StoryEditorOCM
SportRAZIGRAVAČ ZADRA S 33 GODINE NA PLEĆIMA ČITA LEKCIJU MLAĐIMA

Jakov Vladović: Naglić nam je vratio krv u glavu

22. veljače 2017. - 10:20
zadar_kvarner3-180117

Godine nisu važne - kao da svojim igrama poručuje Jakov Vladović, igrač Zadra koji je proslavio 33. rođendan, međutim, nipošto nije za košarkašku mirovinu. Naprotiv, nedavno je na Kupu " Krešimir Ćosić", potvrdio koliko je zapravo potreban zadarskoj momčadi.

Je li sezona donijela podosta više umora, minuta, na kraju krajeva i utakmica, nego li je planirano u tvojem povratku u Zadar?

-Iza mene je veliki broj utakmica, ne samo ove sezone nego kroz karijeru, pa je u odnosu na moje godine nekako prirodno da se osjeti određeni teret. I doista , teže je nego sam očekivao, međutim , sva ova razmišljanja, kao da nestanu nakon što se podbaci lopta i krene igra. Uvijek se što više nastojim koncentrirati na parket s ciljem da u konačnici ispadne najbolje što može.

Nije nikakva tajna kako je povratak na Višnjik trebao izgledati tako da u prvom planu bude nadareni Lovre Bašić, onda se priča okrenula stigao si na broj jedan. Što je pokazalo to novo iskustvo?

-Prava je šteta što nam je Lovru ozljeda udaljila na duže vremensko razdoblje , međutim , njegovim povratkom svi smo zadovoljni. I meni je puno lakše, doista, bilo bi za cijelu momčad puno bolje da smo obojica od početka sezone pa do sada mogli igrati obojica. Ništa se u životu ne može vratiti natrag, tako ni u sportu, to vrijeme je iza nas, sad je važno gledati naprijed. I to u paru!

Nemoguće je pak ne vratiti se na neke zadnje utakmice u kojima si doslovce briljirao, posebice to vrijedi za dva ogleda sa Splitom. Primjetno je kako su mladi splitski lavovi Goran Filipović i Mate Kalajžić u mnogo čemu bili iza tebe. Koliko je to za tebe važno u ovom trenutku?

-Ne bih bio iskren ako ne bih rekao da me veseli što se mogu nositi s mladima, napose, darovitim igračima koji su dugo vremena svoj Split držali na vrhu ljestvice A-1 lige. I onda su se "dogodile" Gripe kao slijed zbivanja, jer smo upravo krenuli hvatati dobar ritam pobjeda. Ona protiv "žutih" sjela je kao naručena. A bio je i poseban motiv igrati protiv momčadi koja nas je dobila na Višnjiku, pa je trijumf u gostima imao osobitu slast.

Jeste li računali da je to bilo malo , onda ste ih odlučili i na Baldekinu u Kup utakmici, vratili u stvarnost. Ili su vam se "žuti" ponudili?

-Sve se posložilo taj dan, igrali smo izvrsno, tako da nisu imali previše izgleda za uspjeh, čak ni onda kad su nam se približili na minus osam, bio sam siguran da nas nikako ne mogu uhvatiti.I onih 30:4 na isteku prve četvrtine ću se sjećati cijeli život , jer nešto slično u korist momčadi u kojima sam igrao nisam imao prigodu doživjeti. Ali sam znao pretrpjeti i suprotno, tako da je to samo sport.

Onda je vas Cedevita, slomila u završnici polufinalnog dvoboja. Je li bilo prostora za više od onakvog poraza?

-Oni su definitivno naša najbolja momčad, uostalom, njihovi osvojeni trfeji zadnjih godina najbolje govore o kvaliteti koju imaju.

Dolaskom novog trenera, Aramisa Naglića, trećeg u nizu ove sezone, svima je primjetno kako se momčad digla, izgledate življe. Tvoje viđenje uloge koju odrađuje bivši suigrač, danas šef svlačionice?

