StoryEditorOCM

Online konferencija - Pokretanje norveškog programa dodjele bespovratnih sredstava

Piše PSD.
15. lipnja 2020. - 10:18

Priključite se online konferenciji 30. lipnja i saznajte kako se prijaviti za bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta (Green Industry Innovation i Blue Growth)

Innovation Norway u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom organizira 30. lipnja online konferenciju za poslovni Program “Business Development and Innovation Croatia” koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru. Glavni cilj Programa je stvaranje dodane vrijednosti i održivog rasta u hrvatskim tvrtkama.

Program se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021. Program će pridonijeti općem cilju smanjenja ekonomskih nejednakosti financiranjem projekata koji će povećati konkurentnost i profitabilnost hrvatskih tvrtki.

Također, Program će nastojati poticati i razvijati dugoročnu poslovnu suradnju između tvrtki iz Hrvatske i entiteta države donora Norveške. Raspoloživa sredstva iznose 20.128.295 eura i bit će dostupna putem otvorenih poziva i natječaja. Sredstva će se dodijeliti hrvatskim poduzećima kao potpora za djelomično financiranje projekata.
{embed_photo}1410006{/embed_photo}

Glavni fokus Programa su Inovacije zelene industrije (proizvodna i prerađivačka industrija) i Plavi rast (pomorska industrija, turizam malih razmjera i drugo). Program je posebno usmjeren na mala i srednja poduzeća skromne tehnološke razine. Za navedena poduzeća uvedena je shema malih grantova, kako bi se smanjio prag za sudjelovanje.

Očekivani ciljevi Programa su inovacije i razvoj, kao i ulaganja - u nove tehnologije, proizvode, usluge i procese, a time i smanjenje emisije CO2 i drugih onečišćujućih tvari u zrak, vodu i tlo, zatim smanjenje potrošnje energije i goriva, sakupljanje i ponovno korištenje otpada te uspostava novih radnih mjesta i nastavak poslovanja u odabranim područjima.

Programom “Business Development and Innovation Croatia” upravlja Innovation Norway. Innovation Norway je javno tijelo norveškog Ministarstva trgovine i ribarstva i glavni instrument norveške vlade za razvoj norveških poduzeća. Preko mreže lokalnih ureda u Norveškoj te s više od 30 ureda diljem svijeta, Innovation Norway omogućuje norveškim tvrtkama međunarodni rast i izgradnju partnerstva. Innovation Norway također posjeduje i dozvolu za bankarska poslovanja. Zahvaljujući višegodišnjem iskustvu u svom djelovanju, ovaj javno-poslovni entitet zadužen je i za obavljanje posebno mu dodijeljenih zadataka, a od financijskog razdoblja 2004. - 2009., EEA i Norway Grants mu dodjeljuju i ulogu voditelja fonda, koju uspješno provodi dugi niz godina.

Trenutačno je Innovation Norway voditelj fonda za poslovne programe EEA i Norway Grants u Hrvatskoj, Bugarskoj, Grčkoj i Rumunjskoj te je u kontekstu norveškog poslovnog programa za grantove za Hrvatsku, nedavno uspostavljena i podružnica u Zagrebu.

Nacionalno pokretanje Programa u Hrvatskoj, u čijem su fokusu projekti iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta, (Green Industry Innovation and Blue Growth) održat će se 30. lipnja putem Microsoft Teamsa u 13 sati i na engleskom je jeziku.

Detaljne upute za prijave poduzetnika na natječaj i prijavni obrasci nalaze se na mrežnoj stranici projekata: www.innovasjonnorge.no/Croatiainnovation, a prijave su moguće zaključno s 29. lipnjem.

Službeni kontakt za sve upite putem e-maila: CRO.innovation@innovationnorway.no

{xclaim}{/xclaim}

19. travanj 2024 18:10