StoryEditorOCM
ŽupanijaJoš jedan napad na biser

Isplivao još jedan video zagađivanja izvora Cetine, mještani se više ne mogu izboriti s kupačima koji sa sobom vode i pse

Piše Šibenski.hr
23. kolovoza 2022. - 19:37

TikTokerica nadimka 'galacroatia' objavio je video na kojem su prikazani kupači na izvoru Cetine. 

image
Screenshot

- Glupi ste, ovo je voda za piće, a ne za kupanje. Kod kuće imate tuševe - viknula je ona na engleskom okupljenom mnoštvu. 

@galacroatia This is a source of the Cetina river in Croatia.A bunch of instagram idiots photographed bathing in the mentioned place bring the rest of the tourists who indulge themselves in shampooing in such a place. Disgusting ! We have a very poor country in every sense! IDIOT.S #summer #cetina #cetinariversource #cetinariver #vacation #croatia?? #croatian #croatia #croatiafulloflife #croatiatiktok #dalmatia #dalmatian #dalmacija #dalmacija❤️ #cetinariverspring  #dalmatien #slobodnadalmacija #24sata #glas ♬ original sound - Gala

Kako bi strancima objasnila što se događa na istom je stranom jeziku dodala i kako se neki od turista tamo rado šamponiraju i peru kao da nije riječ o izvoru pitke vode koja onda kasnije ide prema jugu. 

Upoznati s problemom

- Ovo je izvor rijeke Cetine u Hrvatskoj. Gomila instagramskih idiota slikala se kako se kupa na ovom mjestu što dovodi i ostatak turista koji se na takvom mjestu prepuštaju šamponiranju. Odvratno! - napisala je ogorčeno. Problemi oko kupanja na Oku Cetine javljaju se cijeloga ljeta, a posebno je šokantno i to da se neki od kupača mažu različitim uljima i losionima za sunčanje što onda sve ostaje u vodi koju kasnije pije velik dio Dalmacije. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Slobodna Dalmacija je prije nekoliko dana bila na lokaciji i izvijestila o stanju izvora. Kupača je sve više, a vjerojatno velikim dijelom nisu ni svjesne što rade. Jer da jesu, odakle im srca za kupanje na takvom mjestu? Posebno je zabrinjavajuće i to da se na ranije spomenutom TikTok videu čuju pseći lavež što potvrđuje da se na izvoru Cetinu kupaju i psi. 

– Sa svih strana ljudi nas zovu, svi viču “ovo je strašno”, pitaju zašto se događa ova sramota. Sve je točno, imamo najezdu automobila, ljudi, kupača, pasa. Treba pod hitno zabraniti kupanje, to je pitka voda, boga ti draga, zašto to rade? To je ekološko zlodjelo. A i nekome će u njoj pozliti, ubiti ga, ja se čudim kako se to već nije dogodilo. Ovo je strašno. Nemoćni smo, Vrilo nije u našoj nadležnosti, i što god da napravim, kazneno će goniti i mene i Općinu. Pitajte Javnu ustanovu u Šibeniku, može i Hrvatske vode Split, a u danom momentu i Zagreb. Sve smo pokušali, telefoni, mailovi, zamolbe, pitanja... Uspjeli smo samo staviti kontejnere za smeće, a dva pokretna WC-a financirala je punionica vode “Naturalis”. Tu stajemo, ne možemo dalje, ne smijemo dalje, nemamo ovlasti. Voda se zamutila, glib ide po 200 metara nizvodno - kazao je našoj novinarki načelnik općine Civljane Petar Preočanin koji ne krije da je riječ o ogromnom problemu. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Lokalci negoduju

– Šta reći. Katastrofa. Jad. Nikoga nije briga. Napali su Glavaš. Ne znam broja svitu šta tu dolazi, ima domaćih. Puno je stranaca. Ostavljaju smeće. Dok nisu stigla dva WC-a, pišaline i svega bilo je na sve strane. I u jezeru pišaju. Psi se kupaju s ljudima. Sad su stavili kontejnere pa je, ajde, otpada okolo manje. Bože moj mili i dragi, šta nas je ovo snašlo... Ovoga nikada bilo nije. Mulj i blato Cetina nosi sa sobom, po 100, 200 metara vuče. Sve se zaprljalo. Gledam užas, gledam tugu – kazala nam je tada mještanka.

19. travanj 2024 04:33