StoryEditorOCM
ŽupanijaSve popularnije odredište

Plovput odgovara zabrinutim Rogozničanima Nevere i valovi odnose kamene ploče iz dvorišta lanterne Mulo

Piše Vedrana Stočić
27. srpnja 2020. - 12:31

Rogoznička lanterna Mulo posljednje vrijeme popularno je turističko i fotoodredište, a od kada je početkom srpnja DJ Lawrenca Kleina održao glazeni šou Mulo lighthouse koji se mogao pratiti na Facebooku i You Tube lanterna, kažu nam upućeni, sve posjećenija.

Možda je to glavni razlog što smo ovih dana dobili nekoliko dojava naših čitatelja da su na lanerni Mulo porušeni zidovi i ploče na prostranom kamenom dvorištu. Prošle godine pisali smo o skidanju i krađi ploča, pa nas je neugodno iznenadilo da je ove godine kamena baština u još gorem stanju, tim više što je Plovput Split, inače državna tvrtka koja brine o lanternama i sigurnosti plovidbe, unatoč koroni ovog proljeća obavljala upravo građevinske radove.

Zato smo pitali u Plovputu zašto okoliš lantrene Mulo izgleda tako ruševno, a njihov pisani odgovor prenosimo u cijelini.
-Nastavno na Vaš telefonski razgovor s kolegicom Katjom Božić, Upraviteljem kvalitete, a vezano za stanje svjetioničarske zgrade Mulo, navodimo kako je tijekom ove zime nevrijeme na tom području napravilo dosta štete na ogradnim kamenim zidovima, u dužini cca 20 m, krovu i prilaznim stazama. Tijekom mjeseca travnja i svibnja, unatoč situaciji sa COVID-19, a s ciljem održavanja sigurnosti plovidbe na najvišoj razini, izvršeni su radovi žurne sanacije porušenog kamenog zida, te radovi sanacije krovišta.

Što se tiče vađenja kamenih ploča s poda dvorišta, navodimo kako je vjerojatno iste „izbilo" more tijekom nevremena, te je i navedeno u planu za sanaciju u sklopu sanacije pristupne staze te manjih preostalih detalja estetskog karaktera.
U svakom slučaju, nedostaci na svjetioničarskoj zgradi koje navodite, ne dovode u pitanje sigurnost plovidbe- odgovorili su iz Plovputa.

Odgovor bi trebao umiriti naše čitatelje i zaljubljenike u svjetionik kojeg je Austrougarska mornarica 1873. godine izgradila na hridi Mulo. Ova mala utvrda na smotnoj hridi odiše bezvremenskom, nestvarnom ljepotom. Rogoznička lanterna nalazi se zapadno od Punte Planka najisturenijeg i najpogibeljnijeg rta jadranske obale na kojoj se sudaraju jugo i bura, te dvije nautičke milje zapadno od Rogoznice.

Na toj poziciji rijetko je mirno more, a morska gibanja istočno i zapadno od nje stvaraju čudne valove koji iznenada svom snagom zapljuskuju hrid. Njeni metar debeli kameni zidovovi već 147 godina prkose bijesu valova i posolici i tako bi trebalo ostatiti. Mulo je poznato po svojim zalascima sunca, s njega se prostre prekrasan pogled na rogozničke otoke i otočiće i predivnu razvedenu obalnu crtu i stoga nema fotozaljubljenika koji nije ovjekovječio taj prizor.

23. travanj 2024 22:36