StoryEditorOCM
SportSLAVNI ZADARSKI VRATAR PROGOVORIO O LOVU NA NASLOV SVJETSKOG PRVAKA, VATRENIMA, DRAMI RUKOMETAŠA:

'Da je Horvat zabio, sad bismo možda bili svjetski prvaci'

Piše T. Juranović / SPORTSKE NOVOSTI
1. veljače 2017. - 20:00
suba

U Kneževinu je stigao s “pozivnicom”. Bolje rečeno - na preporuku. Stipe Pletikosa se zahvalio na interesu, ali...

- Oprostite, gospodine Ribolovljev, no ako želite pravog golmana, jedan je u Hajduku, zove se Danijel Subašić.

Ribolovljev, novi vlasnik posrnulog kluba, Pletikosine je riječi shvatio ozbiljno i nekoliko skautinga potom, 27-godišnji Zadranin lovio je prvi avion za Monaco, ostavljajući Hajduku u miraz ruskih milijun eura.

- Bio je siječanj 2012., a Monaco prikovan na dno druge lige - prisjeća se danas Subašić.

- No gdin. Ribolovljev i tada je pričao o jakom Monacu, zaneseno sanjajući borbe za naslov, Europu, konkurentost i trajanje. Kupio je klub da postane velik.

I malo-pomalo, eto pet godina kasnije, to se i ostvaruje. Ruski milijarder imao je pritom i nekoliko pokušaja ‘one hit wondera’, trpajući svlačionicu zvijezdama. Shvativši da to baš i ne ide, da se naslovi ne kupuju u delikatesnim dućanima, okrenuo je filozofiju i počeo dovoditi i stvarati sjajne klince, koji uz nekoliko provjerenih klasa i starosjedioca sada sjede na vrhu prve lige. U petoj sezoni, Monaco juriša na naslov, a otpočetka do danas jedna od rijetkih stvari u koju se nije prevario jest i Pletina preporuka - Danijel Subašić.

- Kada smo osigurali opstanak, krenuo je u ofenzivu, a kada smo se vratili u elitu počelo je: James, Falcao, Joao Moutinho, Kondogbia, Traore... na klupi Claudio Ranieri i ‘deri’ - objašnjava nam Subašić.

Jardimov poučak

I bili su dobri, dapače, ali ipak se ključni potez dogodio dolaskom trenera Leonarda Jardima, pedantnog i studioznog Portugalca te mijenjanjem filozofije, koja baš sada dolazi na naplatu. Nakon nedjelje i remija kod PSG-a (1-1), Monaco je i dalje prvi, nakon 22 kola izjednačen s Nicom (49 bodova), tri ispred Parižana, miris vodke širi se oazom kavijara i šampanjca...

- Polako, ima još 16 kola, svašta je moguće - u svom će stilu Subašić, koji sa 32 godine ne dopušta da ga ‘prebaci’.


All Goals & Highlights HD - PSG 1-1 AS Monaco... by arcturusmedia33

- Usto, igramo i Ligu prvaka, čeka nas ludi dvoboj sa Cityjem, no mi smo potpuno neopterećeni: na Etihad idemo guštati s obzirom da smo svoj cilj ulaskom u osminu finala i ostvarili. Što se Francuske tiče, činjenica je da je PSG izgubio mnogo odlaskom Zlatana, voljeli ga ili ne, Zlatan je čovjek od 30 golova i 15 asistencija u sezoni, a to je skor vrijedan trofeja. Tu je i goropadna Nica, s “ludim” i sjajnim Balotellijem, evo i Marseille je doveo Evru i Payeta, Lyon ima vrlo dobru ‘bandu’... no fakt je da smo zaista dobri, zabijamo, šef je stvorio opasnu momčad, ofenzivnu gomilicu koja melje i koja se ne boji nikoga.

'Moćna gomilica'

‘Gomilicu’ koja je najefikasnija momčad Liga petice, koja je zabila 65 pogodaka, gotovo tri u prosjeku po susretu, koja je baš u svakoj utakmici prvenstva zabila barem jedan gol.

