StoryEditorOCM
SportGOTOV JE ŽDRIJEB LIGE PRVAKA, ZADRANI ĆE BITI U FINALU

Luka Modrić na Šimu Vrsaljka, Mario Mandžukić na Danijela Subašića!

Piše Dražen Antolić
21. travnja 2017. - 14:50
liga

Održan je ždrijeb polufinala Lige prvaka u kojem Hrvatska ima predstavnika u svakom klubu te ukupno čak šest igrača. 

Kuglice su htjele da Luka Modrić i Mateo Kovačić dočekaju Šimu Vrsaljka, a Danijel Subašić Marija Mandžukića i Marka Pjacu - pišu Sportske novosti.

Bit će ovo peti europski sraz Reala i Atletica, a Monaco i Juventus su igrali polufinale Lige prvaka i u sezoni 1997/98 kada je Juve prošao u finale gdje je tada izgubio od Real Madrida. Juve je u polufinalu svladao Monaco 4:1 doma, a onda u uzvratu izgubio 3:2.

Juve je bio bolji od Monaca i u četvrtfinalu 2014/15 sezone. Jedini gol u obje utakmice zabio je Arturo Vidal s bijele točke u 57. minuti prve utakmice u Torinu.

- Real igra kod kuće protiv Atletica. Monaco dočekuje Juventus, a određeno je i kako će pobjednik tog para tehnički biti domaćin u finalu koji se igra u Cardiffu.

 

-----------------------------------------------------------------------

Pjenušac se već hladi, tortu i cvijeće Iva Olivari može naručiti. Petu godinu zaredom u reprezentativnom taboru Hrvata slavit će se prvaka Europe. Jednog ili dvojicu. Završna utakmica je u Cardiffu 3. lipnja i pred gostovanje nacionalne vrste na Islandu 11. lipnja najbolji će stići izravno s klupske proslave.

- Tko osvoji sretan je, za njega se ne brinem, problem je ako se izgubi - govorio je lani Ante Čačić uoči Eura u Francuskoj.

No, ovaj put u hotel Vatrenih neće aterirati samo sretna lica. Iz Walesa će stići barem jedan kojem će trebati riječi utjehe. U završnoj utakmici elitnog natjecanja naši igrači ne znaju za poraz od 2012. i Ivice Olića i Danijela Pranjića s Bayernom u Münchenu. Kad ostaneš bez najvrednijeg trofeja nije lako preboljeti, sad je jasno da ćemo imati i takvog!

 

Sve je otvoreno

Šestorica hrvatskih asova u polufinalu elitnog natjecanja, dvojica, nažalost, ozlijeđeni, to je naš najveći domet. I svjetski raritet. Za tako malu državu. Brazil i Hrvatska jedini imaju nogometaše u sva četiri polufinalista. Što se naziralo već nakon prvih dvoboja. Poslije Španjolaca i Francuza s 15 igrača, i uz Talijane koji ih imaju devet, a te tri države daju sva četiri kluba, Brazilaca je 10, Portugalaca i Hrvata po šest. Fascinantno. U nogometu možete kao i Formuli 1 biti Lewis Hamilton i pobjeđivati ili Nick Heidfeld i nastupati. Hrvatski igrači još jednom su pobjednici.

Dario Šimić bio je u Monte Carlu. Iz lože stadiona Louis II. pratio je Monacov ulazak u polufinale. To je i njegov bivši klub za koji je igrao od 2008. do 2010. godine. Šimić je predsjednik HUNS-a i posebno ga se dojmilo.

- To je fenomenalno, ja kao predsjednik Udruge hrvatskih nogometaša ponosan sam, golem je to uspjeh. I velika promocija za naš nogomet i cijelu državu - kaže Šimić koji za prodor do kraja nešto veće šanse daje Realu.

Reuters / Stefano Rellandini

 

Što bi također bilo jedinstveno, jer nitko još nije obranio naslov.

