StoryEditorOCM
ŠibenikkRISTIJAN sTANiČIĆ

Šef TZ-a u Šibeniku: ‘U Hrvatskoj danas odmara gotovo milijun turista, a Šibensko-kninska županija je pri vrhu!‘

Piše Katarina Rudan
28. srpnja 2021. - 15:56

- U Hrvatskoj se danas odmara oko 970.000 turista, a u mjesecu srpnju smo na 32 posto više u odnosu na prošlogodišnji. Kada gledamo kumulativno, od početka godine do sada bolji smo za skoro 50 posto. Usporedimo li to s 2019. godinom, koja je bila rekordna, trenutno smo na 62 posto noćenja što je u skladu s našim procjenama još od planiranja turističkog prometa u 2021. godini – rekao je u srijedu, među ostalim, direktor HTZ-a Kristijan Staničić, nakon koordincijskog sastanka s direktoricom županijske TZ-e  Željanom Šikić i predstavnicima svih turističkih zajednica u županiji.

image

Kristijan Staničić, direktor HTZ 
Niksa Stipanicev/Cropix

- Imamo jedan dobar trend turističkog prometa, porast u svim županijama, a veseli me što je Šibensko-kninska županija pri samom vrhu. Brojke su čak i iznad prosjeka Hrvatske, što je dobro i rezultat je to promotivnih aktivnosti na turističkim tržištima, ali reako bih i prepoznatljivosti Hrvatske kao najsigurnije turističke destinacije na Mediteranu. Zato je odgovornost svih, od domicilnog stanovništva do nas koji radimo u turističkom sektoru, da doprinesemo i damo sve od sebe da ova turistička godina i glavna sezona traju što duže i da ostvarimo sve zacrtane ciljeve i planove. To ćemo postići odgovornim ponašanjem, pridržavanjem svih epidemioloških i mjera Stožera i, naravno, što većim procjepljivanjem domicilnog stanovništva – naglasio je Staničić.

Iznio je i podatak da je nautički sektor gotovo na razini 2019. godine, što je izuzetno važno, jer su nautičari dobri potrošači, a nautički turizam najdulje traje. U tom segmentu turizma Šibensko-kninska županija prednjači i pravi je „mamac“ za nautičare.

image

Željana Šikić, direktorica županijske Turističke zajednice
Niksa Stipanicev/Cropix

Do današnjeg dana smo na 330.000 dolazaka i 2,3 milijuna noćenja, što je u odnosu na prošlu godinu oko 50 posto više u dolascima i 40 posto u noćenjima. U odnosu na 2019., godinu na koju se volimo pozivati, smo na oko 65 posto. Što se nautike tiče bilježimo povećanje od 87 posto u odnosu na prošlu godinu. Vjerujemo i nadamo se da će te brojke i dalje rasti, što ovisi prije svega o epidemiološkoj situaciji te se nadamo povratku  u „zeleno“ ili ostanak u „narančastom“ – rekla je Šikić. 

Inače, na koordinacijskom sastanku razgovaralo se o tijeku sezone i stanju na tržištima,  očekivanjima od sezone te važnosti očuvanja povoljne epidemiološke slike za njezin daljnji tijek. Direktor Kristjan Staničić predstavio je promotivne aktivnosti HTZ-a na emitivnim tržištima do kraja 2021. godine s naglaskom na marketinške i PR kampanje, od kojih su posebno istaknute „Safe Stay in Croatia“, „Trust me, I've been there“ i  „Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!“.

18. travanj 2024 13:23