StoryEditorOCM
ŽupanijaLovci se pridružili vremenu darivanja

Ćakula s građanima uz kotlić s gulašem od veprovine; Jedno od pitanja bilo je i uznemirujuće: Možemo li divlje svinje očekivati na Poljani?

30. prosinca 2019. - 10:26

Oko tisuću porcija gulaša od veprovine razdijelili su ovih dana lovci iz Šibensko-kninske županije građanima u Skradinu, Drnišu, Kninu i u Šibeniku, a svježe meso divljači poklonili su za njihove korisnike Centru za rehabilitaciju „Roman obitelj“ i Centru za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“.

S time se i županijski Lovački savez prvi put pridružio cehovima ugostitelja koji po običaju, u dane Adventa sugrađane časte pijatom bakalara. Krovna udruga županijskih lovaca broji dvadesetak društava s oko dvije tisuće članova.

- Ovo lovačko darivanje međutim, nije bilo zamišljeno jedino kao čašćenje ukusnim jelom od cijenjene divljači, nego smo također htjeli u neposrednom kontaktu građanima približiti djelovanje lovaca u prirodi. Ona se na očigled mijenja, a divljina, s vrstama divljači koje donedavno nije bilo u Dalmaciji i sve većom brojnošću lisica i čagljeva egzistira na samom rubu naših gradova, naglašava Nediljko Dujić, predsjednik ŽLS.

-Zanimljiva su bila pitanja koja su lovcima postavljana. Od toga je li vepar mesojed ili biljojed, pa i ono pomalo uznemirujuće: možemo li uskoro divlje svinje očekivati na Poljani, usred grada? Je li opasno ići u maslinike i općenito, rekreativno boraviti u prirodi? – nabraja Dujić što je najviše zanimalo građane okupljene oko lovačkih kotlića.

 

 

Primjećuje se, nastavlja predsjednik ŽLS da je mladi naraštaj slabije informiran o prirodi i divljači, za razliku od starijih, koji su ipak odrastali izvan četiri zida i zadubljenosti u računala. I jednima i drugima odgovor je isti: nema opasnosti od divljači pridržavamo li se jednostavnih pravila.

U pogledu divljih svinja, glavno je ne uznemiravati krmaču s mladima, nego joj se odmah treba ukloniti s puta i ništa ne pokušavati s mladunčadi, savjetovali su lovci. Za čovjeka također nisu opasne lisice i čagljevi, čak niti vuk, tim više što je u nas uspješno suzbijena bjesnoća. Druga je stvar, naglašava Dujić, što je nabrojene divljači sve više i primiče se rubovima urbanih naselja u potrazi za otpacima hrane. Na to ćemo se trebati priviknuti, a to je i stvarnost stanovnika u cijeloj Europi. Stoga i pitanje kada vepra možemo očekivati na Poljani, makar izgleda pretjeranim, ipak dobro ilustrira što se zbiva u prirodi, naglašava Dujić.

Kao stalna, u nas se pojavila i divljač koje ovdje nikad nije bilo, osim kada bi zalutala, a to su srne. Lovačko društvo „Skradin“ već gospodari s određenim fondom srna, a kod Plančanika je viđen i jelen, te nije isključeno da se i ta divljač naseli u sjevernim dijelovima županije.

To međutim ne znači pokoru, već je i prilika za razvoj lovstva u županiji, naročito lovnog turizma, zaključio je Nediljko Dujić. Vrlo je zadovoljan s prvom adventskom akcijom lovačkog saveza, čemu je znatno pripomogao restoran „Atrium“ na Lozovcu. Tamo se kuhala divljačina koju su donirala lovačka društva i kasnije odvozila na odredišta restoranskim vozilima. Dogodine će lovački savez nastojati adventsku akciju proširiti na Vodice i Rogoznicu, obećava Nediljko Dujić.

19. travanj 2024 19:42