StoryEditorOCM
ŽupanijaMeđu prvima

Ruka pomoći ugroženim poduzetnicima: Općina Tisno "širi" štekate i oslobađa ugostitelje plaćanja poreza

Piše Katarina Rudan
11. svibnja 2020. - 13:30

Obavijest koju je na svojoj Facebook stranici objavio načelnik općine Tisno Ivan Klarin, da će svim ugostiteljima s području općine Tisno biti omogućeno širenje svojih terasa, štekata, na javne površine uz svoje ugostiteljske objekte i već postojeće terase bez naknade, naišla je na podršku, pohvale i odobravanje.

I ne smo to, Klarin će – kazao nam je u razgovoru – na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća, koja je sazvana za petak 15. svibnja, predložiti i uvjeren je da će vijećnici prihvatiti odluku, da se za sve ugostiteljske objekte i druge uslužne djelatnosti na području općine u potpunosti ukine porez na javne površine za cijelu 2020. godinu, uključujući i za one ugostitelje koji posluju na pomorskom dobru.

- Za naš proračun to će biti oko 900.000 kuna manje prihoda u odnosu na prošlu godinu. Ovu izvanrednu situaciju nitko nije mogao predvidjeti i neovisno o tomu što ćemo, kad se sve zbroji i oduzme, u proračunu imati 50 pa čak i do 60 posto manje izvornih prihoda ove godine, činimo i činit ćemo i dalje sve kako bismo omogućili našim sugrađanima da rade i lakše prebrode ovu krizu, rekao je Klarin.

Ranije je Općinsko vijeće, podsjetimo, donijelo odluku o neplaćanju komunalne naknade za ugostitelje i sve druge uslužne djelatnosti za vrijeme dok traje epidemija COVID-19.

- U naša tri izrazito turistička mjesta Tisnom, Jezerima i Betini ukupno je oko 60 ugostiteljskih objekata, među kojima su restorani, konobe, kafići, slastičarnice te drugi i svi oni i njihove obitelji, neki već desetljećima, žive od toga. S obzirom na to da je ugostiteljstvo zbog cjelokupne situacije izrazito ugroženo, oslobađanje od obaveze plaćanja poreza na javne površine za cijelu godinu bit će im od velike pomoći. Što se tiče odluke o širenju štekata na javne površine, mislimo da je to od velike važnosti za njihovo poslovanje. Naime, netko tko je na prosječnom štekatu od 50 kvadrata u normalnim uvjetima imao 12 do 15 stolova, uz propisane epidemiološke mjere koje nalaži 1,5 metara udaljenosti između stolova, sada realno ne može imati više od 5 do 6 stolova što je manje od jedne trećine, govori Klarin.

Na taj način će, objašnjava Klarin, ugostitelji moći raditi s gotovo punim kapacitetom, jer na javnim površinama u blizini ugostoteljskih objekata ima dovoljno prostora za postavljanje i razmještaj stolova prema propisanim pravilima.

- Moći će se koristiti i parkiralište, šetnicu ili pomorsko dobro. Sve osim prometnica, reče Klarin. Kako bi sve bilo po pravilima i u skladu sa zakonom, vlasnici ugostiteljkskih objekata koji žele iskoristiti mogućnost širenja štekata na javne površine, Komunalnom redarstvu Općine Tisno trebaju predati pisani zahtjev, nakon čega će dobiti odobrenje.

Od ovog ponedjeljka, kad je na snagu stupila treća faza popuštanja mjera, kao i u većini drugih mjesta na području Šibensko-kninske županijena i na području općine Tisno počeli su raditi gotovo svi kafići, dok su restorani "na čekanju".

- Restorani će početi raditi kad se ukinu e-propusnice i otvore granice, jer domaći ljudi ne idu u restorane, ali idu u kafiće. I jedni i drugi, restorani pogotovu, su u velikom zaostatku a time i ostvarivanju prihodima u svojem poslovanju. Da su normala vremena, svi bi restorani bili otvoreni još od Uskrsa, tako da sad govorimo o dva mjeseca neposlovanja, a vjerojatno će proći još jedan dok oni, ako epidemiološka situacija bude dozvoljavala, ne počnu raditi, zaključio je Klarin.

25. travanj 2024 21:13