StoryEditorOCM
ŽupanijaEkoakcija u Rogoznici

Mještani očistili šumu Koparu i otok Jaz: kad neće Šumarija, hoće Rogozničani

Piše Vedrana Stočić
29. lipnja 2020. - 11:21

U subotu je održana velika akcija ekočišćenja rogozničke park-šume Kopara, koja je organizirana preko lokalne Facebook stranice Đirada po Rogoznici. Odazvala se mladost, ali i malo starije generacije, dok su rogoznički ugostitelji, kafići, pekari, slastičari i ribogojilište "Klismar" osigurali vreće za smeće, rukavice i više nego dovoljno hrane i pića.
Motiv je, ističu organizatori, bilo skretanje pozornosti na zaštitu šume Kopara, koja je zbog nebrige odgovornih silno ugrožena. U šumi je previše suhih i srušenih stabala, raznoraznog smeća, a dvije najopasnije stvari su potkornjak i nasrtaji na rubne dijelove šume.
– Kao Građanska inicijativa za spas šume Kopara podržavamo ovu akciju rogozničke mladosti. Premda, ovakvu akciju su trebale organizirati Hrvatske šume i Šumarija Šibenik. Kad se čisti nigdje ih nema, ali zato lako daju odobrenja za prodaju šumskog zemljišta i ucrtavanje turističkih zona – rekla nam je Biserka Grgin, predsjednica Građanske inicijative koja je prošle godine uspjela iz šumskog područja izbaciti 15 tisuća kvadrata građevinskog zemljišta.
Akciji su se trebali pridružiti i rogoznički osnovci u sklopu izvannastavnih aktivnosti, no Plava ekopatrola iz OŠ "Rogoznica", a koja djeluje u sklopu udruge "Argonauta" iz Murtera, otišla je za drugim poslom. Oni su u subotu organizirali čišćenje manjih rogozničkih otoka s naglaskom na prekrasni otočić Jaz. Djecu je do otočića svojim turističkim brodom "Ribič" prevozio Zoran Slatina.

25. travanj 2024 08:16