-Ari je došao u pravom trenutku, razina naše psihološke i fizičke razine je nemjerljiva. Baš kad smo skroz potonuli na svim poljima, Naglić nas je uspio trgnuti i vratiti nam "krv u glavu", uz to je i naš " govor tijela" najbolja potvrda njegova rada. Uh, bilo je teško.

Nemoguće je preskočiti činjenicu da su osim tebe i drugi donijeli jednu novu dimenziju momčadi pred kojom je težak rasplet sezone. Što je još razlog osim već spomenutih?

-Uloge su podijeljene, svi daju svoj maksimum, bolja je rotacija otuda i raznovrsnost u našoj igri. Na sve " naslonili" smo čvršću obranu. Ma svi su se digli, meni je to neobično drago, jer samo kao momčad možemo raditi dobar posao. Malo kad je pojedinac napravio nešto osobito. Zato je važno da do kraja budemo svi zdravi. Što je po meni glavni preduvjet da na pravi način izguramo sezonu.

Ulazite u seriju teških i odveć važnih utakmica i svaka sama po sebi može puno toga dobroga donijeti, ali isto tako i odnijeti. Kako će to izgledati već u petak u Beogradu, protiv Partizana , u regionalnoj ABA ligi?

-Gledao sam njihovu finalnu utakmicu u Kupu protiv Crvene zvezde koja je najbolja momčad u ABA ligi, te sam mogao primijetiti kako su u zadnja dva mjeseca uvelike podigli formu. Jest, to im nije bilo dovoljno za bolji rezultata, ali su dugo "živjeli" u tom dvoboju. Dovoljno je kazati kako su i na europskoj sceni, dobili PAOK-a u gostima, što se nikako ne smije podcijeniti. Jako teška utakmica za nas, međutim, računamo na to da će nas dočekati nešto umorniji , nakon uzvrata s Grcima. Opet, svi dobro znamo što njima znači pobjeda protiv Zadra, bez obzira na stanje na ljestvici. Nama mi u ovom dosadašnjem kompletu dobivenih utakmica dobro došla jedna protiv izrazitog favoriti. Mi ćemo se truditi pa kako ispadne.

Svega nekoliko dana kasnije, odnosno, u ponedjeljak, na Višnjik vam stiže momčad šibenskog Jollyja koja kao domaćin nije imala milosti , doživjeli ste uvjerljiv poraz. Koliko bolan i što očekuješ od te utakmice?

-Za mene je to zapravo najteži poraz ove sezone, izgledali smo grozno o čemu svjedoči onih minus trideset. Nitko od nas nije zaboravio tu utakmice, mislim da sam s ovime puno toga rekao, međutim, Šibenčani kroz cijelu sezonu igraju dobro, evo su stigli i do finala Kupa, tako da mogu kazati sve samo ne i to da će biti lagana utakmica. Ali, nekako im treba uzvratiti za prvi naš ovosezonski okršaj.

U raspletu ABA lige, u goste dolazi i Cibona, momčad protiv koje ne treba tražiti dodatne motive. Zasigurno ste svjesno važnosti dvoboja?

-U nekakvim razboritim kalkulacijama vezano tko igra s kim do kraja prvenstva, jer klubovi koji su u sličnoj situaciji kao mi, odnosno, u borbi su za ostanak u ABA ligi imaju nekoliko međusobnih ogleda. Zato bi nam se bodovi koje ćemo tražiti protiv Cibone mogli pokazati ključnim. Ali će se u tom našem srazu nešto pitati i njih.Imaju zavidnu kvalitetu, napose kad su kompletni, pa im je na raspolaganju potrebna širina u rotacijama. Istina i oni ove sezone igraju toplo – hladno, pa je teško bilo što prognozirati. Opet, svi naši susreti uvijek nude osobit naboj, samim time i težinu, tako da je pred nama iznimno važan meč.

 

 

 

 

24. travanj 2024 07:17