StoryEditorOCM
SportRAZGOVOR: ARAMIS NAGLIĆ, TRENER KK ZADRA:

Igrači su požrtvovno odigrali završnicu ABA lige, očekujem da u istom stilu zaključe i Prvenstvo Hrvatske!

26. ožujka 2017. - 19:50
1_split_zadar15-120217.JPG

Aramis Naglić, trener Zadra kojeg je izgleda samo Bog poslao na Višnjik gdje mu je pošlo za rukom gotovo nemoguće, odnosno, ostankom u regionalnoj ABA ligi spasio je zadarsku košarku od povelikog brodoloma. Ali ga to nije ponijelo kao što bi mnoge druge, nego je nastavio raditi kao da se ništa nije dogodilo. Možda je upravo takav njegov stav doprinijeo tomu da njegove izjave i fotografije nisu pretjerano "vrištale" s naslovnica... Ili je pak Zadar svojim ranijim posrtanjima kreirao  bitno manje zanimanje sportske javnosti...

-Ne znam nisam previše razmišljao o tomu, znam znog čega sam došao u Zadar, odnosno, kad smo pričali o suradnji kao glavni cilj protezao se ostanak u ABA ligi. Eto, uspješno smo stigli do kraja te priče, u čemu zasluge ne pripadaju isključvio meni, nego igračima i sjajnoj publici koja nije gubila nadu u ovakav rasplet. Nakon svega svi smo opušteniji i možemo kazati – uspjeli smo, samozatajan je Naglić.

Prije nego se pojavio na parketu Višnjika, više od ičega  igračima Zadra nedostajalo je energije, jer su  uglavnom spuštenih ruku  kao " pretučeni boksač" čekali kraj utakmice. Trebao im je netko tko će promijeniti tu sliku, očito se takvim pokazao Naglić, koji je kroz svoju igračku karijeru dokazao kako je  taj koji može povući ostale.

-Iskreno, nije bilo lako pokrenuti "stroj koji stoji", međutim, radom na treninzima i prihvaćanjem istine da se samo tako može naprijed dobilo se onu početnu energiju. Nisam se doživljavao kao "generatorom" kakvim ste me u jednom svom komentaru opisali, međutim, ipak sam zajedno sa svojim suradnicima uspio vratiti vjeru u dobar rasplet priče. Sretan sam zbog toga – veli Naglić.

Podosta se na "prvu crtu" izvlačila Naglićeva priča koju je otkrio po dolasku u Zadar i odnosi se na razmišljanje njegovih dobrih prijatelja. Oni su mu , podsjetimo, govorili: " Jesi li lud kad prihvaćaš taj posao . Znaš li gdje ideš i koliko je to opasno za tvoju trenersku karijeru"?

-Uvijek se sjetim tih njihovih dobronamjernih savjeta i drago mi je što su mi se nakon utakmice s Union Olimpijom, uz mnoge druge, priključili i to koji su me upozoravali kakva me misija očekuje u Zadru. Eto, bio sam dovoljno " lud" da se prihvatim rudarskog posla. I danas kad vrtim u glavi teško mi je odvojiti što je u cijelom , nazovimo ga tako, projektu bilo  važno, a  što nije. Jedino što mogu kazati jest to da su nam porazi kvarili raspoloženje, međutim, u svlačionici smo pričali o mnogo čemu i na na koncu uvijeke se dolazilo do zaključaka kako možemo uspjeti u svojem naumu – zbori Aramis.

Poput slavnog mušketira Naglić je hrabro ušao i bitku, jer je zadarska momčad manje-više izgledala kao "topovska hrana". Onda je  Aramis " izvukao mač"...

- Ono što želim istaknuti jest taj učinak u ABA ligu, odnosno u šest utakmica od kojih je svaka imala svoju težinu mi smo uspjeli ostvariti tri pobjede i tri poraza. Jest, moglo se možda izbjeći situacija da zadnje kolo odlučuje o našem ostanku, međutim, nismo imali sportske sreće. Konkretno, u sve tri gostujuće utakmice, najprije  Igoke , potom i Partizana  izgubili smo s jednim poenom razlike, s dobrim izgledima za pobjedu. U Skoplju se praktički bilo "unutra" do zadnjih par minuta. O pobjedama  protiv Cibone i Union Olimpije  čitatelji znaju sve, jer su bile krajnje dramatične, jedino je Mornar pao bez osobitih problema -  podsjetio je Naglić.

Zadar se doista nalazio  u  "živom blatu", usudimo se kazati, malo tko je kao  Naglić bio uvjeren u plovidbu do mirne luke. Rekao je  tada, iskreno: " Neću se razbacivati obećanjima, ali vjerujem da se može ostati u ABA ligi"!  Slijedi završnica prvenstva Hrvatske. Što se može očekivati?

