StoryEditorOCM
ŠibenikZa beskućnike i siromahe

U pučkoj kuhinji i dalje se kuhaju topli obroci, ali najveći dio korisnika hranu nosi doma

Piše Katarina Rudan
19. ožujka 2020. - 16:08

Sve što nije nužno za ljudski život i preživljavanje u vrijeme epidemije COVID-19, odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od srijede je zatvoreno. Osim pučkih kuhinja. One moraju raditi jer ljude u potrebi, one koji nemaju od čega kupiti hranu i stvarati zalihe, nahraniti treba i u teškim vremenima kao što je ovo u kojem živimo. Da skratimo, pučka kuhinja Caritasa Šibenske biskupije radi, hrana se kuha svakodnevno osim nedjeljom, svi potrebiti dobivaju svoju dnevnu porciju kuhane hrane.


- Sve se odvija uz velike mjere opreza i strogo pridržavanje uputa za zaštitu od zaraze koronavirusom. Od početka pratimo preporuke, a od četvrtka i odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite te upute Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Pučka kuhinja mora raditi, jer i siromasi moraju jesti. Svakodnevno se sprema oko 170 obroka i trenutno imamo oko 140 osoba koje hranu nose kući ili se hrane u našoj blagovaonici, s tim što smo broj takvih osoba smanjili na minimum. Prije pojave koronavirusa, dnevno je u blagovaonici jelo tridesetak osoba, a sad ih je najviše šest ili sedam. Svi ostali dolaze po hranu i odnose ju kućama, s tim što ulazi po jedna osoba i nakon što opere ruke i dezinfocira ih, prilazi osoblju koje stavlja hranu u posudu. Prije epidemije i mjera opreza koje su na snazi, pučku kuhinju smo otvarali u 11.30 sati, a sad otvaramo čim se ručak skuha i već od 10.30 sati počinje podjela. Na taj način ne stvara se gužva i korisnici su se već navikli na novi režim rada i podjele hrane, rekao nam je u telefonskom razgovoru zamjenik ravnatelja biskupskog Caritasa Miljenko Jukić. Iz sigurnosnih razloga nismo se sastali, a i sam Jukić je rekao da sve možemo obaviti telefonom.
- Nemate potrebe dolaziti, a slika u arhivi imate, dodao je.


Dostava na kuću


Osim spomenutih 140 osoba koje dolaze u pučku kuhinju, 20 je kojima jedan djelatnik dostavlja hranu na kuću. Radi se o stalnim korisnicima, osobama koje su stare i nemoćne ili žive dosta daleko od pučke kuhinje, koja se nalazi u samom središtu Šibenika. I tu su mjere opreza na visokoj razini.
- Naš vozač, koji,naravno, ima rukavice i nosi zaštitnu masku, posudu s hranom ostavi ispred vrata, uzme praznu i ide dalje. Nema kontakta s osobama, a kad posao obavi i vrati se u dvorište Caritasa slijedi dezinfekcija automobila. Inače, svi koji rade u kuhinji su opremljeni zaštitnim maskama i rukavicama, dezinfekcijskim sredstvima i svim ostalim higijenskim potrepštinama. Strogo vodimo računa o svemu, jer među našim korisnicima ima dosta osoba koje su u rizičnoj skupini i zato su nam higijena i zaštita na prvom mjestu, kaže Jukić.


Pod ingerencijom Caritasa Šibenske biskupije je i prenoćište za beskućnike u Ulici braće Polića u Šibeniku. S obzirom na to da u tom objektu trenutno živi 16 muškaraca različite dobne strukture, navika i potreba, a stanje je izvanredno, i tu su određena pravila ponašanja.


- Na preporuku resornog ministarstva i Hrvatske mreže za beskućnike, beskućnici u prenoćištu mogu boraviti 24 sata. Kapaciteti prenoćišta su popunjeni. Uvjeti u kojima žive su prema standardima, po dvojica ih je u sobi, imaju veliki dnevni boravak i u prizemlju i na katu prenoćišta tako da u svakom trenutku mogu biti na udaljenosti od dva metra jedan od drugoga. Oni su sada u svojevrsnoj izolaciji i dogovor je da najmlađi od njih može izaći i kupiti ostalim što im je potrebno, te doći po hranu u pučku kuhinju. Za sada je sve pod kontrolom, a kako je vrijeme lijepo mogu boraviti u dvorištu ili nešto raditi u vrtu. Riječju, imaju sve uvjete i dovoljno prostora da se pridržavaju uputa za zaštitu od koronavirusa, kaže Jukić. Što se tiče podjele paketa hrane, odjeće i obuće, te su aktivnost svedene na minimum.


- Od kako je nastala ova situacija, javilo nam se nekoliko osoba u potrebi kojima smo dali paket hrane. Zamolio bih ljude da ako baš ne moraju ne dolaze po pakete hrane, a pogotovu s namjerom da stvaraju zalihe. Za to nema potrebe, jer Caritas je radio i radit će u svim prilikama i neprilikama - zaključio je Jukić.

17. travanj 2024 06:24