StoryEditorOCM
SportLEGENDARNI ZADRANIN PROGNOZIRA DERBI RIJEKE I DINAMA

Skoblar: Dinamo ima bolji napadački tandem, ali favorit je - Rijeka!

7. travnja 2017. - 16:23
skoblar5-010416

Josip Skoblar (76) jedan je od najvećih hrvatskih strijelaca u povijesti, jedini Hrvat sa Zlatnom kopačkom za najboljeg strijelca u Europi, čovjek koji je u sezoni 1970/71. do te nagrade došao sa čak 44 pogotka u Ligue 1 u dresu Olympiquea iz Marseillea. Dalmatinski Orao, kako su ga prozvali navijači OM-a, igračku je karijeru završio u Rijeci, a u povijesti je na njezinoj klupi odradio dva mandata (1983-1986. i 1995-1996.). Skoblar je radio i u Dinamu, Modri su sezonu 1988/89. odradili pod njegovim vodstvom.

Pravi sugovornik za temu napadačkih arsenala Rijeke i Dinama čija nas velika bitka očekuje u subotu na Rujevici.

- Dinamo ove sezone ima svojih problema, promjene trenera, ozljede i odlasci igrača, što im je ipak poremetilo ritam, što je Rijeka iskoristila na najbolji način. Vraćaju se lagano u staru formu, no nisam siguran da im je to dovoljno da bi dobili Rijeku. Neće samo napad odlučivati na Rujevici, sve kompletno će eventualni pobjednik morati imati posloženo na pravi način. Rezultat ostvaruje cijela momčad, a napad ovisi o efikasnoj igri obrani i sredine. Efikasnost nisu samo golovi, već i učinkovitost igrača na svakom dijelu terena, na svakoj poziciji. Isto tako i obrana i vezni red ovise o radu napadača u vrijeme kad nisu u posjedu lopte. No s obzirom na sve što smo dosad vidjeli i doživjeli, Rijeka ima prednost, bez obzira što u ovakvoj utakmici brojke i statistika ništa ne znače, sve ovisi o pripremi utakmice, ulasku u nju, vođenju s klupe... Iako je Dinamo takav klub i takva momčad koji je u stanju prebroditi sve probleme i manjkavosti, Rijeka je po meni malo bliže pobjedi. Za sve što je dosad napravila apsolutno zaslužuje poziciju koju drži - objašnjava Skoblar i naglašava:

- Atmosfera će biti sjajna, što dva kluba koji dominiraju i zaslužuju.

Rijeka igra pred svojim navijačima i ako pobijedi, otići će na sedam bodova prednosti devet kola prije kraja. Pitanje prvaka u takvom raspletu bilo bi sigurno riješeno?

- Mislim da bi. Iako danas nikoga ne treba podcijeniti, mislim da bi Rijeka uspješno apsolvirala ove druge suparnike i imala sve karte u svojim rukama.

Misli li Skoblar da bi Riječani u slučaju poraza doživjeli psihološki udarac od kojeg se ipak ne bi uspjeli oporaviti?

- Ne bih rekao, jer je Rijeka klub koji ima stabilnost, uostalom kao i Dinamo. No, u svakom slučaju, ovo je “sad ili nikad” prilika za Rijeku. Pobjedom bi, neću reći definitivno ali skoro, došli do titule. Završi li neriješeno, sve opcije bile bi otvorene. Za mene je, kažem, Rijeka favorit, ali bit ćemo puno pametniji nakon utakmice.

Josip Skoblar je bio vrhunski napadač, zabio je u karijeri više od 300 službenih natjecateljskih pogodaka.

Kako ocjenjuje sudar najopasnijih ofenzivnih dvojaca rivala u borbi za naslov; Franko Andrijašević i Alexander Gorgon s jedne, El Arabi Hilal Soudani i Armin Hodžić s druge strane?

- Na Soudanija ne treba trošiti puno riječi, on je igrač koji Dinamu donosi puno toga. Kad igra 100 posto, kad je u formi, može odlučiti svaku utakmicu. Dinamo ima i Hodžića koji je probuđen i on je nešto novo u hrvatskom nogometu. Bio je sputan nekim igračima kojih sada nema u konkurenciji, otvorio mu se prostor i on se kao igrač oslobodio. I eksplodirao. Soudani i Hodžić su superjak tandem i za nijansu jači od dvojca Andrijašević - Gorgon.

Objasnio je Skoblar svoj sud:

- Andrijašević ipak nije pravi napadač, dok je Gorgon ipak još lagana nepoznanica. Gledao sam ga uživo na utakmici protiv Slavena Belupa, ima eksplozivnu završnicu, ali koliko god su njih dvojica dobri, Dinamovu dvojcu dajem neznatnu prednost. Andrijašević je u realizaciji najjači igrač od svih, ali on nije klasična špica. Kad bi igrao centarfora, pivota, ne bi bio tako kvalitetan kao što sada jest, jer nitko nije savršen.

Andrijašević je kao vezni igrač vodeći strijelac prvenstva s 12 golova. Je li Dinamo pogriješio što ga se tako lako odrekao?

- Uopće ne mislim tako. U vrijeme kad je on došao u Dinamo, momčad je bila puno jača nego što je sada. I kad je dolazio u Rijeku, nije bio najavljivan kao neko čudo od igrača. Došao je jer je tražio minutažu. To ne znači da je on loš igrač, dapače. U Rijeci mu je pronađena savršena pozicija i on funkcionira izvrsno. Ne može svaki igrač funkcionirati u bilo kojem klubu i bilo kojem sustavu.

Soudani je svojevrsni fenomen. Dokazano kvalitetan igrač koji je najbolje godine odlučio provesti u Dinamu. Nedavno je, eto, potpisao i novi ugovor u Maksimiru.

- Dinamo bi njega rado bio prodao da je mogao za pravi novac, a to što je produljio ugovor, ne znači da ga neće prodati. Novim ugovorom Dinamo je samo otvorio mogućnost da na njemu više zaradi. Za to Dinamo zaslužuje samo pohvale. I nije za Dinamo toliko važno hoće li Soudani otići, već koga će umjesto njega dovesti. Kad i ako ode, Dinamo ne smije dovesti slabijeg igrača od njega.

23. travanj 2024 10:59