StoryEditorOCM
SplitNA TRI MJESECA

Gastro ponuda na Peškariji ‘zapalila‘ društvene mreže: sporna je cijena najma, direktor ‘Parkova‘ sve objasnio

Piše Mirela Goreta
8. lipnja 2023. - 15:51
Festival dalmatinske gastronomije u organizaciji Zlatka Marinovića, vlasnika restorana ”Noštromo”Duje Klarić/Cropix

Festivalom dalmatinske gastronomije u organizaciji restorana "Noštromo" započeo je novi život splitske Peškarije. Cijenjeni splitski chef Zlatko Marinović ovog će ljeta Splićanima i gostima otkriva čari tradicionalne dalmatinske spize, a svako poslijepodne i večer interijer ribarnice će, uz posebno osvjetljenje, biti ukrašen umjetničkim fotografijama Damira Fabijanića.

Od slanih i friganih srdela, preko otočkog brujeta, različitih marinada i buzara, frigadura gavuna, lignji i kozica, preko skradinskog orza i dalmatinske pašticade, posjetitelji će dobiti presjek onoga što se na ovim područjima donedavno svakodnevno jelo. 

- Ideja je došla sama od sebe, nakon iskustava koja smo imali u nekim ranijim godinama kada smo ovdje radili posebne, jednokratne manifestacije i svečane večere. Međutim, ovo je puno jači izazov jer nas čeka veliki posao u kojem ćemo svakodnevno oživljavati Peškariju, stvarajući čaroliju na ovom kultnom mjestu, na kojem već desetljećima počinje svaki moj dan - izjavio je priznati chef Marinović čiji novi poslovni iskorak, ako je suditi po komentarima u splitskim kuloarima i na društvenim mrežama, nije baš svima dobro sjeo.   

image

Nina i Zlatko Marinović i Lana Pavić

Duje Klarić/Cropix

Osim što je mnogima zapela za oko činjenica da je za njegov Festival dalmatinske gastronomije pozivnice slala i u organizaciji mu pomagala Lana Pavić, inače potpredsjednica stranke Centar, bljesnula im je i cijena dnevnog najma Peškarije od samo osamdesetak eura. 

Vlasnik "Noštroma" će, naime, do kraja rujna za najam 100 kvadrata Peškarije tvrtki "Parkovi i nasadi" mjesečno plaćati 2500 eura. Osamdesetak eura dnevno. A mnogi su se pitali i je li bilo natječaja...

Direktor tvrtke "Parkovi i nasadi" Siniša Gašparević još je ranije u javnosti govorio kako je jedan od ciljeva da prostori Peškarije i Pazara zažive i u poslijepodnevnim i večernjim satima kako bi se kvalitetno iskoristio javni gradski prostor.

S tromjesečnim Festivalom dalmatinske gastronomije napravljen je prvi potez i već je izazvao reakcije. 

- Nije trebao natječaj za nešto ovakvo, uostalom mi smo otvoreni za sve, za svakog zainteresiranog. Svatko nam se može javiti... Pa stalno sam, u svojim javnim istupima, pozivao zainteresirane da nam se jave s prijedlozima i idejama što bi radili. Ali ne da samo traže besplatno prostor...

Da dođu kod nas i predlože, dapače. Ako nam se to svidi, a nama se uglavnom sve inicijative svide, dogovorimo se. Nama je to drago jer mi nudimo infrastrukturu i tražimo organizatore. Zato pozivam sve koji imaju neku ideju i voljni su nešto raditi, da nam se jave. Naravno da ćemo izaći ususret ako je nešto u dobrotvorne svrhe, kao što je to, primjerice, bilo s humanitarnom akcijom za malenu Lavu na Pazaru. To se, naravno, nije naplatilo - kaže direktor "Parkova i nasada" Siniša Gašparević.

image

Siniša Gašparević i Zlatko Marinović

Duje Klarić/Cropix

Podsjeća kako je na Peškariji već bilo raznih događanja poput onih kulinarskih u režiji ŠKMER-a, a u suradnji s Turističkom zajednicom na ribarnici su postavili i binu tijekom Sudamje.

- Sve je to bilo besplatno, a sad kad se nešto uspijeva i naplatiti, opet drama - veli Gašparević.

Ipak, oči bode cijena dnevnog najma od 80-ak eura. Mnogi Splićani brontulaju kako ugostitelj u centru grada taj novac zaradi za nekoliko jela.

- Dvije i pol tisuće eura mjesečno za Peškariju?! Lijepo je to s obzirom da je taj prostor, kad ribarnica ne radi, prazan. A koliko je tu propušteno zarade?! Da smo zadnjih deset godina godišnje imali sedam i pol tisuća eura za ta tri mjeseca, to bi bilo 75 tisuća eura "Parkovima i nasadima".

I taj bi se novac lijepo mogao potrošiti za uređenje ribarnice. Naravno, ne bi tih 75.000 eura spasilo "Parkove i nasade", ali je važno da se prostor stavi u funkciju i u ostatku dana i da se nešto zaradi - uzvraća Gašparević.

image
Duje Klarić/Cropix

Hvali i vlasnika "Noštroma", pa govori kako je uoči događanja na Peškariji u režiji Zlatka Marinovića ribarnica temeljito očišćena, pa čak i ventilatori.

- Nikad nije bila čišća. Sad će ta ribarnica sljedeća četiri mjeseca biti puno čišća nego je to bila ranije. Svi će profitirati i oni koji rade u jutarnjoj smjeni. Nema više onog smrada, više se ne osjeća - primijetio je direktor "Parkova i nasada". Nada se da će ovoga ljeta Peškarija biti puna gostiju.

- Cilj nam je da taj dio grada oživi i da svi zarade. Ako bi bilo više zainteresiranih što bismo mi htjeli naravno da bismo im rekli da se nekako podijele na tom prostoru ili bi, ako to ne ide, napravili natječaj. Pa i vlasnik "Noštroma" je već ranije imao stolove na jednom, manjem dijelu vanjskog prostora ribarnice.

Ostatak je zjapio prazan i nitko se nije javljao da bi tu nešto radio. Ali neka se ljudi jave, jer nam je cilj da se na tom prostoru nešto zbiva, da taj dio grada živi i ostatak dana, a ne samo kad se prodaje riba - poziva Gašparević zainteresirane ugostitelje.

Ionako je, veli, ovo sam tek djelić koncepta zahvaljujući kojemu bi Peškarija u budućnosti trebala u potpunosti zaživjeti u poslijepodnevnim i večernjim satima. Na njezinu se prostoru, uz fine bokune iz "Noštroma", planira nuditi i svojevrsna varijanta cjenovno pristupačnijeg comfort fooda (na ribarnici bi se hrana i pripremala), pa svakom, prema platežnoj mogućnosti, na izbor.

Poznate face na svečanom otvorenju

Na otvaranju Festivala dalmatinske gastronomije u nesvakidašnjem ruhu Peškarije uživali su gradonačelnik Ivica Puljak sa svojim zamjenicima Bojanom Ivoševićem i Antonijem Kuzmanićem, direktor "Parkova i nasada" Siniša Gašparević, članovi stranke Centar, gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović, akademska slikarica Enca Kovačević, dizajnerice Neda Makjanić i Monika Sablić, glumci Ivo Perkušić i Ana Gruica Uglešić, fotografi Jadran Lazić i Feđa Klarić...

Početak festivala posebno emotivno je doživjela Branka Bezić, praunuka Ante Bezića prema čijem je projektu 1890. otvorena splitska ribarnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:06