- Uoči prošle sezone otišlo nam je sedam velikih igrača; iako smo i tada lovili PSG i bili blizu, došlo je do radikalnog zaokreta, koji se sada, nakon godinu i pol dana pokazuje odličnim potezom: umjesto nakupine velikih zvijezda, puni smo sjajnih klinaca (Mendy, Sidibe, Fabinho, Bakayoko, Boschilia, Lemar, Mbappe...), koji su sada već meta velikana i uz nas nekolicinu starijih pogodili smo taj miks koji daje rezultate.

I u kojem Suba igra svoju ulogu, u 31 utakmici ukupno ove sezone primio je 28 golova, u 12 susreta ostao je nesavladan. Uglavnom, ostao je konstanta, vratar kojeg u Francuskoj cijene i obožavaju i koji u 32. godini života lovi svoju prvu veliku kantu, prvu nakon Kupa s Hajdukom 2010.

Britain Soccer Football - Tottenham Hotspur v AS Monaco - UEFA Champions League Group Stage - Group E - Wembley Stadium, London, England - 14/9/16
Monaco's Andrea Raggi celebrates after the game with Danijel Subasic Action Images via Reuters / Andrew Couldridge
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.

 

- Ne zamaram se pohvalama, svakodnevno naporno radim s trenerom Andreom Amitranom, baš kao da sam tek zakoračio u nogomet. I to me drži, ovdje znate i sami da nema velikih euforija, premda periodično eto čak i mi poremetimo bonacu među jahtama i ekskluzivom u kojoj ovaj grad živi. Je, i gazda Ribolovljev i princ se znaju spustiti do svlačionice, baš kao i nakon PSG-a u nedjelju, no uz par motivacijskih poruka i čestitki, nema velike bure euforije ili dodatnih stimulacija. Konačno, to nam je posao - smije se Subašić.

Novi ugovor?

To je posao, konačno, za koji mnogi misle da ga Subašić obavlja odlično. I zbog kojeg mu se prema najavama Francuza smiješi novi ugovor (postojeći mu istječe 2019.), koji bi ga ‘doživotno’ trebao vezati uz Kneževinu. Odnosno, pardon, sve do povratka u svoj Zadar...

- Bilo je prilika da odem, ali meni je ovdje odlično, vezao sam se uz ovaj klub, trener Jardim je odličan, momčad inspirativna, liga, i sami vidite, uz sva ulaganja ima intenciju da bude sve bolja, a već sada je zaista jaka, ne dopušta opuštanje. Uglavnom, vidjet ćemo što će biti, ali Monaco je moja sadašnjost, ali i budućnost. Zadar? Ako uđe barem u Drugu ligu - tu sam - ne izvlači velike riječi, samo velike - obrane.

Lens, Francuska, 250616. Stadion Bollaert-Delelis.
Utakmica osmine finala UEFA Euro 2016 izmedju Hrvatska - Portugal. Na fotografiji: Danijel Subasic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

 

Nego, što ćemo s “vatrenima”?

- Ništa, nastaviti ovako i čim prije pokušati osigurati Rusiju. U dobrom smo ritmu, samo nema mjesta opuštanju.

Francuska je još ‘živa’?

- Iskreno, nije. Bili smo blizu, nažalost ispali, i sada idemo dalje. Nema druge, to je najispravniji način. Tako gledam i na Rusiju. Ne želim ništa obećavati niti najavljivati, prvo se moramo plasirati, a onda krenuti polako. Jasno je kao dan da imamo vrhunsku reprezentaciju, ali treba i sreće. Evo, ovaj nesretni Horvatov sedmerac je na kraju donio opću dramu. A na svijetu nije bilo čovjeka koji bi više volio zabiti od njega. A da je zabio, sad bismo možda bili svjetski prvaci. Cijeli sport ponekad stane u samo jedan šut...

18. travanj 2024 09:07