StoryEditorOCM
SplitPO UZORU NA ZAGREB

Pitali smo Banovinu zašto su pogasili zvučne semafore za slijepe i slabovidne. Iznenadio nas je njihov odgovor

Piše Božidar Lončar
1. lipnja 2023. - 19:17

Odsjek za promet i komunalne poslove Grada Splita odgovorio je na naš upit o odluci da se ugase zvučni semafori na križanju Ulice slobode i Mažuranovićevog šetališta u razdoblju od 22 sata do 7 ujutro. Oni navode kako su odluku donijeli uz znanje Ivana Tokića, predsjednika Županijske udruge slijepih Split.

image

Ivan Tokić

Tom Dubravec/Cropix

- Temeljem učestalih prigovora kako stanara, tako i predstavnika stanara s pojedinih lokacija da rad tastera za slijepe i slabovidne osobe ometa noćno spavanje, a posebno za vrijeme ljeta, ovaj Upravni odjel je konzultirao predsjednika Udruge slijepih i slabovidnih osoba sa prijedlogom da se za vrijeme ljeta u noćnim satima uređaji isključuju.

Nova odluka zgrozila slijepe osobe u Splitu: ‘Zar ćemo moći biti vani samo do 22 sata? E, moj grade u što se pretvori‘

Nakon njihovog pristanka odlučeno je uraditi navedeno - odgovorio nam je Damir Babić, voditelj Odsjeka za promet i komunalne poslove dodavši kako, primjerice, Grad Zagreb od 21 sat navečer pa do sedam sati ujutro također isključuje tastere na semaforskim uređajima.

image
Nikola Vilić/Cropix

Ivan Tokić kaže kako je upoznat sa žalbom stanara.

- Ja sam se mogao pozvati na zaštitu naših prava, ali i stanari imaju to pravo. Nisam se s time složio, ali Gradu nisam htio dolijevati ulje na vatru - odgovorio je Tokić. 

Grad Split ima Povjerenstvo za pristupačnost kojeg čine pet članova i jedan pridruženi član uključujući Tokića, no o ovoj temi se nije raspravljalo na tom tijelu, navodi Tokić. 

Sutra na Vijeću

Zato će predsjednik Udruge sutra na sjednici Gradskog vijeća predložiti da se to pitanje regulira.

- Ja ću sutra predložiti da vijećnici izglasaju da od 7 ujutro do 22 sata navečer zvučni semafori budu pojačani na maksimum, a od 22 do 7 budu utišani i da se prijedlog uvrsti u Odluku o komunalnom redu jer je to naše životno pravo - iznio je svoj prijedlog za Slobodnu Dalmaciju. 

image

Dubrovačka ulica na križanju s Poljičkom

Paun Paunović/Cropix

Iz Banovine doznajemo kako su na području Grada Splita postavljeni zvučni semafori na ukupno 14 križanja. To su: Poljička-Velebitska, Zrinsko - frankopanska - Matoševa, Poljička - Dubrovačka, Domovinskog rata - Mažuranićevo šetalište, Domovinskog rata - Vukovarska, Domovinskog rata - Slobode, Matice hrvatske - Kampus, Slobode -Mažuranićevo šetalište, Kralja Zvonimira - Zagrebačka, Poljička - Put Trstenika, Vukovarska - Ozaljska, Vukovarska-skretanje za Mall of Split, Slobode - Pojišanska, te Dubrovačka-Vukovarska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:12