StoryEditorOCM
Splitne sviđa im se arsen

Stotine Brđana prosvjedovalo za čisti zrak, blokirali promet i uzvikivali: ‘Lučka mafijo, gotovo je, gotovo‘

Piše milena budimir
27. svibnja 2023. - 18:34

U tijeku je prosvjed na splitskim Brdima. U borbi za čisti zrak okupilo se par stotina građana.

"Lučka mafijo, gotovo je, gotovo", uzvikuju između ostalog, šetajući i tako blokirajući promet na kružnom toku na križanju Hercegovačke i Sarajevske ulice.

Optužuju Luku d.d. da ih skladištenjem neprimjerenog materijala - truje. Visoke količine arsena u zraku pokazalo je i istraživanje Zavoda za javno zdravstvo.

Ovo je, kako doznajemo, prosvjed prije prosvjeda. Naime, plan je da se okupljanje organizira pred Lučkom upravom idućeg tjedna. Prosvjednici vjeruju kako bi one koji odobravaju koncesiju za rad Luci, a to je LU Split, trebalo dodatno upozoriti kako griješe.

image
privatni album

"Dok nas truju sile zla, znaj da čuvat ću te ja", poručuju Brđani, sigurni kako će im idućeg tjedna potporu dati sugrađani iz svih kvartova.

To je poruka cijelom gradu, kazuju nam stanovnici Kmana, Kocunara, Plokita i Pujanki, koje smo tamo susreli.

- Strah me, jedno mi je dite ovdi, drugo na putu. Kad čujem rezultate ispitivanja ne osjećamo se ugodno, bojimo se za zdravlje naše dice, za naše zdravlje, zdravlje naših sugrađana. Treba ovo izgurat, triba se izborit za promjene. Moramo nešto učinit nešto - kazao nam je Mario Livančić.

Ne vjeruje nikome, dodaje, osim rezultatima "crno na bijelo".

- Analize koje vidimo su takve kakve jesu. Prije neki dan je smrdilo ko da živimo na Karepovcu. Luka je uvik radila, ali ovo u zadnje vrime je katastrofa - dodao je.

- Podstanari u srid grada, to je Luka dd. Nije grad samo centar, nije grad samo Banovina, mi smo grad. A Banovina nas ne čuje, dođite s nama u prosvjed, napravite red - poručio je Nenad Bugarin.

Banovina ga je čula, dodajmo, na prosvjedu smo vidjeli više gradskih vijećnika, iz svih opcija, i vijećnike Centra i Mosta i HDZ, zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća prof. Željkom Domazetom.

- Šišaj ovce dok ne bleje, tako je u životu - zaključio je Bugarin, dodajući kako smo "svi mi Brda".

Zlatko Pavičević nazvao je stanovanje na Brdima životom u "neljudskim uvjetima", zatrpani su, kazao je, metalnom prašinom, smradom, a po analizama i ekstremnim razinama nikla i arsena.

- Nalazi državne inspekcije su sramotni, ispisana su neka rješenja, pravni lijekovi, ali pomaka nema. Mi hoćemo konkretne rezultate, ne pristajemo na šutnju, svjesni da mali čovik ne može mnogo, ali puno "malih ljudi" čine promjene. Apeliram da se ljudi probude. Ljudski životi nemaju cijenu - kazao je Pavičević poručujući Splićanima: Probudite se!

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:25