StoryEditorOCM
ŽupanijaProcvat Pirovca

 Ambiciozna ekipa načelnika Gulama gradi vrtić, odmorište, punionicu, a povukli su 35 milijuna kuna novca iz EU fondova

Piše Katarina Rudan
15. veljače 2020. - 09:20
Pirovac, 060220. Reportaza o radu Opcine Pirovac Na fotografiji: Ivan Gulam nacelnikNiksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Piše Katarina Rudan SNIMIO NIKŠA STIPANIČEV /HANZA MEDIA

Najzapadnija općina u Šibensko-kninskoj županiji, općina Pirovac, iz godine u godinu raste, podiže kvalitetu življenja svojih stanovnika, ulaže u različite projekte i programe i što je najvažnije - povlači “masu” bespovratnih sredstva iz europskih i nacionalnih izvora. Dugo su bili zadnja “rupa” u županiji, bez razvojnih i kapitalnih projekta, ali sve se počelo mijenjati kad je 2013. godine na lokalnim izborima općinu “preuzela” mlada ambiciozna ekipa na čelu s Ivanom Gulamom. Bilo bi previše za nabrajati što je sve napravljeno u prvom mandatu, ali važno je navesti da je tom periodu u Pirovac i naselja koja općini pripadaju, kroz razne projekte uloženo, osim vlastitih, oko 20 milijuna kuna bespovratnih europskih i državnih sredstava. Taj trend nastavljen je u i ovom mandatu u kojem su do danas na raznim natječajima prošli i povukli oko 15 milijuna bespovratnih kuna.

- Nekad smo “skakali” od sriće kad bi za neki projekt dobili 100 tisuća kuna, a danas nam je to sasvim normalno. Kao nešto što se podrazumijeva, kaže uz osmjeh načelnik Gulam. Ambicije su, ali i potrebe Pirovca bile daleko veće i kad su vidjeli da znaju i umiju, mogu i hoće, na red su došle i takozvane kapitalne investicije vrijedne milijune kuna. Ukupnom, posebno turističkom razvoju, bila je ključna 2018. godina kad se, zahvaljujući privatnoj investiciji, Pirovac upisao u nautičku kartu Hrvatske s marinom kapaciteta 200 vezova u moru za plovila do 30 metara dužine, 15 suhih veziva i stotinu parkirališnih mjesta. Za marinu je izdana koncesija do 2033. godine, zaposleno je četrdesetak radnika i planira se povećanje broja zaposlenih.
- Od kako je marine, znatno nam se povećao i turistički promet, što potvrđuju i podaci o noćenjima domaćih i stranih turista. Godine 2017. imali smo oko 217.000 noćenja, 2018. oko 400.000, a prošle više od pola milijuna. Međutim, ono što nam je puno bitnije od brojenja noćenja je da prilagođavamo infrastrukturu, podižemo kvalitetu i razinu usluge. U tu svrhu smo donijeli i novu Strategiju razvoja turizma, a radio ju je Institut za turizam,kaže Gulam.

Dječji vrtić- povijesni čin

I dok se čeka nova turistička sezona, koja bi, vjeruju Pirovčani, trebala biti još uspješnija, na nekoliko gradilišta u samom mjestu, te na njegovom ulazu radi se punom parom. Jedno od njih je tik uz pirovačku Osnovnu školu, drugo u samom središtu mjesta, a treće na ulazu u naselje. Pa krenimo redom. Kad je krajem kolovoza prošle godine s tvrtkom Agrad projekt d.o.o. za projekt izgradnje dječjeg vrtića ‘Mendula’ stavio svoj potpis na ugovor i općinskim pečatom potvrdio, Gulam je rekao da je to povijesni čin za Pirovac.
- O izgradnji dječjeg vrtića razgovaralo se desetak i više godina i konačno je san brojnih Pirovčana postao stvarnost, a mi smo taj projekt stavili među prioritete. S izradom projektne dokumentacije počeli smo još 2016. godine, uslijedilo je rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, otkupili smo teren uz zgradu Osnovne škole te ishodovali sve potrebne dozvole. Vlada RH je vrtić uvrstila u poslove od posebnog interesa za RH. Građevinsku dozvolu dobili smo 2018. godine i projekt je bio spreman za prijavu na mjeru 7.4.1. programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Plan je otvorenje vrtića na jesen, kad počne nova pedagoška godina. U smislu rokova, gledamo da sve do tada bude gotovo i spremno za prihvat djece, a ono što je posebno važno je da izgradnjom novog vrtića konačno dobivamo i jaslice koje do sada nismo imali. Naravno, izuzetno mi je drago da se projekt vrtića financira iz EU fondova, tako da samu Općinu investicija neće previše opteretiti, kaže Gulam. Za projekt dječjeg vrtića dobili su 5,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a ukupna vrijednost projekta i ugovoreni radovi iznose oko 7,1 milijuna kuna. Općina planira projekt kandidirati i na sredstva Fonda za sufinanciranje EU projekata i zatražili dodatnih 1,6 milijuna kuna kako bi što manje morali izdvojiti iz vlastitog proračuna.

