StoryEditorOCM
ŽupanijaŽupanijska skupština

Pročitajte kako je župan Jelić poručio vijećniku Žižiću: "Aj ti, ja ne mogu od smija!"

Piše Branimir Periša
9. studenog 2023. - 13:42
Sibenik, 160223. Veleuciliste u Sibeniku. Odrzan nastavak 16.sjednice Zupanijske skupstine Sibensko- kninske zupanije bez vijecnik oporbe HDZ-a. na fotografiji: zupan Marko Jelic.Niksa Stipanicev/Cropix

Ima onaj vic kada jedan od aktera na kraju balade kaže drugome: „Aj‘ ti, ja ne mogu od smija!”

U tome stilu je i župan Marko Jelić odgovorio vijećniku Florijanu Žižiću (DP) na sasvim ozbiljno pitanje postavljeno tijekom ‘aktualca‘ na protekloj, 22. sjednici Županijske skupštine. Žižića je naime zanimalo koliko je zadnjih sedam godina Vlada, odnosno RH uložila u otoke na području Šibensko-kninske županije?

Čuo je vijećnik kako se premijer Plenković hvali s podatkom o 3 milijarde eura ugrađenih u hrvatske školje, te je od župana htio doznati koliko je od toga potrošeno ovdje i na što se točno ulaganja odnose? Koliko otpada za luke, komunalnu i energetsku infrastrukturu...

Marko Jelić ljubazno se zahvalio na postavljenom pitanju, poznato mu je o čemu se radi jer je i on slušao premijera da govori o istome, međutim - nema konkretni odgovor.

-Vlada inače zbraja ulaganja iz svih financijskih izvora, u smislu da nema posebnih sredstava samo za otoke. Ono što je za otoke išlo posredstvom ŠKŽ i lokalnih samouprava koje u svome sastavu imaju otoke nije recipročno onome što bi se očekivalo za naše područje – kazao je Jelić i zaključio da je rečenih 3 milijarde eura pomalo populistički rečeno od strane Vlade. Ono što župan stvarno vidi dobrim i konkretnim izvorom financiranja je Vladin fond za otoke.

-Pa onda znamo da je za naše otoke namijenjeno 15,9 milijuna eura i u tome okviru možete prijavljivati projekte.- objasnio je Jelić i na kraju poentirao poručujući Žižiću kao iz citiranoga vica.

- Uputite vi upit Vladi, moraju vam po zakonu odgovoriti. Neka točno popišu što su radili na našim otocima, koje posebne projekte pa eto, podijelite i s nama, da i mi to vidimo. I mene to zanima. - kazao je Marko Jelić kao da nije njegov posao i otišao sa skupštinske govornice.

Eto, zanima i župana kolika su ulaganja u njegovu (morskom) dvorištu, ali ne bi on dao u zadatak županijskim službama da podatke zatraže od Vlade, pa da Žižić, on, skupštinari i javnost dobiju odgovor na sljedećoj sjednici, nego upućuje vijećnika da radi nešto što nije njegov posao.

I što ako Žižić neće? Znači li da će u tom slučaju ljubopitljivi župan ostati uskraćen za informaciju koja ga zanima i kako će danas-sutra u predizbornoj utrci za parlamentarne izbore Marko Jelić eventualno demantirati HDZ-ovce kada s predizbornih skupova budu sipali podatke o ulaganjima na šibenske otoke? Eto kolika je odgovornost na Florijanu Žižiću! - učinimo stvar do kraja smiješnom.

Kazao nam je Žižić nakon sjednice da nije bio zadovoljan s odgovorom. No, nije zatražio repliku da podsjeti kako to nije njegov, nego posao županijskih službi.

-Bilo mi je smišno da se to traži od mene... - obrazložio je, dojam je, svoju zbunjenost županovim odgovorom.  

A mi dodajemo: Žižiću je bilo smišno, a nije imao kome reći isto ono što je župan poručio njemu: „Aj ti, ja ne mogu od smija!”

 

27. travanj 2024 07:35