StoryEditorOCM
SplitSLUČAJ ‘PROMET‘

Slovenska tvrtka kazneno prijavila splitskog odvjetnika da je utajio puste novce: ‘Sve smo mu platili, on nama ništa‘

Piše Split SD
10. svibnja 2023. - 11:15

Tvrtka "A-Cosmos" iz Ljubljane podnijela je kaznenu prijavu protiv splitskog odvjetnika Željka Lubine, koji ih je zastupao u sporovima pred trgovačkim sudovima u Splitu i Zagrebu.

Slučaj je dobro poznat - splitski "Promet" naručio je početkom 90-ih autobuse u Slovenaca i potom ih nije otkupio nakon otplate leasinga, a nastavio ih je koristiti, piše Dalmatinski portal.

Uslijedilo je višegodišnje potezanje po sudovima. "Promet" je spor izgubio, a sud ih je obavezao da uz odštetu "A-Cosmosu" odvjetniku Lubini predaju devet autobusa. No, kako to nije bilo moguće jer su već davno rashodovani, plaćali su enormne penale.

Grad Split preuzeo je dug Prometa od 37 milijuna kuna i obavezu da ga isplati u dvije godine, no Slovenci s odvjetnikom Lubinom, čini se, nisu imali sreće. Prijavili su ga za zlouporabu povjerenja, a potom i utaju. Evo što mu stavljaju na teret.

Lubina je s A-Cosmosom zaključio ugovor s velikom nagradom u iznosu od 30 posto ostvarenih i naplaćenih novčanih tražbina u sporovima, ali i obavezu da snosi sve parnične troškove. Sporovi su bili višemilijunski pa su tako i troškovi bili astronomski.

U prijavi se navodi da je u splitskoj parnici pravomoćno završenoj koncem 2015. u korist A-Cosmosa na ime ugovorenih 30 posto Lubina primio 9.340.000 kuna, a potom je od Općinskog suda u Splitu, Stalne službe u Imotskom, ishodio rješenje o ovrsi u svibnju 2016. temeljem kojeg mu je "Promet" bio dužan isplaćivati penale od 2.250 kuna dnevno, i to zbog toga što mu po presudi nisu isporučili devet autobusa u ispravnom i voznom stanju pa je tako do srpnja 2020. isplaćeno najmanje 3,4 milijuna kuna.

Lubinu sumnjiče da je u nakani da ošteti "A-Cosmos" taj novac ustupio odvjetničkom društvu Lubina i Čutura, dok društvu A-Cosmos nije uplatio ni kune od njihovih 70 posto, odnosno 2,3 milijuna kuna, a odbio je i platiti parnične troškove suda u Zagrebu u izgubljenom sporu protiv Zagrebačkog Holdinga od gotovo 2,1 milijuna kuna. Tako je, navodi se u prijavi, odvjetnik Lubina oštetio A-Cosmos za više od 4,4 milijuna kuna, navodi Dalmatinski portal.

Ističe se i kako Lubina nikada nije izvijestio "A-Cosmos" za ustup potraživanja odvjetničkom društvu, već su za to saznali u parnici pred Općinskim sudom u srpnju 2021.

Tvrde i kako je Lubina cijelo vrijeme uvjeravao da će platiti 70 posto od naplaćenih penala pa i da je u jednom trenutku ispisao obračun naplaćenog i koliko pripada A-Cosmosu nakon što se odbije porez. Tako ih je, smatraju, doveo u zabludu.

Slovenci su splitskog odvjetnika prijavili i odvjetničkoj komori. Pokušali smo od odvjetnika Lubine dobiti komentar, no kaže da ne bi ništa izjavljivao dok se ne upozna sa sadržajem kaznene prijave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:15