Podstanari u prizemlju zgrade

U međuvremenu, proveli su i natječaj za opremanje vrtića u vrijednosti oko 750 tisuća kuna i sad čekaju odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača. Ukoliko ne dobiju dodatnih 1,6 milijuna kuna, iz proračuna bi morali izdvojiti dva do dva i pol milijuna kuna, umjesto 800.000 do najviše milijun kuna. No, Gulam ne strahuje da bi to srušilo proračun.

- Preživjeli bismo, ali bilo bi nam puno draže da dobijemo tih 1,6 milijuna. Kako god bilo, završetak izgradnje dječjeg vrtića neće doći u pitanje. Naš planirani proračun za 2020. godinu je nešto veći od 25,2 milijuna i najveći je od osnutka općine. A to za Pirovac znači nastavak svih važnih projekata i iz proračuna je jasno vidljivo da se i dalje planiramo razvijati uz korištenje značajnih EU sredstava, rekao je Gulam.
Inače, novi vrtić je projektiran za 60 djece, dvije vrtićke i jednu jasličku skupinu, prema svim pedagoškim standardima i njegovom izgradnjom zadovoljit će se potrebe mladih obitelji za slijedećih dvadesetak godina. Gradi se na dvije etaže uz mogućnost nadogradnje, pa ako za nekoliko godina dođe do baby booma vrtić će se moći nadograditi. Dok se ne presele u novi objekt, pirovački mališani i dalje će boraviti u prizemlju zgrade u kojoj je i općinska uprava u kojem nemaju idealne uvjete za boravak. Zahvaljujući projektu ‘Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu predškolskog i ranog odgoja i obrazovanja’, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, 2018. godine Općina je povukla nešto više od 1,8 milijuna kuna, uveli su dvosmjenski rad vrtića, nabavili didaktičku opremu i zaposlili još par odgajiteljica. S provođenjem projekta, koji traje dvije godine, nastavit će i u novom objektu.
Kako stvari stoje, iz zgrade koja je nekada bila odmaralište jedne beogradske tvrtke i u vlasništvu je RH-a, osim djece u nove prostore uskoro bi se trebala preseliti i općinska uprava i administracija.

A gdje je Općina?

- S projektiranjem smo krenuli prije dvije godine, a prošle smo dobili građevinsku dozvolu. Projekt uređenja etaže iznad ambulante i ljekarne, u kojem je nakada bila ambulanta i stan za liječnika, aplicirali smo na Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje i dobili 350.000 kuna, a procjenjena vrijednost radova je 1,4 milijuna kuna. Nakon provedene javne nabave radove je dobila tvrtka Agrad projekt d.o.o., koja gradi i vrtić, u posao su ušli početkom siječnja te bi prema planiranoj dinamici građevinski radovi na prvom katu zgrade trebali bi biti gotovi do polovice lipnja. Za opremanje prostora, u kojem će osim općinske uprave biti i knjižnica trebat će dodatnih milijun kuna, a u novi prostor planiramo se useliti do slijedećeg proljeća, navodi Gulam.
Oko 200 kvadrata planirano je za općinsku upravu, a preostalih 73 za knjižnicu koju Pirovac do danas nema. Opremanje knjižnice prijavit će na sredstva Ministarstva kulture i pokušati dobiti koju kunu, a do kraja veljače kupnju lifta prijavit će na Ministarstvo branitelja. No, građevinske radove od oko milijun kuna, te opremanje uredskih prostora općinskih službi, morat će financirati iz vlastitih izvora.
- Konačno će općinska uprava biti u vlastitom prostoru, u samom centru mjesta pa građani više neće morati lutati okolo po uličicama dok nas pronađu i pitati prolaznike ‘A gdje je Općina?’, kroz šalu će Gulam. Što se zgrade u kojoj se sada nalaze tiče, već su dogovorili s Ministarstvom držane imovine, da ona Općini ostane na korištenje do daljnjeg i to za potrebe pirovačkih udruga. U postupku je legalizacije i kad se svi iz nje isele u nove prostore, trebat će ju urediti i ponuditi na korištenje zainteresiranim udrugama.

Odmorište, šetnica, DC punionica...

