StoryEditorOCM
SplitIZAŠLI PRED ZGRADU

Radnici suda digli bunu i otkrili: ‘Suci dobili 500 eura povišice, a mi 10! Njihovi dodaci su veći od naših plaća‘

Piše Marko Didić
26. svibnja 2023. - 12:47

Dvjestotinjak splitskih službenika i namještenika koji rade na tri splitska suda (Općinski, Županijski i Trgovački) te dva državna odvjetništva (Općinsko i Županijsko državno odvjetništvo) okupilo se u 11 sati ispred zgrade Županijskog suda na mirnom prosvjedu koji je poslužio kao podrška prosvjedu u Zagrebu, a na kojem su izrazili svoju ogorčenost svojim statusom i plaćama koje su sto eura iznad hrvatskog minimuma.

image
Nikola Vilić/Cropix

U početku gospođe i gospođice i nisu htjele govoriti imenom i prezimenom, ali su onda shvatile da je to jedina prilika da ih netko čuje s obzirom na broj okupljenih novinara jer ministar Ivan Malenica uopće ne doživljava njihovu muku iako su mu u više navrata pisale. Nije bilo na prosvjedu ni predsjednika splitskih sudova ni čelnika splitskih državnih odvjetništva, ali su upisničarkama, zapisničarkama, računovodstvenim radnicima i informatičarima podršku dali istražni suci Ivica Botica, Vladimir Živaljić i potpredsjednica Županijskog suda Tihana Pivac.

image
Nikola Vilić/Cropix

Tamara Čatlak Cindro, viša stručna savjetnica koja u pravosuđu radi od 2012. godine na podršci žrtvama i svjedocima smatra da je sramotan tretman koji ima ona i njezine kolegice.

- Imam 13 godina staža i plaću od 628 eura. Lani su nam u desetom mjesecu povećali plaće i sada u travnju, a povećanje je iznosilo po pet eura. Mi tražimo plaću ne ispod prosječne neto plaće i ne želimo mrvice - kaže. 

Dubravka Čagalj je 44 godine u pravosuđu, sada je na mjestu voditeljice pisarnice USKOK-a. Prolazi sigurnosnu kao i suci koji rade na ovim predmetima, a nema ni beneficirani radni staž niti dodatak na plaću te smatra da je ovakvo stanje neodrživo. Dodaje i kako najavljena porezna reforma neće utjecati na službeničke plaće kao i da nisu u mogućnosti čekati dugo najavljivani Zakon o plaća jer su već sada na rubu egzistencije. 

- Dok se Zakon ne donese, neka ministar ili Vlada iznađu neko rješenje da službenici mogu krpati kraj s krajem - kazala je. 

- Kolike će biti naše mirovine kada ni jednoj od nas okupljenih, gdje god da radile, koeficijent ne prelazi 1, kakve će biti mirovine koje množite s nulom? -reče nam nekoliko gospođa.

Domar Dinko Grković na primjer ima 36 godina staža i koeficijent 0,81.

- Nije tako na Ustavnom i Vrhovnom sudu jer se plaće naših kolegica donose uredbama i one su puno veće od naših - dobacuju žene očigledno dobro upućene u trenutnu situaciju. 

Mirela Landikušić je 25 godina u pravosuđu, referent je za izvršenje kazni na Općinskom sudu u Splitu i ima oko pet i po tisuća kuna plaću.

- Kada se dizao koeficijent zapisničarima i upisničarima 2019. godine izostavljeni su bili računovodstveni službenici i referenti, tako da mi uvijek kaskamo za njima. A svi zapravo zaslužujemo veću plaću. Suci su kao uvijek za nas, ali oni imaju tri puta veću plaću od nas, a neki od njih dolaze kad hoće i rade koliko hoće. I njima bih uvela kartice za timbravanje i količinu posla koju mi imamo za tri puta manju plaću - govori. 

- Suci su kao fol uz nas, ali znaju žugati ako smo mi zapisničari na bolovanju. Njima je bitna norma, a mi smo samo prateći ansambl do kojeg nitko ne drži - rekoše nam upisničarke.

image

- Suci su kao fol uz nas, ali znaju žugati ako smo mi zapisničari na bolovanju. Njima je bitna norma, a mi smo samo prateći ansambl do kojeg nitko ne drži - rekoše nam upisničarke.

Nikola Vilić/Cropix

- Sudački dodaci na plaću koji rade na složenim predmetima su kao naše plaće, a njihov štrajk je štrajk šminkera, dok je naš štrajk borba za egzistenciju. Oni dobiše po petsto eura povećanja na vrlo dobre plaće, a mi dobismo dva povećanja od po pet eura - zaključuju. 

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:09