StoryEditorOCM
Županijanovo ruho

Prostori nekadašnje Učiteljske škole u Kninu postali poduzetnički inkubator! Pogledajte kako je bilo na otvaranju

Piše Toni Veljača
27. studenog 2021. - 08:43

Nekadašnja Stojna kuća u poslovnoj zoni Preparandija u Kninu napokon je dobila novo ruho.

Projektom rekonstrukcije i opremanja Informacijsko-inovacijskog inkubatora "3I" prostor je u potpunosti obnovljen i prenamijenjen. Uskoro će postati dom svih mladih poduzetnika i start-up tvrtki s područja Kraljevskoga grada.

- Ovo je kruna posla koji smo radili prethodne tri, četiri godine. Projekt je bio vrlo zahtjevan. Moram reći da je ovaj projekt, kao i drugi koje provodimo u gradu razlog zašto sam se odlučio baviti politikom – istaknuo je Marijo Ćaćić, kninski gradonačelnik

Podsjetimo, projekt koji je počeo u siječnju 2020. vrijedan je nešto više od 12 milijuna kuna, a 85 posto tog iznosa sufinancirano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Prostor koji je prvenstveno namijenjen mladim poduzetnicima iz IT sektora opremljen je vrhunskom računalnom opremom te svime što je potrebno za razvoj i plasiranje proizvoda na tržište.

Koliki je ovo iskorak prema razvoju poduzetništva u Kninu, svjestan je i gradonačelnik.

- Sudjelovao sam u cijelom postupku realizacije ovog projekta. Priprema i provedba je potrajala, međutim, danas smo svjedoci da smo dobili jedan reprezentativan prostor na kojeg možemo biti zaista ponosni – zaključio je Ćaćić.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić, donedavni prvi čovjek Knina, istaknuo je važnost svojeg tadašnjeg zamjenika:

- Ovaj projekt je započet još u mom mandatu, ali sve zasluge za ovaj projekt idu Mariju i njegovu timu.

staknuo je Jelić i činjenicu da se Grad nije odlučio za izgradnju nove zgrade, već rekonstrukciju nekadašnje Učiteljske škole, odnosno Preparandije kojoj je na ovaj način vraćen izvorni izgled.

- Živim preko puta ove zgrade i cijelo vrijeme sam bio upućen u napredovanje projekta. Poslovnu zonu smo iskoristili tako da nismo gradili nove zgrade, već smo obnovili postojeću. Ovo je jedna pametna priča, ekološka i tehnološka, lišena politike – zaključio je Jelić.

U novi poduzetnički inkubator poduzetnici bi trebali useliti uskoro. Interesa ne manjka, što nam je potvrdila i Ivona Malenica, ravnateljica Lokalne razvojne agencije "Matica" koja će upravljati centrom "3I".

- U ovom trenutku radimo na razradi dokumentacije i kriterija za korištenje ovog prostora koje će biti subvencionirano, pogotovo poduzetnicima početnicima – istaknula je Malenica.

Vrata inkubatora, kako je dodala čelnica "Matice", otvorena su svim mladim poduzetnicima:

- Plan je razviti barem 15 start-up tvrtki. Naglasak je na poduzetnicima iz IT sektora, ali zapravo, svi koji imaju poslovne ideje i žele razvijati svoj proizvod su dobrodošli.

27. travanj 2024 03:47