StoryEditorOCM
ŽupanijaPod suncem Pirovca

U ovom mjestu gostiju je tek nešto manje negoli lani u isto doba, a krizni stožer može se pohvaliti da je dosad zabilježen samo jedan slučaj korone

Piše Joško Čelar
27. kolovoza 2020. - 09:14

Glavna turistička sezona u Pirovcu je na izmaku, ali se može reći da dosad nije izmakla kontroli. U mjestu još boravi oko tisuću turista. Samo nešto manje negoli lani u isto doba. Krizni stožer općine može se pohvaliti da je dosad zabilježen samo jedan slučaj oboljelog od korone. Svemu pogoduje i činjenica što u Pirovcu već godinama nema noćnih klubova, a sada ni masovnih okupljanja. Prevladava miran obiteljski odmor, a trenutno od gostiju prednjače Hrvati.

Rekao nam je to Zvonimir Dobrović, predsjednik Općinskog vijeća Pirovac, dodavši da njihov Krizni stožer sa svim općinskim službama od početka epidemije djeluje učinkovito i usklađeno sa zdravstvenim mjerama koje su propisane, ostavljajući mogućnost turizmu za 2000 stanovnika, inače tradicionalno usmjerenih na poljoprivredu i s kapacitetima od 5000 kreveta, da u ovo doba prodiše bez otvorena rizika za njih i njihove goste.
Dosad je, kaže Dobrović, sve išlo dobro. Pokazali smo odgovornost.

Prve goste koje smo u restoranu „Adriana“ upoznali bili su domaći, Božidar Meić i supruga mu Željka, povratnici iz Njemačke, koji su u Bremenu radili dugo godina.

- Ništa nam drugo ne treba nego ovo mirno podneblje, more, ljepota okoliša i sigurnost koju ovdje osjećamo - rekli su nam. A Pirovac i jest prava oaza mira.

U starome dijelu „sela“, koje je u šesnaestom i sedamnaestom stoljeću bilo za osmanske osvajače neosvojiva citadela, susreli smo Marticu Marčinko pred njezinom starom kućom u kojoj živi od 1972. godine, kad su je kupili.

- Ovdje sam - kaže - na ovome mjestu, staroj pirovačkoj Rudini, s nevjestom i unucima. Živimo u miru i spokoju, a turizam je udaljen iz ovih uskih ulica koje gosti malo obilaze, nekako kao usput.

Sa zvonika crkve Gospe od Ružarja puca vidik na pirovačku Luku, već nizom godina omeđenom nautičkim centrom, marinom sa dvjesto vezova. Ondje su nam kazali da imaju oko stotinu plovila na vezu i stotinu u čarteru. To su najbolji gosti.

Glavna pirovačka plaža Lolić dobro je uređena i opremljena. Još se vihori i Plava zastava, koju je Pirovac dobio prije više godina kao jedan od šampiona dalmatinskoga turizma.

Nismo zatekli prevelik broj kupača, a za cijelo vrijeme našeg ophoda mjestom, inače po svemu najvrelijega dana ovoga ljeta, nismo zatekli ljude s maskama. Koriste ih samo pri ulazu u zatvorene prostore, što je obvezno. A vani je kao da se ništa ne događa. Svi žele da tako i ostane.

26. travanj 2024 21:57