StoryEditorOCM
ŠibenikDanilo

Slavni nogometni teren traži obnovu: Raspada se igralište gdje su počele brojne zapažene karijere

Piše Branimir Periša
17. veljače 2020. - 13:45
Sibenik, 150220. Igraliste MNK Daniko koje treba ponovo urediti Na fotografiji: Miro Vuksic predsjednik klubaNiksa Stipanicev/Cropix

Legendarno nogometno igralište u Danilu, pokraj lani zatvorene mjesne škole, odradilo je svoje i treba mu rekonstrukcija. Nova umjetna trava, popravak oronulih tribina i objekta naslonjenog na teren, koji je bio dijelom školske zgrade, prema gruboj procjeni koštalo bi milijun i pol kuna.

– Gradska uprava podržava inicijativu Mjesnog odbora i očekujemo uspjeh projekta, makar u fazama – govori Miro Vukšić, predsjednik Mjesnog odbora Danila, i sam nekadašnji igrač. Potom se razdragano nasmijao pokazujući objavu na Facebooku Renata Josipovića, mladog, perspektivnog vratara Dinama poniklog u Šibeniku.

– Renato je napisao da mu je najdraži pehar onaj osvojen u Danilu, kad je bio najbolji vratar upravo na tom terenu prije desetak godina igrajući na nogometnom prvenstvu U-10, koje se već četvrt stoljeća održava u Danilu na Dan državnosti, a sudjeluju poletarci ponajboljih nogometnih klubova u zemlji. Poput Josipovića, tu su zabljesnuli i Đira, Moro…, danas također "dinamovci" – s ponosom govori Vukšić o sjajnoj nogometnoj manifestaciji za najmlađe uzraste koju je pokrenuo zajedno s još nekim nogometnim entuzijastima iz Danila, svojedobno poznatog po trofejnom MNK Danilo, koji se natjecao i u Drugoj malonogometnoj ligi.

Slava Danila i tog, zapravo skromnog, školskog igrališta na čije gledalište, za ne povjerovati, može stati i 1700 posjetitelja željnih dobre igre i posebnog domaćinskog ugođaja, izrasla je iz organizacije jednog od najprestižnijih hrvatskih seniorskih turnira u malom nogometu. Ove godine doživjet će 28. izdanje, a iza toga, kao i uvijek, stoje Mjesni odbor i Klub malog nogometa, koji u posljednje vrijeme nije natjecateljski aktivan.

Poklonjeno zemljište

– Planirana rekonstrukcija bit će druga otkako je igralište postalo poprištem tih sportskih manifestacija. Prvu umjetnu travu na plastificiranu podlogu, kojom smo prekrili asfalt, postavili smo prije 10 godina vlastitim snagama uz pomoć sponzora, a sami smo također sve vrijeme u nekoliko navrata mijenjali daske za sjedenje na tribinama koje su opet propale – navodi Vukšić.

Bilo je ambicija da se teren natkrije te da igralište postane multifunkcionalna dvorana, međutim, Grad sve donedavno nije mogao ulagati budući da nije bio vlasnik zemljišta. U međuvremenu, gradska uprava uknjižila se na igralište i postoji dobra volja da sudjeluje u planiranoj obnovi, kako je Vukšiću obećao dogradonačelnik Danijel Mileta.

Mjesni odbor prethodno se zauzeo kod privatnih vlasnika zemljišta da se sudski ne spore i svi su pristali biti donatorima svome kraju, tako da nije bilo prepreka da gradska uprava danilsko igralište upiše u registar svoje imovine. Uostalom, ističe Vukšić, Danilo je dio grada i sve pozitivno što se veže uz ugledne sportske priredbe koje su pokrenuli, i s uspjehom ih i dalje priređuju, na diku je i Šibeniku. Ovdašnje igralište svima je otvoreno i tu se rado rekreiraju ekipe iz Perkovića, Ražina i Šibenika, podsjeća Miro Vukšić i naglašava da će lista sponzora za koje bi se pobrinuo Mjesni odbor biti dosta široka.

– Prvi donatori neće naplatiti izradu projektne dokumentacije vrijedne 80 tisuća kuna, a kada obnova započne i Grad stane iza zahvata, bit će ih još, računajući Hrvatski nogometni savez i Hrvatski olimpijski odbor – uvjerava Vukšić.

Već su od splitskog Hajduka dobili 800 plastičnih sjedalica s Poljuda, koje jedino treba ugraditi na tribine kad se konstrukcijski učvrste, a Mjesnom odboru naročito je stalo do objekta uz igralište, za koji imaju pravo korištenja, no propao je i također zahtijeva obnovu. Prema njihovu planu, to je budući društveni prostor za razne svrhe, ne samo vezane uz sport, nego i za kulturne sadržaje i priredbe.

15. travanj 2024 12:52