StoryEditorOCM
SplitU 21. STOLJEĆU

Dio Vile Dalmacije do daljnjeg na septičkim jamama iz Titova vremena. Lokacije su im bile tajne, a kako su ih našli...

Piše Sandi Vidulić
10. svibnja 2023. - 07:26

Grad Split pokrenuo je postupak za izdavanje građevinske dozvole kako bi se riješili desetljetni problemi s odvodnjom otpadnih voda i zamjenom dotrajalih vodovodnih cijevi u kompleksu Vila Dalmacija. Kako smo već pisali, ovaj elitni objekt nalazi se na septičkim jamama, što je daleko od higijenskih standarda.

Kako smo doznali, kad se prije pet godina radio glavni projekt, trebalo je pronaći i angažirati ono malo ljudi, a već su bili u poznim godinama, koji su se još sjećali gdje se nalaze septičke jame na terenu i cijevi kojima su povezane. Naime, to je bila neka vrsta tajnog znanja, kao što su bili tajni Titovi tuneli u tom kompleksu, budući da se radilo o zabranjenom području za građane.

Projektanti i geodeti išli su po terenu za svjedocima i mapirali raspored septičkih jama, mrežu internih cijevi i ispust, a u glavnom projektu napisano je da su “postojeće septičke jame u dotrajalom stanju i postoji velika vjerojatnost da su propusne te da se sadržaj fekalne kanalizacije ispušta u more”.

image

Elitna Vila Dalmacija još uvijek funkcionira na osam septičkih jama

Boško Vestić

Građevinska je inspekcija u veljači 2022. zabranila radove na postavljanju kanalizacije, vodovodnih cijevi, hidrantske mreže i crpne stanice, budući da su se izvodili bez svih potrebnih “papira”.

Nakon ishođenja građevinske dozvole i odabira izvođača, nekadašnja Titova splitska rezidencija, u kojoj su se održavali povijesni politički sastanci, brojna vjenčanja i gdje su snimani kadrovi iz “Igre prijestolja”, trebala bi konačno biti spojena s civilizacijskim dostignućem kao što je javna gradska kanalizacija.

Međutim, i kad radovi budu gotovi, neće to biti potpuno priključenje. Naime, kanalizaciju neće dobiti sve građevine unutar kompleksa Vila Dalmacija. Građevinskom dozvolom, koja je u postupku izdavanja, nije predviđeno da se javna kanalizacija i nove vodovodne cijevi dovedu do velike zgrade u kojoj se nalazi “Mediteranski institut za istraživanje života”.

Nije obuhvaćen ni nešto manji objekt do MedILS-a. S istočne strane, kanalizacijske cijevi neće doći do još dva objekta. Jedan je tzv. žuta kuća, gdje je ispostava Javne vatrogasne postrojbe, a drugi je mala kućica odakle Grad još nije deložirao Ronilački klub HVIDR-a (ne radi se o bespravnom objektu koji je nastao rušenjem nekadašnjeg staklenika od strane BATT-a).

Centralni objekt

Bivši glavni projekt iz 2018., koji je stavljen izvan snage, također nije uključivao ove objekte, nego se koncentrirao na centralni objekt, nekadašnji Pansion “Schiller” i par manjih objekata uz njega. Zašto sada nije iskorištena prilika da se sve građevine u kompleksu Vila Dalmacija spoje na kanalizacijsku mrežu? Pitanja smo postavili pročelniku Upravnog odjela za urbanizam i gradnju Teu Vojkoviću, no pročelnik je odgovorio da on za to nije nadležan.

image
Nikola Vilić/Cropix

– Pitanja vezana uz MedILS, vatrogasce i HVIDR-u proslijedio sam Službi imovine, s obzirom na to da korisnici ovih prostora iste koriste na temelju ugovornog odnosa s Gradom Splitom, a ti su poslovi u nadležnosti Službe za upravljanje gradskom imovinom. U daljnjoj komunikaciji po ovom pitanju molio bih vas da se obratite njima kao nadležnoj službi – uputio nas je Vojković, kojem smo rekli da nas zanima zašto objekti koje smo mu naveli neće dobiti kanalizaciju.

– Inače, predmet spomenute građevinske dozvole isključivo je rekonstrukcija vanjske instalacije kanalizacije “središnjeg” rezidencijalnog objekta i pratećih objekata, a tehničku pripremu dokumentacije koja je podnesena na izdavanje građevinske dozvole provodila je upravo nadležna Služba za upravljanje gradskom imovinom – odgovorio je pročelnik.

