StoryEditor
SplitNIJE SVE TAKO SIVO

Učenici Zdravstvene pozitivni su, ne od korone, već od lijepih misli: Svakog ponedjeljka na školskom panou objavljuju poticajne i ohrabrujuće poruke

Piše Merien Ilić
29. siječnja 2021. - 12:10
Učenice Dorotea Buljan, Ivana Ujević i Marta DebevcJoško Šupić/Cropix

Pozitivna misao je stotinu puta jača od negativne, pa zašto ne započeti dan s lijepim mislima?! Po toj logici vode se i u splitskoj Zdravstvenoj školi, gdje su nedavno započeli s lijepom gestom kako bi učenicima i djelatnicima škole usmjerili misli prema pozitivnom. Svakog ponedjeljka na panou atrija škole te na Facebook profilu školske knjižnice objavljivat će se pozitivne misli kao poticaj za radni tjedan.

- Treba nam pozitive u ovim vremenima, pa smo odlučili potaknuti pozitivna razmišljanja. Učenici su u ovoj dobi posebice osjetljivi, preispituju svoju osobnost, postavljaju pitanja o životu, radoznali su, a ovo doba pandemije ipak utječe na njih. Svakog ponedjeljka na panou ili na Facebooku mogu pročitati poticaj za novi tjedan.

image
Joško Šupić/Cropix

Pozvani su da i sami odaberu neki citat koji im se sviđa, pjesmu, pričicu, vic, karikaturu ili slično, te da nam pošalju na mail ili donesu osobno, potpisano ili anonimno, nije važno. Samo da je pozitivno - kazala nam je knjižničarka Domagoja Pavić, koja je pokrenula ovu lijepu ideju uz podršku kolegica iz knjižnice, a na dobar odjek naišla je u cijeloj školi.

Neka su djeca sretna

I sama ravnateljica Sanja Perić ne krije oduševljenje idejom, pa i sama svakog jutra zastane pred panoom kako bi se inspirirala lijepim mislima.

- Neka nam djeca budu sretna, to je najvažnije. Nadam se da će i druge škole i ustanove slijediti naš primjer. Neka dobrih misli! - kazala je.

Trenutno se kao poticaj može pročitati citat iz knjige "Razgovori s Goetheom" koji sadrže prosvjetljujuće i neprocjenjive pouke koje se odnose na život, umjetnost i znanost, kao i odlomak iz priče o prolivenom mlijeku nepoznatog autora.

Da je ova ideja pogođena, potvrdili su nam i sami učenici Zdravstvene škole. Trenutno nastavu uživo pohađaju samo maturanti, pa je škola nekako pusta i tiha.

- Odmah smo primijetili lijepe poruke na ulazu u školu i baš su nekako ohrabrujuće. Ponedjeljak je uvijek novi početak, s novim izazovima, novim preprekama, pa nam lijepe riječi zaista puno znače - rekla je Marita Debevc, buduća dentalna asistentica. Njezina kolegica Dorotea Buljan slaže se s njom.

image
Marta Debevc
Josko Supic/Cropix

- "Ovo ili nešto još bolje", to je mantra koju sebi ponavljam u nekim teškim trenucima. Ovakve pozitivne misli su nam inspiracija, a kako vidim, ima ih duž cijelog hodnika škole, što nas veseli - kaže.

Buduća farmaceutska tehničarka Ivana Ujević govori nam da njezina generacija prolazi kroz teško razdoblje. Korona je ipak utjecala na sve, na mlade pogotovo, pa se treba čuvati depresije i ne klonuti duhom.

- Lijepa riječ puno znači u trenucima kada treba dignuti glavu i ići dalje - kaže Ivana.

image
Poruka na panou
 
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 03:08