StoryEditorOCM
Županijatužna obljetnica

Prošlo je 29 godina od zvjerskog ubojstva obitelji Čengić: srpske paravojne postrojbe brutalno su smaknule oca, majku i dvojicu njihovih sinova

Piše Šibenski.hr
18. siječnja 2021. - 08:45

Danas, 18. siječnja, obilježit će se 29. godišnjica zvjerskog ubojstva četveročlane obitelji Čengić: Drage (39) i Nevenke (32) te njihovih maloljetnih sinova Slobodana (11) i Gorana (5) koje su 1992. u zločinačkom pohodu ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

Podsjetimo, tog crnog datuma 1992. godine četveročlanu obitelj Čengić u zaseoku Šašići kod Ervenika zvjerski su u podrumu obiteljske kuće ubili, a potom zapalili pripadnici tzv. “Krajinske milicije”.

Prema svjedočenjima tijekom provedenog istražnog postupka, Damir Travica i Slobodan Kovačević taj su dan upali u kuću obitelji Čengić nakon povratka s pogreba jednom srpskom vojniku, navodno poginulom u skradinskom zaleđu. Počeli su svoj osvetnički pohod uvredama i provokacijama, a potom su u obiteljskoj kući rafalima pokosili Dragu i njegova 11-godišnjeg sina Slobodana gdje su ih počinitelji ovoga zločina i zapalili. Nevenka je zaklana nedaleko od obiteljske kuće, dok je u naručju držala ustrijeljenog četverogodišnjeg Gorana.

Pred istražnim sucem tzv. Republike Srpske Krajine, čiji je sudski zapisnik s ostalom dokumentacijom zaplijenjen nakon „Oluje",  Travica i Kovačević priznali su i u detalje opisali zločin nad susjedima, četveročlanom obitelji Čengić. Međutim, „Krajinski sud" je bio obična farsa jer su se ubojice ubrzo našli na slobodi. Nakon "Oluje" prebačeni su u zatvor u Banju Luku, a otuda su pušteni na slobodu.

Te su večeri zločinci zapalili sve preostale hrvatske kuće u selu, a bijegom su se u posljednji trenutak spasili Dragin otac i majka, čija je kuća bila prilično udaljena od mjesta zločina, te Pavao Đakulović sa ženom i sinom. Nakon provedene hladne noći u šumi baka Mara Čengić uputila se prema kući najstarijeg sina i u njoj pronašla dva pougljena trupla, a druga dva u dvorištu kuće.

Župan Goran Pauk i njegovi zamjenici, zajedno s državnim tajnikom u Ministarstvu branitelja g. Darkom Nekićem, danas će položiti cvijeće i zapaliti svijeće kod spomen-obilježja ispred kuće obitelji Čengić, te na posljednjem počivalištu obitelji, na mjesnom groblju kod crkve sv. Mihovila.

17. travanj 2024 13:01