Treće gradilište koje smo za posjeta Pirovcu obišli je odmorište uz jadransku magistralu, na samom ulazu u mjesto iz smjera Šibenika.
- Uredit će se i asfaltirati parkirna mjesta, bit će postavljene klupe i izgrađen sanitarni čvor, planirano je postavljanje rasvjete sa solarima, a na južnom odmorištu i igrala za djecu. Za naš proračun to nije nikakav trošak jer radove vrijedne oko 2,5 milijuna kuna financiraju Hrvatske ceste, ali će podignuti kvalitetu mjesta. Očekujemo da će naš projekt za uređenje šetnice u Makirini, kojeg smo prijavili na mjeru 8.5.2. ‘Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture’ u sklopu programa Europa ulaže u ruralna područja, proći i bitno nam je parkiralište na odmorištu na kojem će ljudi moći ostaviti automobil i šetnicom ići gore prema vidikovcu, kaže Gulam i dodaje da bi radovi na odmorištu trebali biti gotovi kroz mjesec dana. Javili su se na još nekoliko natječaja i tako čekaju europska sredstva preko LAG-a za uređenje groblja sv. Ante, a pripremaju dokumentaciju za natječaj LAGUR-a za nastavak uređenja šetnice prema Ivinju, odnosno Blatu. I sve se to ukupno broji u milijunima kuna.
- U tijeku je natječaj za izgradnju DC punionice, odnosno super brze punionice za električne automobile, na Trgu domovinskog rata, u samom središtu mjesta i po tomu ćemo biti prvi u županiji. Tu smo već dobili 110.000 kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Iz istog izvora naše Komunalno poduzeće ‘Vrilo’ dobilo je 180.000 kuna za kupnju dva manja kamiona na električni pogon te očekujemo da će i punionica i vozila u Pirovcu biti do 15.lipnja, govori Gulam.

Uz sve to dodaje i investicije Hrvatskih cesta koje su pred realizacijom. Osim spomenutog odmorišta, to su novi rotor kod trgovačkog centra vrijedan 3,5 milijuna kuna, a na jesen bi trebala krenuti kompletna rekonstrukcija Jadranske magistrale kroz Pirovac, semaforizacija glavnog raskrižja i izgradnja nogostupa od prve do zadnje ulice. Procijenjena vrijednost investicije je oko 10,5 milijuna kuna i sve bi to trebalo biti gotovo do ljeta 2021. godine.

Kanalizacijski sustav
I to nije sve! Mlada pirovačka ekipa priprema se za novo proračunsko razdoblje EU od 2021. do 2027. godine u kojem planiraju povući što je moguće više bespovratnih sredstava iz europskih fondova i to za izgradnju novog Vatrogasnog doma, poduzetničke zone Torine te projekt plaže Starine i sportsku školsku dvoranu koja bi se financirala kroz programe Ministarstva znanosti i obrazovanja. I svakako, cijeloj ovoj priči treba dodati najskuplju i najveću investiciju - Aglomeraciju Pirovac-Tisno-Jezera.

- To je jedan od izuzetno važnih kapitalnih projekata za Pirovac kao i za ostala mjesta. Još 2015. godine počeli smo s izradom projektne dokumentacije za sam sustav Pirovac - Tisno - Jezera. U međuvremenu, riješili smo sve imovinsko-pravne odnose na nerazvrstanim cestama, a riječ je o 35 kilometara koje smo upisali u vlasništvo Općine Pirovac te smo zajedno s Općinom Tisno kupili i zemljište za izgradnju pročišćivača. Do sada smo uložili oko 2,5 milijuna kuna u taj projekt. Očekujemo, s obzirom na to da je izrađena i nova studija kojom je procjena vrijednosti projekta odvodnje Pirovac - Tisno - Jezera povećana s 260 na 403 milijun kuna, da će se ta europska sredstva i ugovoriti te na jesen 2021.godine početi s gradnjom. Naravno, to ovisi o nositelju investicije Vodovodu i odvodnji d.o.o. Šibenik. Za sam Pirovac to znači izgradnju 25 kilometara odvodnje i 14,5 kilometara rekonstrukcije i dogradnje vodovodne mreže, 10 crpni i u konačnici uređene ulica u Pirovcu.

Pomoć starijim osobama

Općina se prvi put prošle godine javila na natječaj za povlačenje bespovratnih sredstava kroz nacionalni program “Zaželi - program zapošljavanja žena”, koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda.
- Početkom ove godine odobreno nam je nešto više od 1,57 milijuna kuna kojim ćemo pomoći našim starijim i nemoćnim sugrađanima, a posao na projektu, koji će se provoditi 30 mjeseci, dobiti će sedam osoba. Uz voditelja i koordinatora projekta, na 24 mjeseca zaposlit ćemo pet žena koje su, kako je u smjernicama određeno, u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina s najviše završenom srednjom stručnom spremom. One će skrbiti o 25 starijih osoba koje žive same ili starijim bračnim parovima, kojima je potrebna pomoć u kući. Važno je da ih netko posjeti, obavi nabavku, skuha, odvede liječniku, plati račune i slično, a mnogima je bitno da na nekoliko sati imaju s kim popričati, kaže Ivan Gulam.

16. travanj 2024 13:31