StoryEditorOCM
ŽupanijaIzlet u berbu

Stotinjak entuzijasta, ljubitelja prirode, vina i druženja: ‘Ovo je izuzetna priča. Dolazimo i dogodine!‘

Piše šibenski.hr
11. listopada 2021. - 08:11

Treći izlet u berbu Dalmacijavina u Petrovom polju i ove je godine okupio stotinjak entuzijasta, ljubitelja prirode, vina i druženja. Jesenskim temperaturama i laganoj buri unatoč, ovaj događaj potvrdio je i ovom prilikom status jednog od najpoželjnijeg vinsko-turističkog eventa u postsezoni.

Tri sata berbe, marenda s lokalnim delicijama, glazba uživo, proglašenje pobjednika berbe i uživanje u dobroj kapljici ponovno su oduševili sve prisutne. Bilo je mnogo povratnika, oni koji dolaze po treći put, mnogo novih sudionika koji su došli na preporuku, obitelji s djecom, umirovljenika, članova Planinarskog kluba Split, čak i onih koji već imaju vlastiti vinograd, ali ne propuštaju priliku za biti među lozama koje na ovom lokalitetu rastu stoljećima. Brojni sudionici došli su u paru sa svojim boljim polovicama.

image
Berači u Petrovom Polju

„Mi smo prvi put ovdje i zahvaljujemo se na svemu. Nemamo zamjerke! Berba jako lijepo organizirana, kao i sve ostalo od početka do kraja. Ovo je jedan izuzetan nivo priče, hvalevrijedna akcija i nadamo se da se vidimo i sljedeće godine. Od ovog krajolika se može napraviti jedna sjajna priča, ne samo za domaće, nego i za turiste, kojima je potrebno ponuditi više od mora i plaža, koji traže sadržaj. Svaka čast što ste uočili potencijal i već ga dobro razradili“, kazali su supružnici, Jelica i Nikša Fabris iz Splita.

Sudionika je bilo i iz Dugog rata, okolnih mjesta u Dalmatinskoj zagori, a došao je i bračni par iz Vodica.

„Bio je ovo nevjerojatan dan i drago nam je da smo došli ovdje. Vinograd je prekrasan, a grožđe je odlično. Veliki su grozdovi, jako lijepa zaštita, bez truleži, što znači da su tehnolozi odradili dobro svoj posao. Hvala svima što smo mogli biti tu. Vidjeli smo toliko ljudi dobre volje, a to nije svakodnevno. Ja bih ponovio ovo svake godine, ma i svaki mjesec ako je moguće pa da i zimi beremo ledenu berbu“, rekao je Ambrus Gyoke iz Vodica koji je došao u pratnji supruge Nade, a zajedno su bili među najboljim beračima.

image
Berba u vinogradima Dalmacijavina

Ipak, iz Dalmacijavina ovaj put odlučili su nagraditi entuzijazam i dolazak svih sudionika, a ne samo onih koji su uspjeli ubrati najviše grožđa i prikupiti najviše žetona, te će baš svi sljedeće godine dobiti svoju personaliziranu bocu debita, sorte koju su ovom prigodom brali.

- Imamo želju i sve sugerira da će ovaj naš događaj postati višegodišnja tradicija. Mi smo kao domaćini presretni ovim druženjem. Prvo nam je ideja bila pokazati naš vinograd i upoznati ljude s ovim predivnim krajem, ali nakon tri godine vidimo da je ovo potencijal za pravu vinsko-turističku priču. Posebno veseli vidjeti kako je nekima ovo postala tradicija te su tu treći put za redom. Oduševljeni su prirodom, vinima, ljepotom Zagore, iskustvom berbe koje mnogi od njih nisu imali prilike doživjeti do sada. To su naši domaći ljudi, koji žive na pola sata ili sat vožnje odavde, a zamislite kako tek na ovo gledaju stranci. Drago mi je da smo od ovoga napravili događaj na koji se čeka i vjerujem kako ćemo ga nadograđivati u narednim godinama, pogotovo ako se steknu uvjeti za u obnovu čitavog vinograda i gradnju nove vinarije i kušaone“, poručio je Luka Diel-Zadro, vlasnik Dalmacijavina.

23. travanj 2024 08:39