StoryEditorOCM
ŽupanijaKorona-uzurpatori

Bespravna gradnja uzbudila Rogoznicu: Nijemac naumio javni put i dio obale pripojiti parceli, izgradio bazen i septičku jamu uz samo more

Piše VEDRANA STOČIĆ
4. svibnja 2020. - 08:10

Na rogozničkom području ni u doba korone ne prestaje uzurpacija i devastacija pomorskog dobra. Najnoviji slučaj događa se u Zatoglavu gdje investitor – Njemac, kažu pobunjeni mještani, ne odustaje od nauma da javni put i dio betoniranih sika pripoji svojoj parceli.

Uz javni put izgradio je bazen, a na dijelu javnog puta uz samo more iskopao je crnu septičku jamu. Komunalni redar i policija izišli su na teren u prošlu subotu, zaustavili su gradnju okupacijskog zida, ali ne i ružnu priču koja se opasno zakotrljala. U posljednje vrijeme u nju su pored rogozničkih komunalnih službi i nadležnih inspekcija uključeno i državno odvjetništvo i kriminalistička policija.

Da je došlo do organa gonjenja zaslužni su pobunjeni mještani udruženi u građansku inicijativu, koji osim podignutih tužbi namjeravaju pokucati na vrata svih nadležnih ministarstava i institucija, te o svemu izvijestiti javnost.

– Da smo u pravu potvrdila nam je sudska komisija i sudski vještak koji je istražio povijest sporne parcele i svih okolnih parcela, te utvrdio da se put nalazi na javnom pomorskom dobru i da ga je ucrtala Austrougarska vojska još 1834. godine. Da i nema tog značajnog podatka put je više od 20 godina u javnoj upotrebi i prema zakonu o dosjelosti iz 2012. godine on je u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

Morali smo uzeti odvjetnika jer na temelju sumnjive geodetske snimke i katastarskog izvoda dobila se građevinska dozvola i sve ostale suglasnosti. Tridesetak godina pokušavam upisati svoje zemljište kao i drugi mještani. Bez upisanog zemljišta ne mogu se legalizirati ni graditi kuće, a vlasnik sporne parcele uspio je sirotinji oteti zemlju, prepisati je na sebe, srušiti postojeću kućicu, preprodati zemlju, dobiti građevinsku dozvolu i sve papire sve za samo godinu dana – kaže nam mještanin Zvonko Zovko.

Ističu ovo je borba s vremenom, ako na vrijeme na zaustave otimačinu ostat će bez javnog puta kroz koji prolazi cjelokupna infrastrukturna mreža, a prema projektu i građevinskoj dozvoli kroz taj put prolazit će i buduća kanalizacija. Radi se o ambicioznom projektu “Aglomeracija Rogoznica”, taj novi kanalizacijski sustav kupit će otpadne vode u svim priobalnim općinskim naseljima, ishodovane su lokacijska i građevinska dozvola, projekt je apliciran na EU fondove, a njegova vrijednost je 20 milijuna eura. Dakle put je, iako nerazvrstani, od velike važnosti i za općinu.

Općinska načelnica Sandra Jakelić potvrdila nam je da komunalni redar često intervenirao upravo na tom gradilištu, a već za ovaj tjedan, rekla je, općina je naručila novu geodetsku snimku i vještačenje.

18. travanj 2024 21:20