StoryEditorOCM
Županijajutro s kišom

Objavljeno narančasto upozorenje za Dalmaciju: evo kakvo nas vrijeme čeka do kraja dana i u prvom dijelu novog tjedna

Piše Šibenski.hr
28. studenog 2021. - 10:15

Probudili smo se uz još jedno kišno jutro. Državni hidrometeorološki zavod danas je izdao žuto upozorenje za sjevernu i srednju Dalmaciju te narančasto upozorenje za južni dio obale.

Iz DHMZ-a javljaju da je danas na kopnu mjestimice susnježica i snijeg, a na Jadranu kiša te pljuskovi s grmljavinom. Popodne se očekuje postupno smirivanje uz djelomično kidanje naoblake, a do kraja dana padat će još samo u Dalmaciji.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na sjevernom Jadranu zapuhat će umjerena do jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima, a do kraja dana proširit će se duž većeg dijela obale. Još u noći i ujutro u Dalmaciji mjestimice jak jugozapadni i južni vjetar.Najniža jutarnja temperatura od 0 do 4, na Jadranu od 5 do 10, a najviša dnevna između 2 i 6, na Jadranu 9 i 14 °C.

Kako je u svojoj prognozi najavio glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, u nedjelju nas očekuje promjenjivo, u većini kopnenog područja i pretežno oblačno, povremeno s kišom, na Jadranu i u obliku lokalno izraženijih pljuskova. Navečer i u noći uz pad temperature zraka na zapadu unutrašnjosti susnježica i snijeg.

- U ponedjeljak postupan prestanak oborina, na Jadranu uz umjerenu i jaku buru. U utorak i srijedu barem djelomice sunčano, ali na kopnu uz hladna jutra. U četvrtak jačanje južine i novo naoblačenje s kišom - prognozirao je Vakula.

U ponedjeljak najavljuju promjenljivo vrijeme, na kopnu i pretežno oblačno s povremenom oborinom, glavnina u prvom dijelu dana. Na kopnu mjestimice susnježica i snijeg, a na Jadranu kiša te pljuskovi s grmljavinom. Popodne se očekuje postupno smirivanje uz djelomično kidanje naoblake, a do kraja dana padat će još samo u Dalmaciji.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

DHMZ je za ponedjeljak za Zagreb i cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku izdao žuto upozorenje zbog najavljenog snijega kojega bi, kako najavljuju, moglo napadati između 3 i 7 centimetara.

U utorak djelomice sunčano, a u srijedu ujutro lokalno i uz maglu. U srijedu će zapuhati jugozapadnjak. Jutra hladna, osobito u utorak kada će biti i umjerenog mraza. Danju svježe, a u srijedu ipak malo toplije. Na Jadranu u utorak djelomice ili pretežno sunčano. Tek krajem srijede na sjevernom dijelu moguća kiša. Puhat će umjerena do jaka bura, u utorak i sjeverozapadnjak, a tijekom srijede okrenut će na jugo.

Jutra će biti poprilično svježa, a najviša dnevna temperatura zraka u blagom porastu prema sredini tjednaa u srijedu ipak malo toplije. Na Jadranu u utorak djelomice ili pretežno sunčano. Tek krajem srijede na sjevernom dijelu moguća kiša. Puhat će umjerena do jaka bura, u utorak i sjeverozapadnjak, a tijekom srijede okrenut će na jugo. Jutra poprilično svježa, a najviša dnevna temperatura zraka u blagom porastu prema sredini tjedna.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog mjestimice jake kiše moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku, a mogući su i odroni, posebice na Jadranskoj magistrali (DC8) i cestama u gorju.

17. travanj 2024 11:38