StoryEditorOCM
SportFOTO: ŠTO SE SVE NOVO RADI NA VIŠNJIKU

Za 3,5 milijuna kuna Zadar će dobiti novu atletsku stazu, pet igrališta za nogomet, tri za košarku, za odbojku, rukomet, rasvjetu...

30. ožujka 2017. - 18:37
banina5-210317

Onoga trenutka kad je u Zadru na svjetlo dana "izronio" projekt planirane nadogradnje, odnosno, širenje Športskog centra “Višnjik” – u čijem sklopu je dvorana “Krešimir Ćosić” s četiri male višenamjenske dvorane, te zatvoreno plivalište – na okolni prostor, gdje bi se izgradila moderna sportska infrastruktura, malo tko je vjerovao u realizaciju istog. Valja istaknuti činjenicu kako je najprije valjalo ishodavati papire potrebne za preuzimanje zemljišta, i to na relaciji Ministarstvo obrane RH – Grad Zadar. Nakon toga su se trebale pojačati sljedeće mjere koje su u konačnici omogućile oblikovanje modernog sportskog središta – u srcu grada! Priča je podijeljena u nekoliko faza, a radovi na obnovi vanjskih terena zamišljeni su kao početak novoga života na Višnjiku. U središtu pozornosti našla se atletska staza oko postojećeg nogometnog igrališta....

- Nakon što je uklonjen stari tartanski sloj koji je pokrivao stazu, na podlogu je valjalo postaviti asfalt. Taj zahvat, kao i još mnoge druge, obavlja tvrtka Colas Hrvatska, a uskoro će tvrtka Arhos početi postavljati bazičnu podlogu na koju će u danom trenutku biti postavljen novi tartanski sloj – pojasnio je Denis Karlović, direktor SC Višnjik, dok smo s njime razgledavali novi ruho sportsko rekreacijskog središta, koje će najkasnije za mjesec dana zablistati.

- Jedan veliki dio vanjskih terena već je dovršen, kao i obnova javne rasvjete, te nude novu sliku. Oni redoviti posjetitelji ovog prostora kojeg obilizamo veoma brzo i lako će primijetiti, recimo, niz novih rasvjetnih stupova, a uskoro ćemo početi montažu ograde tamo gdje je predviđena. U cjelini, za mjesec dana imat ćemo obnovljene sve sadržaje koji su i prije postojali, te niz novih, što će činiti nadasve funkcionalnu infrastrukturu za klubove, udruge, saveze. Posebice bih iskoristio korist koju će od svega imati rekreativci, dakle, građani, ne samo Zadra nego i cijele Zadarske županije, istaknuo je Karlović.

Cijeli projekt na Višnjiku i to u ovoj fazi financirao je Grad Zadar izdvojivši u proračunu još prošle godine, točno tri i pol milijuna kuna.

- Uz to što su obnovljene svlačionice u postojećoj maloj dvorani na Višnjiku koju već godinama koriste razni klubovi , u dogovoru i u suradnji s NK Zadar prišli smo obnovi svlačionica koje koriste klupske mlađe kategorije. Nadalje, svakako ćemo nastojati čim bude moguće pristupiti potpunoj obnovi travnjaka velikoga nogometnog igrališta, tako da ćemo imati jednu vrhunsku podlogu, rekao bih "zeleni tepih". Lako je uočljivo kako je površina nogometnog igrališta skroz potrošena i danas je u stanju koje ne odgovora potrebama suvremenih treninga, te odigravanja utakmica. Nakon što je SC Višnjik preuzeo upravljanje tzv. donjim dijelom kompleksa, napravili smo plan i program obnove i u njemu je predviđena i obnova velikoga igrališta – kazao je Karlović, koji nam je otkrio nove planove, odnosno, kad cijela prva faza bude dovršena intenzivno raditi na sljedećoj.

- SC Višnjik, uz potporu Grada Zadra, u nekoliko sljedećih godina planira kompleks učiniti još sadržajnim i primjerenijim mnogim opcijama ne samo sportsko rekreativnom nego profesionalnim potrebama i pripremama europskih klubova u raznim sportovima. Izgradit će se otvoreni olimpijski bazen, skakaonica, podignuti aquapark, na sjevernom dijelu kompleksa hotel visoke kategorije, zatim teniski kamp, te još niz rekreativnih sadržaja, poput trim staze, sprava za vježbanje na otvorenom i slično – veli Karlović, kojeg veseli što će SC Višnjik biti ona jezgra intenzivnog razvoja sporta, ujedno uporišna uporišna točka za dugoročni razvoj sportskoga turizma.

 

NOVA STAZA ZNAČI OBNOVU ATLETIKE U ZADRU

Zadar je u svojoj bogatoj povijesti imao izrazito dobre rezultate u atletici koja je "odrastala" u nimalo primjerenim uvjetima. Postavljenjem nove atletske staze, mogućnosti će se nemalo proširiti.

- Moram istaknuti kako smo u ostvarivanju projekta obnove tartan staze, imali veliku potporu Hrvatskog atletskog saveza i predsjednika Ivana Veštića, kao i Atletskog saveza Zadarske županije na čelu s predsjednikom Slobodanom Mijolovićem. Ono što me raduje jesu najave HAS-a prema kojima bi u skoro vrijeme Zadar koji će kroz nekih 30-ak dana dobiti najmoderniju atletsku stazu u Hrvatskoj biti domaćin nekih važnih natjecanja - zaključio je Karlović.

 

Što se sve dobilo na Višnjiku

- Atletska staza

- Pet malonogometnih terena

- Tri košarkaška terena

- Jedno rukometno igralište

- Jedno odbojkaško igralište

- Vježbalište

- Dvije svlačionice

- Rasvjeta oko cijelog kompleksa otvorenih terena

24. travanj 2024 15:20