StoryEditorOCM
Županijamnogima idealna lokacija

Donedavna turistička nepoznanica sada je magnet za strance: evo zašto Knin sve više privlači avanturiste i pustolove

Piše Šibenski.hr
7. prosinca 2023. - 20:02

Grad Knin ove je godine zabilježio najbolju turističku sezonu do sada. Rezultat je to jasne turističke strategije usmjerene prema razvoju aktivnog te avanturističkog turizma. Tu činjenicu potvrdili su i djelatnici institucija koje su izravno odgovorne za njegov razvoj, istaknuvši kako je njihova misija kristalno jasna, prometnuti Knin u centar aktivnog turizma Dalmacije.

Na druženju za medije organiziranom u Poduzetničkom centru „KninUp“, Ivan Sorić, direktor Turističke zajednice (TZ) grada Knina predstavio je turističku ponudu Knina i okolice te naglasio kako se radi o idealnoj destinaciji za razvoj specifične grane turizma koncentrirane na turiste koji svoj odmor žele provesti aktivno i doživjeti avanturu koja će im se zauvijek urezati u pamćenje.

„O prirodnom bogatstvu kninskog kraja ne moram previše govoriti, dovoljno je spomenuti sedam rijeka na kojima se smjestio i devet planina koje ga okružuju. Takav potencijal potaknuo nas je da iskoristimo malu, ali dovoljnu udaljenost od klasične turističke vreve i ponudimo posjetiteljima cjeloviti turistički brend temeljen na idealnoj kombinaciji prirodnih ljepota, bogatih kulturno-povijesnih znamenitosti i adrenalinskih izazova. U tome smjeru kontinuirano razvijamo turističku infrastrukturu i ponudu koja je iz dana u dan sve bogatija, a da smo na dobrom putu svjedoče i brojke koje pokazuju kako smo u 2023. ostvarili najveći broj noćenja do sada“, istaknuo je Ivan Sorić, direktor Turističke zajednica grada Knina.

image
Tz Knin/

Strategija razvoja turizma kninskog kraja temelji se na kvalitetnoj suradnji Grada Knina, TZ-a grada Knina i TZ-a Šibensko-kninske županije. Nju je naglasio i direktor TZ-a Šibensko-kninske županije, Krešimir Šakić. „Uspješan razvoj kninskog turizma temelji se na odličnoj institucionalnoj suradnji, ali i podršci koju te institucije pružaju poduzetnicima u turističkom sektoru. Sinergija građana i institucija rezultirala je kontinuiranim ulaganjima u turističku infrastrukturu i sve većom te raznovrsnijom turističkom ponudom Knina i okolice. Strategija na kojoj aktivno zajednički radimo usmjerena je na razvoj turizma do 2030. i uvjereni smo kako će Knin do tada postati jedinstveni centar aktivnog turizma Dalmacije“, poručio je Šakić.

Zadovoljstvo smjerom razvoja kninskog turizma nije krio ni gradonačelnik grada Knina, Marijo Ćaćić. „Statistika nije nužno jedini pokazatelj uspješnosti, ali broj finaliziranih projekata i onih planiranih te rezultati posjećenosti u 2023., dokazuju kako je Knin postao uspješna turistička priča

s jasnom misijom i vizijom. Konsenzusom između institucija i lokalnog stanovništva koje je prepoznalo gdje leži turistički potencijal ovoga grada, zajednički smo krenuli razvijati kvalitetnu turističku ponudu za sve posjetitelje koje privlače aktivan odmor i nezaboravne pustolovine. Odlični rezultati dodatna su nam motivacija da nastavimo s infrastrukturnim ulaganjima te projektima koji će lokalnom stanovništvu pružiti perspektivu i potaknuti ih da svoju životnu priču nastave graditi u kninskom kraju“, naglasio je Ćaćić.

Veliki broj investicija u turističku infrastrukturu prati i porast broja smještajnih kapaciteta i ugostiteljskih objekata na kninskom području. Nadalje, sve je veći broj udruga i klubova, ali i agencija koje obogaćuju raznovrsnu ponudu aktivnog i avanturističkog turizma. Kada se tome dodaju i brojna sportska događanja koja sad već dobivaju i tradicionalnu notu, jasno je zašto sve više avanturista i pustolova za svoj aktivni odmor biraju Knin, poručuju iz Knina.

 

05. svibanj 2024 05:10