StoryEditorOCM
ŽupanijaZAVRŠAVA SE ‘MENDULA‘

Pirovački mališani u novi dječji vrtić trebali bi useliti početkom sljedeće godine

Piše KATARINA RUDAN
19. rujna 2020. - 15:46

Općina Pirovac je među brojnim općinama i gradovima u Hrvatskoj koja je za izgradnju novog objekta dječjeg vrtića povukla značajan novac iz europskih fondova.

U novi objekt, Dječji vrtić "Mendula", koji se gradi pokraj pirovačke Osnovne škole, mališani bi, prema riječima općinskog načelnika Ivana Gulama, mogli useliti početkom sljedeće godine.
– Prema planiranoj dinamici, do sredine listopada, točnije do 17., trebala bi biti zgrada, a onda idemo na opremanje objekta i sve bi trebalo biti okončano do sredine studenog. Potom slijedi ishodovanje uporabne dozvole i ako sve bude u redu, a vjerujemo da hoće, krenut će pripreme za useljenje – kaže Gulam.
Radovi na izgradnji novog objekta vrtića počeli su krajem rujna prošle godine i plan je bio da sve bude završeno do početka nove pedagoške godine. Međutim, zbog loših vremenskih uvjeta, u početku se planirana dinamika radova nije mogla pratiti, a potom je i epidemija koronavirusa usporila radove, iako oni nisu bili prekinuti. Zbog toga pirovački roditelji i mališani trebaju još koji mjesec biti strpljivi. No, kad se iz neadekvatnog prostora u kojem djeca godinama borave, u prizemlju zgrade u kojem je smještena i općinska uprava, presele u novi vrtić, veselju neće biti kraja.
– O projektu vrtića govorilo se desetljećima, a posebno je važno da izgradnjom novog vrtića konačno dobivamo i jaslice koje do sada nismo imali. Naravno, izuzetno nam je drago da se projekt vrtića sufinancira iz EU fondova, tako da investicija neće previše opteretiti samo Općinu. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 8,5 milijuna kuna. Kroz mjeru 7.4 programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za projekt dječjeg vrtića Općina je dobila 5,3 milijuna kuna nepovratnog novca. Ostatak smo osigurali u našem proračunu, ali ćemo projekt kandidirati i za Fond za sufinanciranje EU projekata kad se objavi natječaj i zatražiti dodatnih 1,5 milijun kuna – navodi Gulam.

Vlastita ustanova


Novi vrtić projektiran je za 60-ero djece, dvije vrtićke i jednu jasličku skupinu, prema svim pedagoškim standardima, i ima 30 kvadrata bruto površine po djetetu. Gulam kaže da bi kapacitet novog vrtića trebao zadovoljiti potrebe sljedećih dvadesetak godina, a ako se na pirovačkom području dogodi "baby boom", zgradu vrtića, koja ima dvije etaže, može se uvijek nadograditi.
Kako bi poboljšala uvjete boravka u "starom" vrtiću, Općina je 2018. godine aplicirala na projekt "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu predškolskog i ranog odgoja i obrazovanja", koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Povukli su nešto više od 1,8 milijuna kuna, uveli dvosmjenski rad, nabavili didaktičku opremu i zaposlili još nekoliko odgojiteljica.
Kad je riječ o novoj zgradi vrtića, s obzirom na to da se radi o projektu koji je najvećim dijelom financiran iz europskih fondova, Općina je obvezna pet godina imati vlastitu ustanovu predškolskog odgoja. Odluka o osnivanju već je donesena na Općinskom vijeću. Inače, sadašnji pirovački dječji vrtić je u sastavu privatnog Dječjeg vrtića "Žižula" iz Šibenika, a vlastita ustanova bit će i veće opterećenje za općinski proračun.
– Za subvencioniranje boravka djece u vrtiću sada na godišnjoj razini izdvajamo oko 300 tisuća kuna, a kad počne funkcionirati naša ustanova, to će na godišnjoj razini iznositi oko 1,5 milijuna kuna – na kraju će Gulam.

20. travanj 2024 10:44