StoryEditorOCM
Splitnetko se zaigrao

Prepoznajete li ovo mjesto? Google maps kaže da je riječ o ‘Trgu Zavladavskih žrtava‘. To je krivo na više načina

Piše n.c.
5. lipnja 2023. - 23:02

Filip Zavladav je svojim ubilačkim pohodom - ali i nesretnom životnom pričom - ostavio dubok i teško izbrisiv trag u kolektivnoj (pod)svijesti splitske, ali i šire hrvatske javnosti. 

Osim što je u pola bijela dana istresao rafal od 37 metaka na osobe s kojima je imao stanovitih problema, mladi Splićanin je nastavio pokazivati neobično ponašanje i na suđenju koje traje i dan danas. 

U međuvremenu je ovaj pomorac postao i prijeporna točka u lokalnim ćakulama; jedni ga žele vidjeti zaključanog iza rešetaka do kraja života, dok drugi uvijek iznova zazivaju njegovo ime kada u gradu zaiskri neki kriminalni eksces.  

A sada, tri i pol godine nakon, je došlo i do svojevrsne kulminacije. Naime, "ubojica dječjeg lica" je dobio i vlastiti trg - i to u samom centru grada! 

Dobro, barem virualno...

image

google maps

Pc/

Ispred svetog Frane, odmah kraj fontane, Google maps pokazuje ime "Trg Zavladavskih žrtvava". Naravno, pravo ime te anagrafske oznake jest nešto malo drugačije; Trg Franje Tuđmana.

Ipak, onaj tko je ovim digitalnim performansom pokušao biti duhovit ili imao potrebu za javno provođenje patetike, je lijepo pogriješio. Otprilike kao i Zavadlav dok je mislio da automatskom puškom cilja četvrtu žrtvu, koju tog siječanjskog dana nije pronašao na adresi stanovanja.

Konkretno, ovaj trg nije trg Zavladavovih žrtava. Stvarni trg na kojem su života lišena tijela Jurice Torlaka i Marina Bobana je Šperun, koji se nalazi 50-ak metara poviše pogrešno označenog lokaliteta. Treća Zavadlavova žrtva, Marino Paić, je pak smaknut u Radmilovićevoj ulici.

Dakle, lažan alarm. Osim toga, svi znamo koliko vremena u Hrvatskoj treba da se promjeni ime ulica ili trgova; ili da se privede kraju jedan od najeksponiranijih sudskih procesa u povijesti države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 21:11