- Ne bih se sa sigurnošću izjašnjavao jer to su četiri iznimno dobre momčadi. Svi igraju kvalitetno. Jedino je nešto više iskustva na strani Reala. Iako, otvoreno je, nogomet je u zadnje vrijeme jako napredovao, lopta ide, nema nabijanja, užitak mi je bio gledati utakmicu u Monte Carlu.

Luka Modrić bi mogao do treće titule, Mario Mandžukić i Mateo Kovačić do druge, ostali do prve…

- Svaka im čast. To je sjajna stvar za njih, ali ujedno i pokazatelj da naša država mora još puno više pažnje posvetiti nogometu i ulagati u njega. Uživao sam na fenomenalnoj utakmici, presretan zbog Subašića, drago mi je što Hrvatska ima takvog golmana. On je odisao sigurnošću i stvarno je veliki zalog za kvalifikacije i Svjetsko prvenstvo, za sve što nas očekuje. Jer mora se znati da nikad se ništa ne može osvojiti bez pravog golmana - kaže Šimić i hvali Monaco:

- Kylian Mbappe je zaista čudo, svijet je dobio novu zvijezdu, ako bude zdrav i ako se nastavi ovako razvijati. Svaki put kad primi loptu to je poseban doživljaj. Zbog takvih igrača se dolazi na utakmice.

Reuters / Stefano Rellandini Livepic

 

Prvi put u povijesti

Šimić je skočio i dan ranije na trening...

- Najviše sam razgovarao sa Subašićem, o udruzi nogometaša, o životu nogometaša, on ima svoju priču, posebne osjećaje gaji prema vremenu dok je branio u Zadru, kad mu je znalo biti jako teško.

Što je u stanju napraviti Monaco?

- Jedino mu nedostaje iskustvo, a to je možda čak odlučujuće. No, stvarno su posebni.

Hrvati u oba finalista Lige prvaka. Danas je sigurno, a dogodilo se samo u tri navrata. No, zapravo čekamo premijeru. Jer još se nije zbilo da bi naši bili na terenu u obje momčadi. Alen Bokšić je 1993. osvojio s Marseilleom, Zvonimir Boban nije nastupio za Milan. Igor Tudor je 2003. bio u sastavu Juventusa, ali je Dario Šimić sjedio na klupi pobjednika Milana. Dvije godine kasnije ni Šimić ni Igor Bišćan nisi dobili šansu u mitskom srazu Milana i Liverpoola. Almanah sezone 20016/17. čuvat će se kao 24-karatno zlato.

---------------------------------------------------------------

Nikad više hrvatskih igrača u polufinalu: Trojica već imaju naslov, trojica u lovu na premijerni

Čak su šestorica Hrvata (Modrić, Kovačić, Vrsaljko, Mandžukić, Pjaca, Subašić) u polufinalu ovogodišnje Lige prvaka, nikad ih nije bilo više. Rekord su držali Babić, Vranješ i Živković, koji su 2002. s Bayer Leverkusenom u finalu izgubili od Bayera.

Ukupno se 16 hrvatskih nogometaša sa svojim klubovima probilo do finala Lige prvaka, no nisu svi u njima sudjelovali. Vučević je, primjerice, bio član Barcelone u sezoni 1993/94. no nije bio ni na klupi u finalnom sudaru kojeg je Milan s Bobanom u sastavu dobio sa 4:0. Uz Bobana, još osmorica imaju klupski naslov prvaka Europe, Bokšić, Šuker, Šimić, Bišćan, Mandžukić, Modrić, Rakitić i Kovačić. Neki su igrali, neki bili na klupi, neki ni na njoj u velikom finalu.

Samo trojica od šestorice hrvatskih polufinalista love svoju prvu krunu, a dvojica od njih trojice su ozlijeđena, Pjaca i Vrsaljko, dok će Subašić, ne bude li kartona ili ozljeda, sigurno biti na vratima ukoliko se njegov Monaco plasira u finalni dvoboj u Cardiffu. (tor)

19. travanj 2024 01:53