StoryEditorOCM
ŽupanijaUmiruju građane

Iz ‘Vodovoda‘ poručuju: zanemarite prve račune, drugi je važan

Piše Vedrana Stočić
18. veljače 2020. - 13:44

Mnoge građane u našoj Županije uznemirala su dva računa za vodu, pa i one u Rogoznici. Drugi koji je stigao na adrese građana bilo je veći od prvoga, pa je krenula priča da je šibenski „Vodovod“ bez najave i odluke Skupštine Društva povećao cijenu vode. Te informacije demantirao je direktor „Vodovoda i odvodnje“ Šibenik Frane Malenica.

- Morali smo povući više od pet tisuća računa jer na njima nisu bile uračunate posebne naknade općina i gradova za izgradnju vodovodnih i kanalizacijskih sustava. To je sada ispravljeno i valjani račun je onaj  drugi. Gradovi i općine imaju različitu veličinu naknada, a u Rogoznici je za izgradnju kanalizacije četiri kune po kubiku potrošene vode. Voda inače nije poskupljivala od 2011. godine.-kaže direktor Malenica.

Pitali smo ga i dokle je stigao najvažniji infrastrukturni projekt u Općini Rogoznica, a to je izgradnja kompletnog kanalizacijskog sustava nazvanog „Aglomeracija  Rogoznica“, presudan za ekološku stabilnost akvatorija i turistički napredak rogozničkog najvažniji područja.

-Kanalizacijski sustav nadovezati će se na već postojeći u samom središtu općine i skupljat će otpadne vode svih priobalnih naselja. Projekt je u fazi apliciranja na EU fondove u omotnici 2021-2027. godina. Vrijedan je 20 milijuna eura, a 70 posto su sredtva iz Europske unije, ostatak novca osigurava lokalna samouprva, Hrvatske vode i država – rekao je direktor Frane Malenica.

Na projektu se radilo nekoliko posljednjih godine, dovršena je glavna projektna dokumentacija, evidentirane su nerazvrstane ceste, određena je granica pomorskog dobra. Kada se gradi europskim novcem investicija mora biti gotova za tri godine, a najbitnije je što nema razdvajanja primarne i sekundarne mreže. Ishodovane su i građevinske dozvole, a u projekt je uključeno i proširenje uređaja za pročišćavanje i ugradnju bio-kemijskog kolektora.

 

25. travanj 2024 04:21