StoryEditor
ŽupanijaVARIVODE

Boris Milošević: ‘I Srbi trebaju priznati da je to bila pobuna protiv legalne vlasti‘

Piše šibenski.hr
28. rujna 2020. - 13:29
 Boris Miloševićarhiv/Nikša Stipaničev/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na komemoraciji u Varivodama, gdje je iskazao počast prema žrtvama koje su se dogodile u Domovinskom ratu.

U pratnji predsjednika Vlade bili su ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević.

Upravo je potpredsjednik Vlade Milošević naglasio koliko je važan današnji skup.

- Ovo je prvi put nakon 20 godina da predsjednik Vlade dolazi na komemoraciju žrtvama koje su nevino stradale. To je jaka simbolična gesta da i ove žrtve ovdje zaslužuju empatiju i poštovanje i da se ne razlikuju od svih žrtava koje su se nažalost dogodile diljem Hrvatske - kazao je Milošević, prenosi N1,  nakon čega je prokomentirao Plenkovićevu izjavuda Hrvati trebaju priznati da su napravili zločine, kao što i Srbi trebaju priznati da se dogodio otpor leigitmno izabranoj vlasti.

- To je ono što sam ja govorio kad sam išao u Knin, da je vrijeme da nakon 25 godina posjećujemo jedni druge, da otvorimo te bolne teme, da je vrijeme da konačno čujemo jedni druge, da čujemo ono što smo možda stavljali sa strane, zataškavali. Posljedica tog nedijaloga i zataškavanja je da sad, kad govorimo o Varivodama, još nemamo odgovorne za te zločine. Nažalost, država je propustila postupiti na pravi način kad se zločin dogodio i, možda, u neposrednim godinama nakon toga. Kako vrijeme prolazi, počinitelje je sve teže otkriti. Ostaje samo nada da će oni koji imaju saznanja o tome, prekinuti zavjet šutnje.

Priznao je da ne očekuje revolucionarne pomake u odnosima Hrvatske i Srbije, ali da su 'mali pomaci izgledni'. Također, niije odgovorio na pitanje hoće li prisustvovati i komemoracijama u Škabrnji i Vukovaru.

- Sve u svoje vrijeme.

Izdvojeno

27. studeni 2020 10:20