StoryEditor
Splitbriga i zaštita

Dok traje izolacija, ne smijemo zaboraviti na najugroženiji dio stanovništva: iz splitskog Crvenog križa doznali smo kako pomoći starijima i nemoćnima

Piše Ana Franić
20. ožujka 2020. - 20:10
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

U situaciji kada iz dana u dan bilježimo sve više slučajeva zaraze koronavirusom, potrebno je posebnu pažnju obratiti na našu najugroženiju skupinu stanovništva – starije osobe i one s kroničnim bolestima kojima se izlazak van doma ne preporučuje. 

Velika većina građana se organizirala i pomaže svojim starijim članovima obitelji koji žive sami ili prvim susjedima u nabavci osnovnih namirnica i lijekova. No, svi se moramo paziti kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Ravnatelj splitskog Crvenog križa, Tomislav Gojo, istaknuo je posebne upute kojih bi se svi trebali držati prilikom posjete naših najstarijih.

- Najbolje bi bilo da taj kontakt bude što je moguće kraći, odnosno da se samo predaju namirnice koje su potrebne bez ulaska u kuću. Osoba koja dolazi kod starije osobe treba imati zaštitnu opremu, masku i rukavice.

Prije posjete najbolje je telefonski dogovoriti što im je sve potrebno i odmah kupiti dovoljno namirnica za više dana, kako bi imali što manje kontakata. Preporučuje se izbjegavanja razmjene novca i zdravstvenih iskaznica nezaštićenim rukama, objašnjava nam ravnatelj Gojo.

Dodaje kako je sada najbitnije redovito se telefonski čuti s našim najmilijima i na taj im način pružiti pomoć, razgovarati i umiriti ih.

Hrvatski Crveni križ je također organizirao aktivnosti pomoći starim i nemoćnim osobama koje same ne mogu doći do osnovnih životnih potrepština, a splitskom ogranku do sada se javilo oko 120 volontera koji će obilaziti starije osobe.

- Stalno nam se javljaju novi volonteri. Do sada su naši volonteri imali oko pedesetak izlazak na teren koji su obuhvaćali nabavku namirnica za starije osobe, kazao je ravnatelj Gojo.

#CRVENI KRIŽ#TOMISLAV GOJO#POMOĆ STARIJIMA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 12:00