StoryEditorOCM
ŽupanijaOd 12 do 16 sati

Za Dan žena obavezno vežite pojas. Šibenska policija detaljno će nadzirati prekršaje u prometu

Piše šibenski.hr
5. ožujka 2021. - 09:41

U ponedjeljak, 8. ožujka u vremenu od 12 do 16 sati, na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nekorištenje sigurnosnog pojasa, sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području, izvijestili su iz šibenske policije.

- Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa zbog kojih dolazi do najtežih posljedica prilikom prometnih nesreća, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nepropisna brzina, nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole i drugo.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

Statistički gledano bilježimo pozitivan trend pada broja prometnih nesreća odnosno tijekom siječnja 2021.g. evidentirano je 47 prometnih nesreća u odnosu na siječanj 2020.g. kad je evidentirana 71 prometna nesreća. U siječnju 2021.g. u prometnim nesrećama nastradala je 21 osoba (6 teže, a 15 lakše ozlijeđeno), bez smrtnih posljedica, a u siječnju 2020.g. 23 osobe su nastradale (6 teže, a 17 lakše ozlijeđenih), .

Međutim, krajem 2020.g. (studeni i prosinac) evidentirano je 109 prometnih nesreća s nastradalim osobama u kojima su 2 osobe smrtno stradale, 22 osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede, 15 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a važno za naglasiti je da su pri tom 4 osobe od siline udara ispale iz vozila iz čega je vidljivo kako je neprilagođena i nepropisna brzina dominantan uzrok stradavanja, odnosno velika je važnost korištenja sigurnosnog pojasa i upravljanje vozilom propisanom i brzinom prilagođenom osobinama i uvjetima na cesti.

Tijekom prva dva mjeseca 2021.g. evidentirali smo ukupno 420 prometnih prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa što je povećanje za 25,7% u odnosu na prva dva mjeseca 2020.g. kad smo evidentirali 334 prekršaja- rekao je Šime Pavić, glasnogovornik Policijske uprave Šibensko-kninske.

16. travanj 2024 22:29