StoryEditorOCM
ŽupanijaPRIJE 31 GODINU

Sjećanja na slavne rogozničke ratne dane - pod vodstvom generala Rahima Ademija oslobođene su vojarne Zečevo, Krušice i Smokvica

Piše Vedrana Stočić
17. rujna 2022. - 19:44

Točno prije trideset i jednu godina na današnji dan, 17. rujna 1991. godine, kada su Rogoznicu nadlijetali migovi jugovojske, a u valu uplovila tri bojna broda odvijala dobro osmišljena i dugo pripremana slavna akcija oslobađanja rogozničkih vojarni. Bez žrtava i ispaljenog metka zahvaljujući dobrim pregovaračima i stratezima vojarne pune oružja i oruđa pale su ruke hrvatske vojske.  Pod motom „Oba su pala, sve tri su pale“  danas u 16 sati pred središnji križ na rogozničkom mjesnom groblju vijence su položili predstavnici braniteljskih udruga, hrvatske vojske, policije, župan Šibensko-kninski Marko Jelić, predstavnici Općine Rogoznica predvođeni načelnicom Anitom Živković, te Ivica Ušljebrka izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda i Goran Pauk izaslanik ministra obrane Marija Banožića. Blagoslov i molitvu za poginule i preminule  hrvatske branitelje održao je rogoznički župnik don Filip Rodić.

Protokol je svake godine isti, polaganje vijenaca, potom program u Zečevu i obilazak slavih žečevarskih bitnica s kojih su obarani jugoavioni. Međutim ove godine prolom oblaka bio kriv što se nije išlo ratnim putevima slave. Program je premješten u veliku salu Doma Matice hrvatske, a vrlo nadahnuto s puno povijesnih podataka vodio ga novinar Stanko Ferić.

image

Prije 31 godinu oslobođene su tri rogozničke vojarne

Ivana Stočić

-Ponosna sam što je Rogoznica ispisala dio slavne povijesti. Zahvaljujem svima koji su danas došli na ovu slavnu proslavu, a onima koji nisu s nama neka je vječna hvala i slava.-rekla je između ostalog načelnica Živković.

U svojstvu izaslanika okupljenim hrvatskim braniteljima obratio Goran Pauk izaslanik ministra obrane i voditelj Veteranskog centra u Šibeniku i sam sudionik rogozničkih ratnih događaja.

-Ne zaboravimo Filipa i sve one koji više nisu s nama, zbog njih smo tu i zbog njih trebamo biti tu.-rekao je Pauk.         

Ivica Goleš  predsjednik rogozničkog ogranaka UDVDRRH zahvalio se Općini Rogoznica i Ministarstvu branitelja  na financiranju   proslave koju inače  ova braniteljska udruga  već tradicionalno organizira.

U Domu Matice hrvatke svoje stihove čitali su pjesnici branitelji Zlatomir Vujko i Živko Erak, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Tiho Orlić i njegov bend.

Prisjetimo se: rogoznički ratni događaji krenuli su tog 17. rujna kada je neprijatelj na šibenskom mostu namjeravao prepoloviti Hrvatsku i ozbiljno je prijetio gradu Šibeniku. Brzom akcijom 113 šibenske brigade HV, MUP-a, drugog ešalona 3 imotske bojne 4 brigade, uz pomoć mještana Rogoznice i Primoštena, a pod vodstvom generala Rahima Ademija oslobođene su tri rogozničke vojarne Zečevo, Krušice i Smokvica. Ova akcija imala je strateško značenje za obranu Šibenika i Dalmacije.

image

Sjećanje na rogozničke dane ponosa i slave

Ratni plijen sastojao se od četiri obalna stacionarna topa 100 mm, pet dalekometnih topova 130 mm, 20 topova 85mm, 48 pzo topova 1/20 mm ili 3/20 mm, većih količina pješačkog naoružanja, svih vrsta streljiva, motornih vozila, topničkih radara itd. Topništvo 113 brigade formiralo se upravo zarobljenim oružjem iz rogozničkih vojarni, a tone oružja i oruđa odaslane su na bojišnice diljem Hrvatske. Topovi sa Zečeva bili su presudni u zaustavljanju Mladićevih tenkova na šibenskom mostu. Zauzimanjem zečevarske bitnice, kažu vojni analitičari, uspostavljena je prva učinkovita crta zračne obrane, što dokazuju i oboreni zrakoplovi jugovojske i legendarni uzvik Filipa Gačine „Obadva, obadva, oba su pala“. Spontani Filipov usklik oduševljenja jedna je od najpoznatijih  snimki Domovinskog, snimio ju je Ivica Bilan na jednoj od zečevarskih bitnica tog 21. rujna 1991. godine.

27. travanj 2024 11:01