branko Iljadica

Šibensko jedrenje u crnini- Rapina posljednja plovidba

29. prosinca 2016. - 10:41

Umro je proslavljeni šibenski i hrvatski jedriličar Branko Iljadica Rapo, aktualni državni prvak u ORC klasi.
Umro je nakon teške bolesti u 48. godini, tiho, u svom domu, i za sobom ostavio svoju obitelj, ali i onu drugu, obitelj JK Val, klase ORC, i cijelu hrvatsku jedriličarsku obitelj u kojoj je odavno poznat kao jedan od najboljih.
Branko Iljadica Rapo trostruki je državni prvak klase ORC, a iza njega nebrojeno je pobjeda u klasi krstaš, odnosno u svim jedriličarskim klasama počevši od optimista u kojima je počeo u svom matičnom Jedriličarskom klubu Val davnih dana, od ranog djetinstva- čini se oduvijek... I cijela njegova uža obitelj, supruga Zrinka i djeca Mate i Anđela, uspješni su jedriličari, a njihova jedrilica „Anđela X“ bila je upravo trofejna u rukama njena legendarnog kormilara Rape.
Na vijest o smrti Branka Iljadice Rape na vezu njegove „Anđele X“ u Docu, par koraka od novog doma Vala, okupili su se članovi kluba, Rapini prijatelji i suborci na regatnim poljima duž cijelog Jadrana. Mnogima je zadnji susret s njim bio u trenucima kad se u studenom rušila stara baraka, tu je svakako htio biti nazočan radujući se što će njegov klub u dogledno vrijeme dobiti novu kuću. Rape je, nažalost, nije dočekao...
Timun i krmu jedrilice koju je toliko volio „valovci“ i prijatelji okitili su ružama a predsjednik kluba, dr. med. Marin Paić oprostio se u ime svih od prijatelja i člana kluba koji je pronio ime Vala u mnogobrojnim pobjedama, desetljećima unatrag. Želimo mu sretne i uspješne regate i plovidbe na svim morima na koja se sad otisnuo- rekao je Marin Paić.
Na sartijama Rapine „Anđele X“ umjesto plamenca zaviorio je crni flor koji je označio odlazak jednog od najboljih na timunu, a krma zasuta ružama. Član kluba Zoran Lučić Luca na društvenim je mrežama uz vijest o Rapinoj smrti pustio kultnu pjesmu Roda Stuarta I'm sailing koja- slobodno prevedena kaže: ...“ jedrim kući opet preko mora, kroz tminu i noć preko olujnih voda...“.
Uz „valovski“ oproštaj znakovito je poslije par dana bonace u šibenskoj luci zapuhala tramuntana... za posljednju plovidbu jedriličara Branka Iljadice Rape... Pogreb Branka Iljadice Rape bit će u petak u 12 sati na šibenskom gradskom groblju Kvanj.
Slike: Željko Krnčević

25. travanj 2024 02:23