StoryEditorOCM
Županijadrugačija nastava

Ekipa nacionalne televizije posjetila OŠ Skradin: ‘Mi smo škola putujuća, a djecu podučavamo i klimatologiji‘

Piše Šibenski.hr
9. studenog 2022. - 13:15

Učenici Osnovne škole u Skradinu vole svoj kraj, boje se da im klimatske promjene ne unište okoliš, a često imaju satove na otvorenom jer su se morali snaći budući da nemaju sportsku dvoranu. U sve to uvjerila se i HRT-ova ekipa koja je posjetila učenike i školu u Skradinu.

Iako nemaju sportsku dvoranu, učenici nižu sportske uspjehe. Marin Šiklić, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Skradin pronašao je formulu uspjeha. Kaže da je vidio kako učenici imaju kapacitet za duga trčanja pa su se i prijavili za kros.

Kada jednog dana dobiju dvoranu, umjesto da po ružnom vremenu vježbaju u hodniku, bit će medalja i u nekim drugim sportovima.

I Marija Anić, učiteljica razredne nastave u OŠ Skradin, svoje učenike vodi u prirodu kako bi i uživo vidjeli biljke i životinje, a ne samo u udžbeniku. O svom skradinskom kraju znaju sve, a ljubav izražavaju i pjesmom.

Ova je škola putujuća, u šali kaže ravnateljica Diana Gaši, jer od 165 učenika 120 je putnika. Posebno ih, kaže, zabrinjavaju klimatske promjene pa su uveli izvannastavnu aktivnost – klimatologiju.

- Djeca uglavnom žive u selima oko Skradina pa je jasno da ih zanima klima i budućnost što nam klima donosi, pojašnjava ravnateljica OŠ Skradin.

Škola u Skradinu ima i dvije područne. U jednoj od njih su dva razreda, dvije kombinacije od 1. do 4. razreda. Veliki odmor mnogi od njih jedva čekaju, zato jer je drugačiji, aktivan i zanimljiv.

Danijela Plenča Šišak, učiteljica razredne nastave Područne škole Dubravice Osnovne škole Skradin, objasnila je kako je bitno da su za vrijeme odmora svi zajedno. Neki od njih ovoga puta su plesali, a neki brali masline.

I veliki i mali uživaju ondje u školi. Zamalo su ostali bez nje u Domovinskom ratu. Agresoru je, nažalost, i škola smetala.

Treba dodati da u skradinskoj školi učenici vole i tehnička zanimalja. Ana Barać, nastavnica tehničke kulture u OŠ Skradin kaže da ima onih koji pile drvo, bave se robotikom i razvojem STEM područja, donosi HRT u svojoj priči iz Skradina.

 

25. travanj 2024 06:10