- Koliko znam ne možemo previše napredovati do kraja, niti pasti ispod šestog mjesta. Zato nam je cilj dobro se pripremiti za ono što nas očekuje, odnosno, dvoboje sa Splitom ili Šibenikom. U oba slučaja ćemo trebati odličnu igru da bi se ili jedne ili druge dobilo dva puta, osobito u uvjetima kad nećemo imati prednost domaćeg  terena.  Opet, iza nas je također izvrsna publika koja nas prati i na gostovanjima – kazao je Naglić.

Nije osobita tajna kako igrači , ne samo Zadra nego inače, nakon jednog dobro obavljenog posla pomalo izgube motivaciju za natjecanje koje im neće donijeti neke osobite koristi. Može li Naglić još jednom pokrenuti onaj stroj s početka teksta?

-Ne da mogu, nego moram. Isto tako toga su svjesni i igrači kojima nije svejedno kako će završiti sezonu, jer treba razmišljati i o onome što donosi sutra. Oni su se pokazali kao pravi profesionalci, pošteno i nadasve hrabro, požrtvovno su odigrali završnicu ABA lige. Zašto u istom stilu ne bi zaključili i Prvenstvo Hrvatske.  Zar ne? - upitao je  Naglić kojeg ugovor sa Zadrom veže do isteke ove sezone.

Ne bih o tome. Moje misli su isključivo vezane uz utakmice koje su mi preostale u ovom mandatu – zaključio je Aramis.

 

Aramis Naglić spada u skupinu rijetkih igrača koji su košarkaškom loptom obišli tri naša najbolja kluba, Zadar, Cibonu i Split. Valja  spomenuti europske zlatne  trofeje  sa Splitom , dok je  ponio i naslov prvaka Hrvatske kao igrač Cibone i Zadra. I svaki od tih " projekata" kod njega iznova budi emocije...
Gdje god sam kasnije igrao ili bio trener, vrijeme provedeno u Splitu navodio sam kao izvrstan primjer kako uspjeti u sportu. Da se razumijemo, ne mogu se ničim potužiti na dane u drugim klubovima, Ciboni ili pak u Zadru koji je bio kruna moje karijere. Došli smo u Jazinama do naslova prvaka Hrvatske čini mi se baš u krajnjem trenutku i zato taj trofej ima osobitu težinu – podcrtao je Naglić.(dž)

 

O našim igračima u NBA "cirkusu"
- Uživam u njihovim igrama! Darijo Šarić je potvrdio kako mu NBA scena više odgovara nego europska, jer ima više slobode, odnosno, igra jedan na jedan , njegov je fortre,  otuda i sjajna statistika. Bojan Bogdanović je također "začepio usta" onima koji mu nisu vjerovali. Ugodno mi je čuti sve o Ivanu Zubcu, dok me je zabrinula ozljeda Dragana Bendera, što se tiče Marija Hezonje ne dvojim da će se unatoč maloj krizi potvrditi kao sjajan igrač, jer ima taj potencijal u sebi. Uglavnom, izborniku Aci Petroviću kojeg odlično poznajem i često razgovaramo neće biti baš jednostavno uklopiti sve NBA igrače i ove koje ima u Europi. Ali je preko Torina i Rija pokazao da hrvatska košarka ima dušu (dž)

 

Bira se novi direktor KK Zadar
Navijači Zadra su korz sezonu nerijetko prozivali klupsku Upravu za slabe rezultate, pa su se neki njihovi zahtjevi našli i na sjednici Gradskog vijeća Zadra. Ali nisu uvršteni u dnevni red , jer dokument kojeg su sastavili kao Udruga navijača " Tornado" nije potpisan , ni protokoliran, međutim, grdaonačelnik Božidar Kalmeta , istaknuo je kako su njegova vrata, dok bude na ovoj funkciji stalno otvorena za Tornado. Na koncu se osvrnuo i na mogući izbor novog direktora KK Zadar.
-Borisu Skroći je mandat već istekao, Skupština nije sazvana jer je odlučeno da do kraja sezone ostane na funkciji direktora kluba. Nakon toga slijedi novi natječaj i bira se najbolji kandidat. Nema tu nikakvih izvanrednih elemenata- kazao je na sjednici  Kalmeta.(dž)

 

Naglićevi rezultati sa Zadrom
Prvenstvo Hrvatske
Cibona – Zadar 102:88
Zadar – Zagreb 94:86
Split – Zadar 91:94
Zadar – Jolly JBS 84:72
Hermes Analitica – Zadar 73:96
Zadar – Zabok 95:81
Vrijednosnice Osijek – Zadar 77:80
Kup " Krešimir Ćosić"
Zadar – Split 80:64
Cedevita – Zadar 92:75
Regionalna ABA liga
Igokea – Zadar 78:77
Zadar – Mornar 80:62
Partizan – Zadar 87:86
Zadar – Cibona 85:84
Karpoš Sokoli – Zadar 85:79
Zadar – Union Olimpija 81:78(dž)

 

 

20. travanj 2024 01:50