StoryEditorOCM
ŽupanijaKVADRATI NA DRAŽBI

Vodički ‘Imperial‘ uskoro ide ‘na bubanj‘: otkrivamo pozadinu slučaja i poslove aktualnog (su)vlasnika, povezan je i s ‘fatalnom bankaricom‘

Piše Gordan Zubčić/SD
24. siječnja 2022. - 08:15

Ne dogodi li se kopernikanski ili preciznije rečeno financijski obrat, krajem ožujka i početkom travnja na "bubnju" će se naći cijeli kompleks hotela "Imperial" u Vodicama, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 280,2 milijuna kuna, odnosno na 37,3 milijuna eura prema aktualnom tečaju Hrvatske narodne banke.

Riječ je o drugom pokušaju dražbene prodaje ključnog i najvrednijeg dijela imovine tvrtke "Hotel Imperial Vodice", ukupne površine veće od 55 tisuća četvornih metara, koji se nalazi pod velikom ovrhom Hrvatske banke za obnovu i razvoj radi isplate dosad nevraćenih kredita čije je stanje još 2019. premašivalo iznos od 90 milijuna kuna s vrtoglavim i godinama neupisivanim kamatama, ali i zagrebačke tvrtke "Summa Loco" koja je na imovinu turističke kompanije također "sjela" zbog nepodmirenih usluga od 343 tisuće kuna uvećane za pripadajuće kamate.

Prodaja nekretnina radi naplate spomenutih vjerovnika obavit će se elektroničkom dražbom u sustavu Financijske agencije (Fina) čiji je početak zakazan 30. ožujka i trebala bi potrajati dva tjedna, do 13. travnja. Prema odredbama zakona i zaključka kninske službe Općinskog suda u Šibeniku, početna cijena nekretnina koje će se naći pred potencijalnim kupcima na drugoj dražbi ne smije biti niža od 60 posto procijenjene vrijednosti, što u slučaju vodičke hotelske kuće iznosi 168,1 milijun kuna.

Zasigurno najveća ovršna prodaja imovine jedne hrvatske tvrtke od početka ove godine provodit će se nad glavnom hotelskom zgradom, njezinim depadansama "Lucija", "Madera", "Flora", "Regina", "Clara", "Ana", "Luisa" i "Marina", restoranom i bazenom, te cjelokupnim pripadajućim zemljištem od gotovo 42 tisuće kvadrata.

Kompleks se, treba li reći, nalazi u prvom redu do mora, a smješten je jugoistočno od središta Vodica, između velike plaže i ceste koja vodi prema Srimi. Prema posljednjim dostupnim podacima, a to je poslovno izvješće za pandemijsku 2020., u tvrtki "Hotel Imperijal" bilo je zaposleno 56 radnika, dok je godinu ranije, tijekom rekordne 2019., zabilježeno gotovo stotinu.

Nezavidna situacija u kojoj se našla jedna od prepoznatljivih turističkih tvrtki s područja srednje Dalmacije "grijeh" je ponajprije njezinih bivših vlasnika, Ive Deana i članova njegove obitelji, jer je, kao što je vidljivo iz već spomenutih izvješća, "Hotel Imperial Vodice" krajem 2020., pet godina nakon odobravanja predstečajne nagodbe, bio opterećen sa 124 milijuna kuna obveza prema bankama i drugim financijerima, te još 10 milijuna kuna prema drugim kratkoročni(ji)m vjerovnicima.

Obitelj Dean je krajem 2020. godine bila "dekretom" Trgovačkog suda primorana izići iz kompanije koju su doveli na rub stečaja, a protiv njih su aktualne i optužnice da su stekli protupravnu korist od gotovo 30 milijuna eura. Vodički "Hotel Imperial", kao i niz ostalih hotelskih tvrtki na zapadnom priobalnom dijelu Šibensko-kninske županije nastalih cijepanjem imovine predratnog poduzeća "Rivijera", tada su preuzele tvrtke "Laguna projekt" i "Mobilia".

Upravo je "Mobilia" na mala vrata ušla i u posrnulo vodičko poduzeće, a u ovršnom postupku nad kompleksom je formalno-pravno u statusu založnog vjerovnika, na temelju činjenice da joj je zagrebačka tvrtka "SPV za sanaciju", u potpunom vlasništvu Državne agencije za sanaciju banaka, ustupila sva svoja potraživanja koja su krajem 2020. s kamatama iznosila 41,5 milijuna kuna. Tu se krije i "kvaka" cijelog postupka, jer je država "Mobiliji" za nevelik novac prodala potraživanja koja je danas propala Jadranska banka iz Šibenika imala prema "Hotelu Imperial Vodice".

Ključna poveznica između dviju tvrtki koje sada drže kormilo turističkih tvrtki od Šibenika do Pirovca je Šime Vranić, sin nekada poznatog šibenskog pekara i svojedobni poduzetnik u kamenarstvu, a sada vlasnik "Laguna projekta" i predsjednik Nadzornog odbora "Hotela Imperial".

Formalna vlasnica i direktorica "Mobilije" od proljeća 2015. do jeseni 2017. godine bila je Senka Vranić koja je prijavljena na istoj adresi kao i Šime, a nakon toga je ta tvrtka prešla u ruke Poljaka Pawela Pyotra Bryje koji je u to vrijeme svoju adresu u Nemiri kod Omiša (sjetite se Vidoševićevih vila, op.a) zamijenio onom u Lozovcu kod Šibenika. U fazi ulaska u posjed imovine koju je držala "dinastija" Dean, Bryja je, nakon vođenja dviju tvrtki koje su se svojedobno našle na "listi srama" zbog poreznih dugova, postao član nadzornih odbora svih tvrtki u kojima glavnu riječ ima - Vranić.

Kako je prije nešto više od dvije godine, kada su isti partneri od "Rivijere" u stečaju preuzeli kultni, ali i derutni hotel "Krka" na šibenskoj rivi, napisala naša kolegica Davorka Blažević, sadašnji glavni "nadzornik" vodičkog hotela je "svojevremeno odigrao i epizodnu ulogu u TLM-u".

To se događalo u vrijeme kada je tvrtku od obitelji Pejčinoski kupio ruski biznismen Igor Šamis, s kojim je u nekada slavnu tvornicu nakratko ušao i Vranić u svojstvu savjetnika (?!)". Povezala ih je, kako se pričalo, Jasmina Bilonić, širokoj javnosti poznata kao "fatalna bankarica" u slučaju fra Šime Nimca, nekadašnjeg župnika kojem se sudi zbog prodaje crkvenog zemljišta kod Baške Vode.

15. travanj 2024 17:44