Zašto dobar dio objekata u kompleksu Vila Dalmacija u 21. stoljeću neće biti priključen na jedno od osnovnih postignuća civilizacije – i kada će doći njihov red da budu spojeni na kanalizaciju – pokušali smo doznati od pročelnice Upravnog odjela za gradsku imovinu Maje Đerek.

image
Tom Dubravec/Cropix

Međutim, od Đerek nismo dobili odgovor već desetak dana. No zato ćemo ovdje navesti njezin odgovor koji smo dočekali tek nakon objave zadnjeg teksta o Vili Dalmaciji. Naime, Grad je raspisao natječaj za tvrtku koja će obavljati uređenje interijera u središnjem objektu u kompleksu Vila Dalmacija.

U javnoj nabavi za izvođenje radova na unutrašnjem uređenju napisano je kako će radovi trajati godinu dana (prema troškovniku uključuju izolaterske, zidarske, ličilačke, keramičarske, kamenoklesarske i parketarske radove). Upitali smo znači li to da Vila Dalmacija (osobito jer je na vanjskom dijelu potrebno izvesti rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže nakon što se dobije građevinska dozvola) ovu sezonu, a možda ni dio iduće sezone, neće biti otvorena za turizam. Evo sada odgovora od pročelnice:

– Grad Split kao naručitelj svake godine raspisuje javne pozive kojima je predmet nabave izvođenje radova na unutarnjem uređenju, odnosno za sanacije i popravke za objekte – zgrada gradske uprave (Banovina) i za centralni objekt u kompleksu Vila Dalmacija. Temeljem provedenih postupaka nabave s izabranim dobavljačem sklapa se okvirni sporazum na godinu dana, unutar koje se izdaju pojedinačne narudžbenice za izvođenje radova prema pojedinačnim stvarnim potrebama naručitelja.

Cilj ovakvog ugovaranja daje naručitelju mogućnost da u slučaju potrebe za hitnom intervencijom angažira izabranog ponuditelja bez da provodi pojedinačni postupak nabave.

Važno je napomenuti da okvirni sporazum ne obvezuje naručitelja da konzumira sve stavke iz istog, nego samo one koje mu i kada/ako zatrebaju – napomenula je pročelnica, dodajući kako svih proteklih godina, pa tako i ove, centralni objekt kompleksa Vila Dalmacija nije otvoren za turizam, nego za organiziranje protokolarnih i komercijalnih događanja (vjenčanja, prijemi i sl.).

image
Duje Klarić/Cropix

Crpna stanica

Na to smo pročelnici prije dvadesetak dana poslali dva pitanja, na koja nismo dobili odgovore. Naime, centralni objekt kompleksa Vila Dalmacija nema legalno riješenu kanalizaciju. Građevinska je inspekcija zatražila da se ukloni tank koji je kao “privremeno rješenje” stavljen u građevinsku jamu iskopanu za crpnu stanicu.

Upitali smo Đerek hoće li centralni objekt kompleksa Vila Dalmacija biti zatvoren za skupa događanja (vjenčanja i svečane večere i sl.), kao i za protokolarna događanja, dok se u skladu s građevinskom dozvolom ne spoji legalno na gradsku kanalizacijsku mrežu i izvede rekonstrukcija hidrantske mreže i vodovoda.

Zanimalo nas je, također, zadovoljava li centralni objekt u kompleksu Vila Dalmacija u sadašnjoj situaciji sanitarne uvjete za korištenje. Naime, po nalazu građevinske inspekcije objekt nema legalno riješeno zbrinjavanje otpadnih voda i fekalija. A budući da ima kuhinju, je li na legalan način osigurana odvodnja otpadnih ulja, masti i deterdženata? Odgovora od Maje Đerek nema više od dva tjedna. 

Odgovora od pročelnice nema ni 

nakon dva tjedna

 

Maji Đerek poslali smo 19. travnja pitanja vezana uz bespravni objekt koji je u kompleksu Vila Dalmacija izgradila udruga veterana specijalne policije BATT, iz kojega ih Banovina želi izbaciti jer su s prošlom vlasti sklopili ugovor za nula kuna.

Naime, građevinska inspekcija donijela je rješenje da taj objekt treba ukloniti, a prije toga je Maja Đerek najavljivala kako će se taj objekt davati u najam iako je znala da je podnesena prijava građevnoj inspekciji.

Između ostalog, pitali smo kad je bespravni objekt prešao u vlasništvo Grada Splita i priznaje li ga kao svoj poslovni prostor, unatoč tome što nema građevinsku dozvolu niti minimalne tehničke uvjete.

Zanimalo nas je postoji li zaključak ili odluka nadležne osobe kojom je navedeni bespravni objekt proglašen vrijednim čuvanja pa se na istome mjestu ne može ponovno izgraditi staklenik koji je srušen. Ni odgovori na ova pitanja nisu stigli više od dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 16:36